Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Külföldön tanul/tervez tanulni a gyerekem fórum

Külföldön tanul/tervez tanulni a gyerekem (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5 6 7 8
196. levia (válaszként erre: 195. - Teglagyarimegallo)
okt. 21. 20:48

Szia!

Egy kérdésem minjárt lenne. Dániába a felvételi részeként általánosan kell dán nyelvizsgát felmutatni? Egy társunk fia két vagy három éve talán főleg emiatt maradt itthon. A kintre kinézett szakon egyik évről a másikra megjelent a követekmények között a dán nyelvismeret. Ez pedig teljesíthetetlen volt hirtelen.

okt. 21. 20:05

Sziasztok! Csak beköszönök, Levia hívta fel a figyelmemet erre a fórumra a középiskolai felvételis beszélgetésen. Az én gyerekeim még nem készülnek külföldre, mert a legnagyobb is csak nyolcadikos. :) Én viszont külföldi továbbtanulással foglalkozom, ha érdekel valakit tapasztalat, szóljatok és ha tudok, segítek. Mi csak angol nyelvű képzésekkel foglalkozunk -- főleg UK, Írország, Hollandia, Dánia, USA. A Brexitnek és a brit tandíjemelésnek köszönhetően egyre többen választják Írországot, Dániát, na és főleg Hollandiát, de már Finnország, Svédország, Belgium is kezd bekúszni a képbe. Nagyon érdekes ez az átrendeződés, de persze még nem lejátszott meccs: az angol és skót egyetemek vsz (?) egyre nagyobb számban fognak EU-s diákoknak szóló ösztöndíjakat hirdetni.

Még nem volt időm végigolvasni a fórumot, de majd igyekszem átnézni!

194. levia (válaszként erre: 193. - Schmetterling_04)
okt. 16. 10:59

Szuper.

Linket akkor is tudtam, csak ide fórum falra nem szabad kiírni, mert az a szabályzat szerint tiltott reklámozás, és akár letilthatnak érte. A felfüggesztésből meg elég volt egyszer.

okt. 16. 10:33
Közben megtaláltuk.
192. schmetterling_04 (válaszként erre: 144. - Levia)
okt. 16. 10:30

Szia Levia, keresem a lehetőséget a csatlakozásra a DAAD nyílt napjára, nem találom. Írtad, hogy "Október 16-17-én a DAAD angol nyelvű online információs rendezvényén 15 német egyetem mutatkozik be és válaszolja meg kérdéseket a továbbtanulással kapcsolatos különböző témakörökben. A 2. napon magyarul is lehet kérdezni."


Link most sincs, gugliba: "DAAD Magyarország" - tudsz esetleg azóta linket? Köszi előre is. S

191. Chelsey (válaszként erre: 190. - *kisdarázs*)
okt. 12. 15:01
Látod ez az apróság - ösztöndíj - eszembe se jutott! Az elméletben válogatásért, fantáziaszakokért úgyse kell fizetni :D
190. *kisdarázs* (válaszként erre: 188. - Chelsey)
okt. 12. 11:42

Az ilyen büfészakokkal csupán az a baj, hogy esélytelen ösztöndíjat szerezni hozzá.

Ami viszont valóban nagy pozitívum, az átjárhatóság, és hogy szakot választani csak a második évtől kell.

189. akinomuj (válaszként erre: 187. - *kisdarázs*)
okt. 12. 11:36

Igen, az első időkben kicsit orientációs jellegű is az egyetem sok helyen.

C-ben is az van, hogy 4 tárgyat tanulnak elsőben, ebből 2 kötelező, 2 választható. És jövőre még nagyobb lesz a rugalmasság.

Szerintem ez így nagyon rendben van - aztán lássuk meg, hogy működik nála.

188. Chelsey (válaszként erre: 185. - Akinomuj)
okt. 12. 11:09

Hogy én, hogy utálom, hogy nem lehet összeválogatni, hogy mit akar tanulni az ember!

Nekem nagyon tetszik az amerikai rendszer, amely a mienkhez képest olyan rugalmas, hogy kis túlzással akár a "palacsintából" is lehet diplomázni.

187. *kisdarázs* (válaszként erre: 185. - Akinomuj)
okt. 12. 10:01
Lányomnak ez az utolsó szemesztere (3.), amiben töltelék-tantárgyak is vannak. A következőtől már szigorúan csak szakmai.
186. levia (válaszként erre: 185. - Akinomuj)
okt. 12. 08:30

Sokan éltek is az opcióval.

Semennyit tárgyat sem kellett felvenni és akár 4-et is lehetett volna, de max. kettőt ajánlottak. És vizsgára külön kellett jelentkezni, nyilván csak olyan tárgyakból, aminek a delikvens előtte felvette a kurzusát.

A szuperintenzív jogi kurzus után a döntő többség inkább nem használta el a vizsgaalkalmát (nem is tudom, egyáltalán próbálkozott-e magyar diák). Másfélszáz definíciókkal teli oldal feldolgozása és megemésztése és idegen nyelven két hét alatt nagyon kétséges.

185. akinomuj (válaszként erre: 184. - Chelsey)
okt. 12. 08:08

Nekem az tetszik különösen, hogy van opció.

Ha fekszik neki, leteszi most, ha nem, később.


Különben igen: az egy időben rengeteg vizsga szerintem is roppants stresszes, és nem az elmélyült tudás megszerzésére ösztönöz.

Persze, vannak tárgyak, miknek hosszabb a kifutásuk, alaposan be kell gyakorolni őket. Ezeket valószínűleg érdemes több kisebb lépésben és nem nagy blokkokban elsajátítani, hiszen érnie kell az anyagnak. Vagy egyszerűen csak - bölcsésztárgyak - idő kell a rengeteg olvasmány és a hozzájuk kapcsolódo szakirodalom egyszeri (!) elolvasásához is. Emlékszem egy orosz klassszikus irodalom félévre, egy szeminárium/előadás magába foglalta Csehov, Tolsztoj és Dosztojevkszik munkásságát. Nagyon sok ezer oldal, és volt mellete még más tárgy is jó néhány - no meg egy másik szak is... Természettudományból meg épülnie kell egymásra az anyagnak, érnie. Azt sem jó elkapkodni.

De legyünk őszinték: léteznek a tölteléktárgyak is, amiket csak le kell tudni, és utána az ember igyekszik mielőbb törölni a memóriáját.


Nyilván van a kettő közötti, amiket mindkét módszerrel lehet jól és eredményesen tanítani.

184. Chelsey (válaszként erre: 182. - Levia)
okt. 12. 07:28
Így van, egyrészt az önértékelése miatt se mindegy, meg ugye jó lendületet ad a következő blokkhoz. Nekem az ilyen ütemezés jobban bejött, mint amikor félévenként volt egy rakás vizsga egymás nyakán. De ez biztosan egyéni, más meg azt szerette, ha nem kellett hónapokig foglalkozni ilyesmivel, aztán pár hét alatt letudta az egészet, sikerült ahogy sikerült.
183. akinomuj (válaszként erre: 182. - Levia)
okt. 12. 00:17

Pontosan!


Nagyon nem mindegy, hogy indul az ember. Örülök, hogy visszaigazolta az eredmény az erőfeszítést.

182. levia (válaszként erre: 181. - Chelsey)
okt. 11. 22:58
:-) Jó is az, és egy időre helyrebillenti az önértékelést, ha eredmény igazolja a belerakott temérdek munkát.
181. Chelsey (válaszként erre: 180. - Levia)
okt. 11. 22:47
Nagyon szuper, gratulálok! Szerencsés dolog egy ilyen sikerélménnyel indítani :)
180. levia
okt. 11. 22:34
Köszönjük a drukkot! Mindenki jól csinálta. 2/2 pipa. :-)
179. *kisdarázs* (válaszként erre: 178. - Akinomuj)
okt. 11. 19:51
Nyugi, nagyon gyorsan felnő a feladathoz. Bennem is volt egy egészséges mértékű félsz, de hamar belerázódott a kinti életbe, és ma már jól elboldogul egyedül is.
178. akinomuj (válaszként erre: 177. - Chelsey)
okt. 9. 20:58
A próféta szóljon belőled!
177. Chelsey (válaszként erre: 176. - Akinomuj)
okt. 9. 11:12
Az a jó, hogy ma már ilyen messziről is tudsz neki segíteni, de azért mégse olyan kényelmes neki, mint amikor itthon van. Rákényszerül, hogy figyeljen olyasmire is, amire itthon is tudott volna, de nem akarózott neki. Pl. minek is használt volna naptárfunkciót, amikor te azt elláttad sok mással együtt :) Valószínűleg, ha egyszer ráérez az ízére, hogy mennyire gyors segítség lapul a zsebében, akkor nem kell tovább noszogatni.
okt. 9. 11:07

Igen, fejlődik, de azért nekem kellett azt is a szájába rágni, hogy használja a naptárat és társai.

A szgépet is inb olvasásra, tanulásra használta.

Idő, míg megtanulja.

175. Chelsey (válaszként erre: 173. - Akinomuj)
okt. 9. 07:12
Éppen a napokban említetted, hogy a fiad nem tud könnyen segítséget kérni. Na, szerintem hamar rá fog jönni, hogy nem is nagyon kell neki, mert kis túlzással minden segítség ott van a telóján, ha jól használja. Márpedig neki nem lesz nagy ügy gyorsan átlátni, hogy hogyan kell jól használni, hiszen ez is csak egy számítógép. :)
174. levia (válaszként erre: 173. - Akinomuj)
okt. 9. 07:02

Lányom már itthon is annak tekintette, hamar rájött miként könnyíti meg az életét.

Ha kitapasztlztalja, hogy pl. a naptárfunkciókhoz kötött figyelmeztetések miként használhatók és nem felejti el rendszeresen betölteni az új infókat, órarend, leadási határidő, befizetnivaló akkor kevesebb dolgot kell észben tartani, mert a teló figyelmeztet.

Sógorék az órarendet alapból hozzárendelik a naptárhoz. Így ha van valami változás, időpontban vagy helyszínben, minden érdekelt ezen a módon is értesül róla.

És persze a navi és realtime menetrend funkció is jelentősen könnyíti a kintlét et.

Ha a gyerek nem veszik el se térben, se időben, akkor már (csak) arra kell figyelnie, hogy a készüléket ne veszítse el és töltse. :-)

173. akinomuj (válaszként erre: 172. - Levia)
okt. 8. 23:53

Ő is vett újat - eddig a sokéves butatelefonnal remekül elvolt.

Nem mintha szeretne telefonálni. De kint egy csomó mindenhez kell, alapértelmezésnek tekintik. Meg azt is, hogy naponta sokszor ránézel a Messengerre, a Wattsapp-ra. Pár napja azt sem tudta, mi ez az utóbbi. És most sem érti, mi benne a jó.

172. levia (válaszként erre: 169. - Akinomuj)
okt. 8. 19:14
Nekünk ezért kellett telefont cserélni, mert kintre emiatt egy két SIM-es kellett.
171. Chelsey (válaszként erre: 170. - Michelle.r)
okt. 8. 18:52
Simán lehet akár ízlés vagy ismeretség kérdése, ha nem kell megindokolni, akkor meg főleg.
170. michelle.r (válaszként erre: 166. - Chelsey)
okt. 8. 18:21
Igen, lehet. Néha a döntéshozó személyes véleménye dönti el, hogy egy intézmény milyen szolgáltatást vesz igénybe. 😁
169. akinomuj (válaszként erre: 167. - Levia)
okt. 8. 18:19
Igen, a banki regelésnél az is kell. Meg online vásárlásnál ugyancsak. De azt még itthonról intéztük, kiküldték Mo-ra.
168. Chelsey (válaszként erre: 167. - Levia)
okt. 8. 11:21
Ezek valószínűleg mind valami olyasmi miatt vannak kikötve, hogy valamivel olcsóbbak és/vagy egyszerűbbek legyenek az egyetemi adminisztráció során végrehajtott műveletek, amelyek sok száz vagy több ezer diákot érintenek és akár rendszeresen ismétlődnek. Gondolom én.
167. levia (válaszként erre: 166. - Chelsey)
okt. 8. 11:10
Nálunk telefonszám tekintetében is van megkötés. Külföldi nem lehet,kell egy "hazai" SIM kártya is.
1 2 3 4 5 6 7 8

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook