Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Külföldön tanul/tervez tanulni a gyerekem fórum

Külföldön tanul/tervez tanulni a gyerekem (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5 6 7 8
136. *kisdarázs* (válaszként erre: 135. - *kisdarázs*)
szept. 24. 20:16
Angolból külön tanárhoz csak az általános iskola 8. osztályától járt, mivel a középiskolai felvételin kiderült, hogy óriási lemaradásai vannak a többiekhez képest. 8. után egész nyáron angolozott, ősszel már középfokúja, márciusban felsőfokúja lett. Utána már csak filmeket nézett, meg olvasott, utóbbit is elsősorban azért, mert a kedvenceit csak nagy sokára adták ki magyar nyelven, és nem volt türelme kivárni.
135. *kisdarázs* (válaszként erre: 133. - Schmetterling_04)
szept. 24. 20:10

Lányom sehogy sem készült. 12. év elején mondta, hogy szívesen tanulna az Államokban (addig csak az orvosi lebegett a szeme előtt), mire én csak annyit, hogy ha ilyen álmai vannak, akkor szerezzen ösztöndíjat, ő meg komolyan vette. :D

Először a pécsi American Cornerben járt, onnét, mivel úgy gondolták, hogy valóban lehet esélye, tovább küldték Budapestre az IIE-hez. Mire oda eljutott, már az összes pályázat egy kivételével lezárult. Az az egy volt a Klein ösztöndíj, az egyetlen, ami 4 éves, és minden évben csak egy magyar diák kaphatja meg.

A lányomat viszont ez nem riasztotta el, belevágott az esélytelenek nyugalmával, és sikerült! :)

Nyelvvizsgát felsőfokút még 9. osztályban szerzett, de: 1. mire oda került a sor, addigra elévült, 2. ha nem évült volna el, az ECL-t akkor sem fogadták volna el. Így újra kellett vizsgáznia. Egyeteme válogatja, hogy hol, melyik vizsgát fogadják el, de az általános, hogy 2 év az elévülési idő, tehát 9-ben korai nyelvvizsgát tenni.

134. levia (válaszként erre: 132. - Schmetterling_04)
szept. 24. 20:08

Ha már megszólítottál:

Leginkább csak egy egyetemről van (még) kevéske infóm. Közgáz, üzleti és társadalomtudományi képzést nyújt. A WU-n van full angol képzés. Egyáltalán nem kell tudni németül hozzá, a felvételi is angolul megy (kb. C1-C2 szintet és erős, emelt szintű matek tudást igényel). BBE a neve. Nov.3.-án lesz virtuális nyílt nap, ha ez a vonal érdekes, nézzétek meg. [link]

Ha szeretnéd, elküldöm a jegyzetmegosztó honlap elérhetőségét.

szept. 24. 19:40

Most még ahogy olvasom, mindannyian az első hetek izgalmait élitek át! Bízom benne, hogy jól veszik a fiatalok az első időszakot és sok szép élménnyel, tartalmas és valódi előadásokkal gazdagodnak a "korona-időszak" ellenére!

Ha később ráértek esetleg arra, hogy leírjátok, összefoglaljátok nekem iránymutatásként, hogy a gyermeketek hogyan készült a gimiben a külföldi továbbtanulásra? Szívesen venném a tapasztalataitokat és jó tanácsaitokat egy 9. osztályos gimisnek, hogyan készüljön, mire helyezze a hangsúlyt és mire kevésbé. Milyen nyelvvizsgát helyezzen kilátásba? Hogyan támogassuk mi szülők, iskolán kívüli fejlesztéssel, stb.

szept. 24. 19:26

Sziasztok! Egyelőre tájékozódom a témában és végigolvastam a beszélgetéseteket.

Lenne egy kérdésem eehhez kapcsolódóan: "A jegyzetmegosztó egyébként rengeteg német és osztrák egyetem jegyzeteit tartalmazza, fent van sok a grazi műszakiról is. ;-)" - ehhez hozzáférni csak az egyetem hallgatóinak lehetséges vagy tájékozódás céljából másként is elérhető? De lehet most nagyon butaságot kérdeztem... :)

További kérdésem: az osztrák/német felsőoktatásban mennyire jellemzőek a teljesen angolnyelvű szakok? Gimi alatt, második nyelvként egyelőre nem látom reálisnak a német nyelvtudás ilyen szintre történő fejlesztését...(Mondom ezt úgy, hogy én is beszélem a német nyelvet és külföldön Erasmussal tanultam is német főiskolán egy szemesztert.)

131. Chelsey (válaszként erre: 129. - Akinomuj)
szept. 23. 12:05
Jobbulást a fiadnak! Remélem nem okoz gondot az orra a busznál!
130. Chelsey (válaszként erre: 127. - Hampa)
szept. 23. 11:52
Így van, ha nem abban az országban végzett valaki, ahol dolgozik, akkor a világhírű egyetemek mondanak csak valamit a válogatáson (kivétel, ha éppen valaki olyan nézegetni a CV-t, aki ismeri az adott országot, intézményt, ahonnan a pályázó érkezett).
szept. 23. 09:48

Köszönöm, ma hajnalban startolt el. Csupa takony. :-/ Remélem, azért a suliba vivő busztra is fölengedik, a repülőről nem rakhatták ki menet közben. :-D


A nyelvváltogatás szerintem szuper dolog, nekem is volt részem benne, igazi flow-élmény.

128. levia (válaszként erre: 127. - Hampa)
szept. 23. 08:37
Egyenlőre úgy tűnik, lubickol benne. :-)
127. hampa (válaszként erre: 121. - Levia)
szept. 23. 01:48

A rangsor szerintem csak akkor számíthat, ha valaki abban az országban dolgozik, ahol a diplomáját szerezte. De még ott sem feltétlenül. A Közgáz diploma régen sok helyen előnyt jelentett pályakezdőként, de volt olyan cég, ahol inkább Külkerről, PSZF-ről válogattak, mert szerintük a Közgázosok jelentős része túl sokat képzelt magáról.

Kanadai hr-essel is beszélgettem erről, nem érdekli őket, ki melyik külföldi egyetemre járt, úgysem hallottak róla. Csak az Ivy League, Oxford/Cambridge érdekes, annak van hozzáadott értéke számukra (ez persze nem jelenti azt, hogy nem kaphatott valaki sokkal jobb képzést máshol, és azt sem, hogy ez lenne a kiválasztás fő szempontja).


Hogy tetszik lányodnak az önállósodás?

126. *kisdarázs* (válaszként erre: 123. - Akinomuj)
szept. 22. 22:38
Sok sikert és kitartást a hullámvölgyekben!
125. levia (válaszként erre: 123. - Akinomuj)
szept. 22. 21:48

Úgy legyen. :-)

Biztos vagyok benne, hogy mindent megtesznek, hogy helyt álljanak.

Leányzót a nyelven, a földrajzi közelségen (ami a határzár óta mindeggyé vált) a vadiúj kampusz futurisztikus épületei is megragadták. Hogy van-e rangsor, na az nem számított.


Nagy változást hoz már pár hét után is egy ilyen kaland. Lányom két lakótársa közül az egyikkel németül beszél, a másik viszont csak kicsit ért, de nem beszél németül, így vele angolul. Egyszer, miközben velem beszélgetett, úgy jött ki a lépés, hogy a többiekhez is szólnia kellett. Leesett az állam, hogy mennyire gördülékenyen és automatikusan ment a váltás a három nyelv között.

Angliában jó eséllyel ilyen kihívás nem lesz, ott mindenki angolt fog használni.

Jó utat a srácnak, szerencsés beköltözést és remek szoba/lakótársat!

124. Chelsey (válaszként erre: 123. - Akinomuj)
szept. 22. 21:28
Felnő hozzá valószínűleg, még ha nem is olyan könnyen, mint mások :) Megnyugtató lesz ez nektek is, csak addig kell kibírni :))
123. akinomuj (válaszként erre: 121. - Levia)
szept. 22. 21:22

Nálunk az illetékes szereti megcélozni a legjobbat.

Ott aztán teperhet - nem volt ez másképp a középiskolájában sem. Csak itt már nem lesz támogató szülői háttér a mindennapokban. Nagy kihívás annak, aki számára összefolynak a napok és az órák.


Reméljük, ki-ki jól jön ki a választásából!

122. Chelsey (válaszként erre: 121. - Levia)
szept. 22. 19:44
Nem arra gondoltam, hogy a rangsor miatt válasszon valaki egy bizonyos egyetemet. Hanem azt, hogy ha számodra fontos dolgok alapján rangsorolják az egyetemeket, akkor az a rangsor lehet segítség a választásnál. Erre mondtam, hogy nem feltétlenül hagynám figyelmen kívül.
121. levia (válaszként erre: 119. - Chelsey)
szept. 22. 19:37

Mi speciel cseppet sem vettünk figyelembe a döntésnél és a jelentkezésnél se semmiféle rangsort, sőt fel se merült, hogy nézni kéne. (De nem is céloztunk angliai vagy USA beli egyetemet, ahol érzésem szerint a helyezés kérdése kitüntetett jelentőségű.) Most megnéztem a releváns egyetemeket, azon a helyen, amit linkeltél.

A 164. helyen álló egyetemi helyét "cserélte el" gyerek egy rangsorolatlanért.

Egy jelenlegi szak-, és ex osztálytársa pedig a 16. helyzett ajánlata helyett választott végül mást.

Mégse gondolja/gondolják legalábbis egyelőre azt, hogy rossz vásárt csinált(ak).

120. levia (válaszként erre: 118. - Chelsey)
szept. 22. 19:18
Igen, ez a megállapítás tetszik, a fiatal számára optimális közeg eltalálása szerintem is megkönnyíti a egyetemista létet.
119. Chelsey (válaszként erre: 117. - Levia)
szept. 22. 18:53

Nem feltétlenül kell figyelmen kívül hagyni a rangsorokat, akkor sem, ha az ember nem a "legerősebb" helyre akarja vinni a gyerekét. Egyetértek Akinomujjal, azt mindenképpen érdemes megnézni, hogy pontosan milyen szempontokat vettek figyelembe a rangsorolás során. Mármint, hogy azok számunkra egyáltalán fontosak-e és mennyire.

Egyébként szinte képtelenség előre tudni, hogy melyik hely lesz biztosan jó.

118. Chelsey (válaszként erre: 115. - Akinomuj)
szept. 22. 18:49
Igazából tényleg az a jó, ha valahogy a gyereknek való közeget találja el a család. Csak ugye kívülről baromira nehéz eldönteni, hogy milyen lesz az a hely belülről, amikor majd a gyerek odajár(na). Tipikusan puding próbája az evés. De azért vannak dolgok, amiket mindenképpen érdemes figyelembe venni.
117. levia (válaszként erre: 115. - Akinomuj)
szept. 22. 16:17
Vagy ha végül el tudjuk engedni a rangsorfüggést és attól függetlenül is jó döntést hozni. (Bár ez mindig utólag derül ki) :-)
116. levia (válaszként erre: 115. - Akinomuj)
szept. 22. 15:59
Sikerült mindent összeszedni, bepakolni?
115. akinomuj (válaszként erre: 114. - Chelsey)
szept. 22. 15:37
Sokféle rangsor van (itt is lehet játszani a beállításokkal). Az a jó, ha a saját szempontjaink alapján rangsorolót is sikerül találni. :-)
114. Chelsey
szept. 21. 20:52

Egy egészen friss rangsorolást találtam:


[link]

113. levia (válaszként erre: 112. - Akinomuj)
szept. 21. 13:14
Persze.
112. akinomuj (válaszként erre: 111. - Levia)
szept. 21. 12:32

Szerda hajnal, igen. Így lejár a karantén, mire kezdődnek az órák.

Köszi a plusz tippeket!

Priviben megírod, mi vált be neki?

111. levia (válaszként erre: 100. - Akinomuj)
szept. 20. 16:24

Változatlanul kedd a kiutazás dátuma?

Az immár három hetes kollegista lét tapasztalata alapján egy minimál csavarhúzó két bittel és némi biztosítótű, plusz extra tollbetét is jól jöhet. :-)

Már jó ideje nem láttam tollbetétet kirakva a papírboltban, ahova rendszeresen járok. És kivételesen rákérdeztem van-e. Mondták, hogy persze, hogy tartanak, csak kérni kell, szinte minden típushoz elérhető csak betét. Kb. 4 betétet vettem egy új toll áráért. (tollfixált a gyerek, vékonyat szeret és a bevált márkát, neki küldtem)

110. akinomuj (válaszként erre: 103. - Levia)
szept. 15. 00:41

Tényleg nagyon profinak hangzik. Az angolok nem ENNYIRE azok, bár gondolom, nekik most ez a sok karantén is betesz, hogy előbb el kell helyezni a diákokat, meg ellátni őket.

Fiam csak az első hivatalos tanítási napot kési le. Aki szerencsésen átesett a betegségen (itt a hangsúly a szerencsésen van), az nem tudom, mentesül-e a karantén alól. Logikus lenne, de nincs ilyen iránymutatás egyelőre.

109. Chelsey (válaszként erre: 108. - Anyatigris311)
szept. 14. 23:00
Nem azt mondtam, hogy lehetetlen, hanem azt, hogy hirtelen nem látom, melyik a nehezebb. Ez szerintem nagyon egyéni. De bekerülni a tízszeres túljelentkezés ellenére sem lehetetlen :)
108. Anyatigris311 (válaszként erre: 106. - Chelsey)
szept. 14. 22:30
Azért az utóbbi verzió nem lehetetlen :)
107. levia (válaszként erre: 106. - Chelsey)
szept. 14. 22:18
Ez a gyerektől és a középiskolától is függ. Pl. Hunfalvyból szép számmal jutottak be gyerekek a németes képzésre űgy, hogy közülük nem egy csak a szakgimiben kezdte a nyelvet. igaz, ott kéttanon.
1 2 3 4 5 6 7 8

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook