Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Az ELTE előkészítője az ELTE-n van :))) De ez egyetemi előkészítő, nem gimire.
A mi egyik ismerősünk is pont ezekre jár :))) Plusz a suliban nem tagozatos faktra. :) A Majorban is azt hiszem, külön faktjuk van az alapból bioszosoknak, meg a többieknek, de a végén az eredményeik elég jók szoktak lenni a nem tagozatosoknak is.
Melyik ez az ELTE előkészítő? Mármint melyik suliban? köszi
Sztem ugyan abszolút semmi értelme nincs, az egész mindennapos tesi egy rémség, de ezt a témát már átrágtuk párszor. A lépcsőzés nemcsak béna, de veszélyes is. Főleg ahol kopottak a lépcsők, anno általánosban én egyszer simán a szünetben lezúgtam a tetejéről az aljára egyedül is, és nem volt vidám történet. Tömegben meg még neccesebb.
Sajnos, én sem tudok sokkal többet más tt tagozatokról. Amolyan megérzéseim vannak. Apáczairól tudjuk, hogy nagyon erős általánosságban is és a tt tagozat talán még inkább. Leövey tt-ről van közvetlen infom. Annak alapján bőven László alatti eredmények és ahogy írod, nem tesz jót neki, hogy kémia-biosz-fizika van. Szinyeiről semmi infom nincs, tényleg. Deákról pedig csak szóbelis tapasztalat, ami nagyon nem volt pozitív, bár az fiammal és az angol tagozaton volt. Bennünk nagyon gyenge iskola benyomását keltette. Az angol szóbeli inkább magyarul volt, ellentétben pl. Jedlikkel, ahol komolyan vették magukat és rendes angol nyelvű diskurzus folyt. Na, Jedliknek szerintem legalább olyan jó a tt-je, ha nem jobb mint pl. Leöveynek. De ezek tényleg csak abszolút szubjektív dolgok, semmiképpen sem szeretnék rosszat szólni egyik suliról sem, mert ezektől még bőven lehetnek nagyon klassz iskolák, ahonnan bárhova bekerülhet végül a gyerek. Ahogy Virgilius is írta, simán lehet tagozat nélkül is nekifutni orvosi felvételinek. A tagozatos faktra nehéz bekapcsolódni úgy, hogy más alapokról indulnak. Ahol van nem tagozatosoknak induló fakt, az tökéletes lehet. Köszi kérdésed, Lányom jár az Állatorvosi biosz előkészítőjére és a híres-neves Villányi Tanár úr (Apáczai) által tartott kémia előkészítőre :-) Leginkább azért, mert úgy érezte, ilyen szervezett keretek között kevésbé "lustul" el. Mindkettő nagyon tetszik neki. Villányinál két csoport van pl. az elején íratott velük egy tesztet. Ugyanazokat a példákat oldják meg csak a haladóbb csoport gyorsabban és többet. Ő a haladó csoportban van és fel kel kötnie a gatyeszt, mert mindenki nagyon motivált, hozzá hasonlóan kémia bolond és ez így kihívás neki. Az Állatorvosi meg azért tetszik neki, mert nagyon klassz előadások vannak és a lászlós előkészítőhöz hasonlóan nagyon vágyik arra, hogy ott tanulhasson majd.
Négykézláb? Annak ugyan mi értelme van? :D
Arról nem is beszélve, hogy amikor írtak, akkor mindenkit eltereltek a folyosókról, hogy még a közelébe se legyünk a tantermeknek, mert nagyon nagy a behallás. El nem tudom képzelni, hogy a lépcsőn és folyosón tartott tesi óra zaja nem hallatszik be az tantermekbe. Az persze tudom, hogy kényszer szülte megoldás. Csak béna. :(
És igen, az emelt infó előkészítőnél is az eltést szokták jobbnak tartani. De van biosz-kémia az állatorvosin is pl, meg sok helyen, érdemes idejekorán nézelődni, de azért még nem 8.-ban ;)
Sztem a benti lépcsőzés kb mindenhol nagyban megy.
Az Apáczai legjobb tanárai is tartanak a sulitól független előkészítőt, sokan oda járnak pluszban. Vagy oda is. Lányom oszt társai is járnak, meg más nyekesek. Abszolút nincs lejátszva ez a lemez. Ha lányod sportosztályba menne pl a Vörösmartyba, onnan is meg tudhatná csinálni, ha még mindig akarná. Vagy a gyógytornászt, az is való lehetne neki így a távolból. Vagy gyógytestnevelő-edző, oda simán bekerülne. Tudod, relax :)))
Az ELTE Radnótiban meg a benti lépcsőn mászkáltak négykézláb, amin előtte a szülők és mindenki más a kutya kakis/pisis cipővel járkált. Tudom, hogy sokan azt vallják, hogy kell az edzés az immunrendszernek, de szerintem az ilyesmit tök felesleges erőltetni.
De az utcán tesiztetést betiltanám.
Köszi! A Berzsenyi valóban messze van. Közben találtam órahálót a Szinyeinél, nekik elég meggyőző óraszám van (3-4 kémia, biosz hetente), a Leövey-nél csak aktuális órarendet láttam, ott csak 2-2-t láttam, de lehet, hoy vmit félrenéztem.
Köszi Virgilius az előkészítős infót is, rákerestem, valóban van ilyen, bár a vélemények szerint az ELTE előkészítője jobb, de a lényeg, hogy léteznek ilyenek.
Tehát nincs semmi veszve még, bármi bárhogy alakul, persze jobb lenne egy jó helyre bekerülni. :-)
Szerintem se kell kardba dőlni, ha még bizonytalan vagy nem oda jut be a gyerek, ahová elsőnek megálmodta a család :)
Mindig ki lehet találni valami, max. egy kicsit kacskaringósabb lesz a célhoz vezető út.
A Szent Angélánál meg a Petőfinél nemrég még futottak tömböt, az tuti. Meg gyerekeim általánosában is, sőt ott az utcáb lépcsőztek.
Csodálkoztam volna. :D Mondjuk Budán láttam a Mammut környékén utcán köröket futó iskolásokat. Igaz 14 évvel ezelőtt volt. Beleégett a memóriámba, mert engem felháborít. Egyrészt, mert látszott rajtuk, hogy nem azt vették fel, amit egyébként szerettek volna (sokkal hiányosabb volt az öltözék, mint amiben a többség szívesen az utcán futkosna). Másrészt meg balesetveszélyes. Nagyon remélem, hogy erről már minden suli leszokott és nem küldi ki a gyerekeket az utcára futni hiányos öltözetben, meg úgy általában sehogy.
Sziasztok!
Pasaréti Gimiről tud valaki valamit? Hezitálok, hogy esetleg azt is és a Berzsenyit is beírjuk pluszban.
Még nem látom, hogyan jut el a Berzsenyibe, de ha a Kolosyra eltud Pilisszentivánról, akkor kicsit több idővel talán... Maximum majd kiszedjük.
Mi kétszer voltunk a Leöveyben iskolát nézni, idén és 2019-ben. Mindkétszer azt mondták, hogy többen sikeresen felvételiznek a SOTE-ra, a laborjuk szuper, mindig eldicsekednek vele, hogy az ország egyik legjobbja:) Berzsenyi biosz-kémia tagozatáról a 90% gyógyszerésznek, vagy orvosnak megy, de lehet Nektek ez túl messze van. Nekünk is van ismerős, aki általános tagozatról ment orvosira 6-7 éve, akkor is nagyon nehéz volt az emelt biosz és kémia érettségi, szerintem annál azóta csak nem lett nehezebb. Szóval biztosan nem lehetetlen tt tagozat nélkül sem, ha ez érdekli később is.
Van elokeszito az orvosin, sokan oda jarnak es megirjak az emeltet. Fiamektol ami ugye matek infos osztaly volt, ketten mentek orvosira es sikerult is nekik tt tagozat nelkul, de hasonlokepp egyetemi katolikusból pl ami nem tul eros suli, szinten bejutott igy ismeros... Emelt infot is sokismetos vsinalt ugy, higy az egyetem elokeszitojere jart tok mas tagozatrol. Szoval azert nem dol el a sorsuk 14 evesen...
Még egy kérdés. A nyelvet pl. angol, német hány szinten tanulják? Kezdő és haladó, vagy több is van?
Zuglóban szerintem előfordul. 2 középiskola és általánosunk van egy tömbben, de az nem olyan, mint a belvárosban.
Szia!
Tegnap óta gondolkodom, hátha tudsz (vagy edves többiek!) tudtok segíteni.
Azt tudom, mert belülről iserem, hogy a László tt szak milyen jól fel van építve és ezért kiválóan felkészít az emelt biosz-kémia érettségire.
De vajon mennyit tudunk más iskolák ilyen tagozatairól? A legtöbbről vagy lemaradtam, vagy betegség miatt nem tudtunk elmenni, óraháló nem mndenütt van fent... szóval szerintetek a Szinyei 4 év alatt és a Leövey, szintén 4 év alatt, ráadául úgy, hogy ott a fizika is játszik, ugyanúgy fel tud készíteni?
A kispesti Deák van még a listánkon, az helyileg nekünk jó, és ami tetszik még, hogy szintén 5 éves, angol nyekes képzés, de ott is kell a fizika is. (De meglepő módon a lányom feje most ráállt a fizikára, nincs annyia beoltva ellene, mint a fiam. Mondjuk ehhez az is kellett, hogy jó a tanárnő, aki tanítja őket.)
A másik, amin töprengek: több ismerősünk, aki már végzett orvos, vagy 5.-6. éves nem tt tagozatról került be az orvosira. Gondoljátok, hogy nehezedett, szigorodott azemelt érettségi is? Vagy ők különleges tálentumok, hogy 2 év fakttal nem tt spec iskolából könnyyen bekerültek?
Mamija, hogy áll a készülődés a felvételire? A végzősöknek olyan hipp-hop eljön az év vége, hogy az emer csak kapkodja a fejét... január, február, itt a ballagás...
Nem futnak az iskolatömb körül . Bent az udvaron vagy a ligetbe . ☺️
Mi az, hogy az iskolatömb körül? Még mindig divat az utcán futtatás?!!!
Szívesen !
Igen úgy emlékszem 7:10 től.
Még nem sokszor voltak a ligetbe de fognak sokat menni . Külön vannak a lányok és fiúk tesi órán .
Köszönöm.
No akkor ha fiamat oda veszik fel, járhat 0. tesire. Az kb. 7:10-től van?
Tesin sokszor kijárnak a Ligetbe? Vagy iskolatömb körül futnak?
Jahhh ez a másodállásom, irodalom, nyelvtan és töri, ez a fő profil :D
A párom mindig ezzel a házi tanítói dologgal cukkol.
Na de ha nem jön össze most a felvételi, akkor elkezd szépen hetediktől járni a Kölcseybe vagy valahová előkészítőre és akkor majd csak nyolcadikba lép be a magánstáb. :D
[link]
Ma azt mondta, hogy felépítette magában, hogy milyen lesz, ha sikerül és azt is, ha nem. Ez jó jel.
Szia !
Igen jól emlékszel . 8 órakor kezdődik a tanítás . Hétfőn 8- tól fél 2- ig van . Kedden nincs első óra 9- től fél 4- ig van . Ez a leghosszabb nap így . Szerdán sincs első óra és fél 2-ig van . Csüt péntek 8- tól fél 3- ig van . Van nyelv óra első angol a lányomnak haladó második kezdő német . És 3-3 van mindkettőből . Nulladik soha nincs csak akinek kötelező sportkör van ( ez tesi helyett aki nem sportol egyesületben ) . Bármi kérdésed van írj nyugodtan !
Szia!
A lányod term.tudos, jól emlékszem? Ők csak nyelvórákon vannak bontva vagy matekon, magyaron is? Hány nyelvórájuk van első illetve második nyelvből? Ott 8-kor kezdődik az első óra? Nulladik sokszor van?
Megköszönöm, ha akár itt akár priviben megírod!
Pontosan így van! A tanárok és diákok is jófejek! Én lányomnak nagyon jó osztálya lett most kezdte a 9-et és a tanárai is mind jók.Az ofő meg egyszerűen a világon legjobb ahogy a gyerekek mondják ! És nincs rajtuk nyomás egyáltalán! Persze mindenkinek van más és más véleménye de a miénk nagyon pozítiv.
Én a nagyobbik listájába is beírtam a Szinyeit és idén a kisebbnek is beírjuk. Pedig oda járó diák anyukája nincs nagy véleménnyel a Szinyeiről. Nyelvben jó, de egyébként nem nagy szám. szerintük.
Ahogy már írtam is, nekem idén szimpatikusabb, mint két éve.
További ajánlott fórumok: