Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Külföldön tanul/tervez tanulni a gyerekem fórum

Külföldön tanul/tervez tanulni a gyerekem (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
1151. Chelsey (válaszként erre: 1150. - Akinomuj)
tegnapelőtt 16:07
Persze, ha nem tudja megmutatni magát az ember, akkor miből gondolnák róla, hogy jobb, mint a többiek?
1150. akinomuj (válaszként erre: 1149. - Chelsey)
tegnapelőtt 13:14

Bizony, bizony!

Nme elég jónak lenni, annak is kell látszani. Sőt.

1149. Chelsey (válaszként erre: 1148. - Akinomuj)
tegnapelőtt 11:55
Éppen írni akartam, hogy a kutatáshoz pénz kell és ahhoz meg el kell tudni adnia magát a tudósnak (hogy bekerüljön egy jól finanszírozott projektbe vagy éppen pénzt kapjon saját kutatáshoz). Nagy a verseny az általában szűkös forrásokért.
1148. akinomuj (válaszként erre: 1147. - Levia)
tegnapelőtt 11:46

Nem, de manapság az önmenedzselés egyre kevésbé megkerülhető.

A tudományos kutatásban is így van.

1147. levia (válaszként erre: 1146. - Akinomuj)
tegnapelőtt 11:28
Na, de nem is üzleti képzésre mentek.
1146. akinomuj (válaszként erre: 1139. - Levia)
tegnapelőtt 11:26

Nálunk a nagyénak az első verzióját is én írtam meg, mert fogalma sem volt, mégis mit írjon, ami jól hangzik, egyedi és igaz.

Nekik ez nehezen megy - mindegyiknek. Már-már a privát szféra kategória. Mit csinált, miért, mi érdekli, mit szeret. Nem szeretik "eladni" magukat.

Remélhetőleg idővel megtanulják.

1145. Chelsey (válaszként erre: 1144. - Levia)
tegnapelőtt 10:58
Nagyon sokat számít a rutin, amit szerzett amióta kint él. Szerintem magabiztosabb is lett. Nyilván nem volt mimóza, de rengeteget változik az ember egy ilyen helyzetben, amikor abszolút egyedül, egy teljesen új környezetben, ráadásul egy idegen országban kell beilleszkedni. Meg a sok tanulás, vizsgák, azért itt is hasznosulnak.
1144. levia (válaszként erre: 1142. - Chelsey)
tegnapelőtt 10:50
Sose volt nehéz neki, most meg egyre könnyebb, mert ugye már egyre több mindennel tudja megtölteni. És lényegesen jobban tud angolul, mint egy éve.
1143. Chelsey (válaszként erre: 1140. - Akinomuj)
tegnapelőtt 10:32
Annyira szeretném én is, de nagyon szkeptikus vagyok, hogy mire a gyerekem végez, addigra el tud kezdődni valami ilyesmi. Most egyelőre azért szorítok, hogy legalább az érettségire fel tudjon zökkenőmentesen készülni.
1142. Chelsey (válaszként erre: 1139. - Levia)
tegnapelőtt 10:29
Valószínűleg ráérzett és onnan kezdve már nem annyira nehéz (legalábbis neki).
1141. levia (válaszként erre: 1139. - Levia)
tegnapelőtt 10:25
Ugye egyetemen belül már tanári ajánlás nem kell, ez nagy különbség, viszont fontos (az ő területén) a karban tartott Linkedin profil.
1140. akinomuj (válaszként erre: 1138. - Chelsey)
tegnapelőtt 10:21

Most sok minden van változóban.

Nem ártana végre egy valóban előrevivő, pozitív változás is.

Hogy ne azt érezze az ember, á, mégis inkább a külföld lenne a jó opció.

1139. levia (válaszként erre: 1137. - Akinomuj)
tegnapelőtt 10:21
Furamód éngyerek szeret ilyent (nem ps a neve, hanem resume, de hasonló a célja) írni. Az elmúlt 1 évben 6-ot írt, könnyedén és mindet sikeresen. A specializációkra, a nyári egyetemre stb. a felvételi önéletrajz, tanulmányi statisztika és motlevel alapú.
1138. Chelsey (válaszként erre: 1137. - Akinomuj)
tegnapelőtt 09:58
Ebben igazad van. Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy mi kerekedik ki belőle. Addig még annyi minden változhat. A gyerekek is folyton alakulnak, egy csomó élmény érheti még, meg mindenféléket hall tesóktól, társaktól, tanároktól is. Lehet, hogy te leszel az egyetlen, aki csendben figyel :)
1137. akinomuj (válaszként erre: 1136. - Chelsey)
tegnapelőtt 09:28

Persze. De apja azt mondogatja neki. Hogy méresse meg magát. Abba viszont energiát kell beletenni (personal statement, hogy mást ne mondjak).

A gyereket - egyelőre legalábbis - hidegen hagyja a téma.

1136. Chelsey (válaszként erre: 1135. - Akinomuj)
nov. 30. 22:43

Azért vannak egyszerűbb felvételik is, mint a cambridge-i.

Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz végül, hátha még akkor itt leszünk :)

1135. akinomuj (válaszként erre: 1133. - Chelsey)
nov. 30. 20:09

Akkor én NAGYON meg fogok lepődni.

Tudom, mennyit feccölt bele a nagy. És látom, hogy egyáltalán nem foglalkoztatja a másikat. Tudod, azért a kinti felvételire mindenféle írásokat is kell készíteni, ékes idegen nyelven. Anélkül a világelsőnek sem lenne esélye, enyém pedig nyilvánvalóan közelében sincs se a világelsőséghez, se semmilyen anyagoknak.

1134. Teglagyarimegallo (válaszként erre: 1129. - Zitoka)
nov. 30. 17:24

Keresgéljetek, igen! A jelentkezés nem annyira nehéz, online -- szövegértési készség kell hozzá és meg lehet ugrani motivációs levél meg egyebek nélkül. Számoljon pontokat, aztán nézze meg a korábbi CAO pontokat. Nézzétek meg, hogy az mire elég és mi lenne az álom. Van egy felvételi díj, de nem egy egetverő összeg, úgyhogy az egész jelentkezést B opciónak is be lehet küldeni. Ahogy mondtam, a legjobbak valószínűleg kiesnek sajnos, de attól még érdemes rászánni pár órát. Hatodik érettségi tárgya nincs, ugye?


Én szeretem terhelni a diákjaimat (meg a gyerekeimet) az ilyen amúgy is őket érintő feladatokkal, de akár még te is megcsinálhatod, ha most nagyon sok van rajta.


Anglia ár-érték arányban sajnos nagyon elszállt, egyetértek. :( A rangsorok meg érdekesek persze, de nem a legfontosabb szűrők. Fontos tudni, milyen faktorokból teszik össze őket és azt kell az értékrendünk mellé helyezni.

1133. Chelsey (válaszként erre: 1132. - Akinomuj)
nov. 30. 14:15
Még az is lehet, hogy felveszik az általad kevésnek gondolt készüléssel. Akkor mi lesz? :D
1132. akinomuj (válaszként erre: 1128. - Chelsey)
nov. 30. 11:33

Mi pont ezt gondoltuk volna optimális pályának anagynak (mint kiderült tavasszal, nem ok nélkül), de ő rá volt cuppanva C-re, föl is vették, és a Brexit előtti utolsó lehetőség volt.

Ketteskénél sokkal kisebb áldozat Bécs, no meg ő lényegesen érettebb és önállóbb (és egyáltalán nem maximalista).

Viszont hármaska egyelőre azt mondja, jó lesz itthon az alap, csak apja szeretné, ha legalább kipróbálná magát egy felvételin. Mivel mindig megkapom, hogy lebeszélem őket, próbálom zárva tartani a számat. De szerintem nem kisujjból kirázós egy külföldi felvételi, és nem hiszem, hogy a gyerekem, aki nem tűnik erre motiváltnak, beletenne sokat. Akkor meg a kudarc borítékolható.

De mindegy, ha rá tudja beszélni apja, csinálja.

1131. Chelsey (válaszként erre: 1130. - Zitoka)
nov. 30. 11:15

Egyetértek abban, hogy ha nem kell egy autó árát kifizetni tandíjra, akkor az kedvezőbb, hiszen a tandíjon kívül is van mit fizetni egy külföldi továbbtanulás során (meg persze itthon is).

Nézd meg az íreket, mert nem hiszek a szememnek, de most vannak egész jó árú, sőt ingyenes IT kurzusaik is! Ezeket én nem láttam pár éve. Mondjuk tovább nem néztem. Biztosan vannak a fiadnak elképzelései, amik alapján el tudja dönteni, hogy egyáltalán érdekli-e Írország.

[link]

1130. zitoka (válaszként erre: 1128. - Chelsey)
nov. 30. 11:06

Nahát, milyen kedves, hogy emlékszel.

Igen, ez a Lancaster vonal totál fertőző, és annyira sajnálom a kisebbiket, hogy neki már nincs rá lehetősége, de akkor is ésszel kell élni. És ráadásul a második évet teljes egészében az angliai campuson teljesíthetné, szóval próbálkozik a szentem, meg hogy úgyis jól fog keresni, vissza tudná fizetni, mondja. Mi meg mondjuk, hogy akkor is meg fogja kapni a jó állást,ha nem lancasteri diplomája lesz, viszont ebben az esetben hitele sem lesz, amit 15 évig fizetnie kell. Persze érti ezt a gyerek, és ha nem Lancaster lenne, már rég elengedte volna.

1129. zitoka (válaszként erre: 1123. - Teglagyarimegallo)
nov. 30. 10:59
Ha a gyerekemnek van 3 emeltje ( angol és info már megvan, az angol 92%, az info 77%) és matek is emelt 5-ös lesz, de a százalékot még nyilván nem tudjuk, akkor ezzel van mit keresnie az ír rendszerben? Szerinted keresgéljünk?
1128. Chelsey (válaszként erre: 1127. - Zitoka)
nov. 30. 10:54

Az egyetemeknél, hacsak nem kerül be valami verseny kiemelkedő eredménye kapcsán az egyik top egyetemre, akkor viszonylag jó taktika, hogy valahol csinál alapképzést, aztán valamivel jobb egyetemen egy mestert és ha mégis szeretne top egyetemet is feltenni a CV-jére, akkor beiratkozik egy kurzusra, amilyen területen szeretne elhelyezkedni.


Emlékeztem én, hogy a nagyobbikod az unokatesó diplomaosztóján meglátva az egyetemet elhatározta, hogy márpedig ő is oda akar járni. Érdekes egyébként, hogy mennyire másként jár az agyunk. Amikor a Brexit miatt bezárt a UK, akkor én az ír egyetemekre kerestem rá először. De a campus és tandíj nézegetéseknél tovább nem nagyon jutottam, mert még korainak találtam. Egyébként inkább csak az angolokhoz képest olcsók. :(

1127. zitoka (válaszként erre: 1116. - Teglagyarimegallo)
nov. 30. 10:42

Delft és Eindhoven még benne van a kalapban, és talán Maastricht, mert ott nincs num.fix., de Amsterdamot (Vrije) elengedtük. Megpróbálunk belgákat, dánokat, van egy finn is, illetve még nézünk német diákhitel lehetőséget, mert a LancasterLeipzigre gyakorlatilag felvették, de uzsorahitelt nem engedünk neki felvenni, mert akármennyire szeretne angol diplomát (a bátyja az angliai Lancasterre jár, utolsó brexit előtti bejutással), annyit nem ér, hogy össz. 30e€ tandíjra 47e-et kelljen visszafizetnie.

Gyakorlatilag mindent megpróbálunk, de Írország eszünkbe sem jutott lehetőségként.

Nem kerültek a szemem elé. Valójában rangsorfüggő vagyok, leginkább onnan keresgéltem… és most kezdek lejönni a “szerről”, mert kezdek ráébredni, hogy az egyetemi rangsorok még kevésbé megbízhatóak, mint a középiskolai.

1126. Chelsey (válaszként erre: 1125. - Akinomuj)
nov. 30. 08:58
Igen, és azt sem árt tudni, hogy milyen elvárások vannak, mert ha az csak 11 végén derül ki, egyáltalán nem biztos, hogy elég idő marad a teljesítésére. Gondolok itt olyasmire, hogy ha tényleg 6 tárgyból kell érettségizni, akkor praktikus lehet előre hozni (ha megoldható) legalább egyet tizenegyedikre. De ha mégse lehet hamarabb érettségizni belőle, a felkészülést akkor is úgy kell ütemezni, hogy beleférje minden. Nyilván ehhez előbb át kell látni a lehetőségeket és kiválasztani legalább a két legjobbnak tűnőt, majd azokhoz igazítani a stratégiát.
1125. akinomuj (válaszként erre: 1124. - Chelsey)
nov. 30. 07:48

Van, ahova gyakoratilag már 11. végén intézni kell, szóval nem árt résen lenni, ha külföldre készül.

(Nálunk, úgy tűnik, marad itthon a következő - és ne is menjen el, ha nem akar, elég lesz MA-ra)

1124. Chelsey (válaszként erre: 1123. - Teglagyarimegallo)
nov. 30. 06:42

Akkor ezt figyelemmel fogom kísérni. Légy szíves oszd meg velünk bármi info érkezik onnan! Előre is köszönöm! :)

Ugyan a gyerekem még csak a gimit szokja, de ennek ellenére nem hinném, hogy túl korai legalább alapszinten tájékozódni, mert annyira gyorsan eltelik három év és aztán már intézni kell a továbbtanulást villámgyorsan.

1123. Teglagyarimegallo (válaszként erre: 1119. - Chelsey)
nov. 29. 22:35
Az íreknél hasonló rendszer van, mint itthon. Az érettséginek megfelelő vizsgájukat pontokra váltják, majd annak alapján a prioritási listán szereplő legmagasabb helyre jut be a diák. Itt van az aktuális pontszámító táblázat: [link] Tulképp meg lehet nézni, hogy az adott szinten adott százalék hány pontot ér. Emelt matek pluszpont. Nekünk nagyon kedvezőtlen, hogy a magyar diákok nem tudják az írek maximumát elérni, ha megfeszülnek, akkor sem, így egy csomó jó egyetem gyakorlatilag kiesik. Idén próbáltak enyhíteni azzal, hogy a 6. érettségi tárgy pluszt jelenthet, de egyelőre nem egyértelmű a kiírás és a CAO válaszai sem.
1122. Teglagyarimegallo (válaszként erre: 1120. - Levia)
nov. 29. 22:28
Tudom -- én ezen a területen dolgozom és rengeteg diákom Hollandiát célozta, célozza, így elég sok kört láttam már. Nem lehetetlen szállást találni, kizárólag ezért nem kell lemondani a holland továbbtanulásról. Csak fontos tudni, hogy nagyon nehéz. Időben el kell kezdeni a keresést, alternatív megoldásoktól nem visszariadva, valamint fel kell készülni arra is valami B tervvel, hogy esetleg nem fog menni.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook