Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Hú, én ettől féltem lányomat, hogy a középiskolai osztályközösség nyomába' sem ér majd az általános iskolásnak. Legendásan jó osztályuk van. Most már (hatan elmentek hatosztályosba) nincsenek kitűnők, "csak" jelesek, vagy majdnem jelesek néhányan, de náluk soha nem cikizték a nagyon jókat, vagy a kevésbé jókat. Ha valaki pl. versenyen jól szerepel 8akár csak iskolai), mikor ez ofő órán elhangzik, megtapsolják. Sok-sok ilyen momentum van, amit csak remélni tudok, hogy középiskolában is lesznek ilyen élményei.
Bocs, hogy offoltam. :)
Azért mert hatodikban lecsúszott a gimis felvételiről attól meg nyolcadikban alakulhat szerencsésebben, főleg mert nyolcadik után sokkal nagyobb a választék iskolákból.
Erős szakgiminek melyiket gondolod?
Sziasztok!
Szinyei legkésőbb március 13. 18 óráig kiteszi az ideiglenest.
Mi nem top gimisek vagyunk.Nagyon sok információt szereztem itt, de inkább a felvételi eljárásról.Már két évvel ezelőtt is, amikor a kicsi felvételizett nyolcosztályosba.Vidéki gimibe ment, arról pl konkrétan itt semmi infó nem volt.
Valamiért a top gimiseken kívül nem nagyon írnak ide információkat.Nem tudom ez miért van.
Én nem érzem ettől kevesebbnek a gyerekemet, mert nem 90+-t írt,szívesen vettem volna infókat a minket érdeklő sulikról, de lehet akiknek arról van infó csak olvasó üzemmódban vannak.
Ja, és a táblázatok is szuperek, nagyon sokat segítettek, hogy reálisan mérjük fel, hogy hová van esély jelentkezni.
Én annyira örülök ( már tavaly is írtam neked), hogy van más rajtam kívül aki így fogja fel! :) Pedig ha jól tudom, neked is van topgimis gyereked ( is).
Én már most tudom, hogy az én gyerekeim "alkalmatlanok" topgimibe, én nem is fogom őket egyik magántanártól a másikig cipelni, hogy ezt elérjék. Ők stabil jó tanulók, nem kitűnők, szóval másik ligában játszanak.
Sőt, azt is gondolom ha csak nagyon gyenge gimibe " férnének be" az előzetes itthoni kalkulálgatás alapján, inkább mennének erős szakgimibe.
Na, itt annyi sok fontos dolog felmerült.
A felvételi "esetlegessége" -- igen, esetleges, hogy azon a napon a gyerek épp hogy teljesít, épp milyen feladatok vannak, az, ami épp kell, beugrik-e, vagy nem (amúgy a szóbeli még ilyenebb). Az élet sajnos ilyen, rengeteg véletlen van benne, a kapufáról hol erre, hol arra pattan a labda. Annyit tehetünk, hogy az esélyeket növeljük, a kockázatokat csökkentjük (pl. minél több éleshez hasonló helyzetben is gyakoroljuk a felvételiírást, mert van sok gyerek -- nem mindenki -- akinél ez a visszatérő minta, hogy otthon megírta többször 40 pont körül, de élesben csak 28-at írt. Ezen csak a rutin segít, de az sem küszöböli ki teljesen a kockázatot, de csökkenti.). De ahol a következmény nem végzetes (a felvételi nem az -- nem úgy, mint hogy ha épp rosszkor van valaki rossz helyen, pedig egy másodperccel később indul el, akkor nincs baleset), akkor jönnek újabb lehetőségek, újabb esélyekkel, és a nagy számok törvénye már szerencsére jóval igazságosabb. Épp ezért érdemes olyan gyereknél, akinek a képességei olyanok, és akiknél a szülők úgy gondolják, hogy fontos a jó iskola, már negyedikben, aztán hatodikban is megpróbálni, mert az máris három lehetőség. Nálunk a fiamnak elsőre (negyedikben), a lányomnak most (nyolcadikban) sikerült olyan felvételit "produkálnia", ami szerintem tükrözi a képességeit (és azért itt már volt izgalom, mert ez már tényleg az utolsó nekifutás). És ezért is kell több szóbelit bevállalni, nem csak a "mentősulit", mert a szóbeli, ha lehet, még esetlegesebb (l. betegség, szimpátia, éppen kihúzott tétel). De ha egyik felvételi sem úgy sikerül, akkor sincs tragédia, a top gimik sem automatikus csodafegyverek, azok is csak növelik az esélyét, hogy jobb (és persze a gyerek egyéniségéhez is passzoló!) tanárt, és csökkenti az esélyét, hogy pocsék (ill. hozzá nem passzoló) tanárt kapjon, de itt a fórumon is volt példa, hogy ez is csak tendencia, van ellenpélda is bőven. Aki tényleg jó képességű (nem csak a szülő képzeli bele), annak lesz lehetősége más iskolában is jól teljesíteni és felkészülni a felsőoktatásra. Az iskolák közti különbség legnagyobb részét -- nem mindet -- az magyarázza, hogy ahova okos gyerekek kerülnek be, onnan okos gyerekek is jönnek ki. (Ennél bőven nagyobb probléma, hogy míg ebben a csoportban úgy alakult, hogy általában olyanok beszélgetnek, akik, és a gyerekeik is igen szerencsés helyzetben vannak, nagyon sokan SEMMI esélyt nem kapnak, az álomszakma álomszaksulijának 25 összpontszámú felvételi küszöbe is megugorhatatlan, nem pedig akiknél az elrontott felvételi is 60 pont felett van, pedig biztos, hogy ennyivel nem más az agyuk szerkezete. De természetes, és semmi kivetnivaló nincs abban, hogy mindenkinek a maga gyereke problémája a legfontosabb, ez most egy mellékmegjegyzés volt...).
Tanulás. Szerintem is nagyon gyerekfüggő. Általában kell valamennyit tanulni, a 2-2.5 órával azok az E5-ös gyerekek valószínűleg túloztak, átlagban nincs ennyi, pláne, amit tudok az E5-ről, ott végképp (egyes gyerekeknél esetleg, akár több is -- de nagyon határozottan azt gondolom, hogy nekik nem top iskolában is ugyanennyi tanulásra van szükségük, hogy hozzák azt az eredményt, vagy ha nem, akkor nem hozzák, csak legfeljebb ott ezzel kevésbé lógnak ki. De még azt se mondom, hogy nem oda valók akkor, mindenki más, van, aki szívesen tanul, sokféle okosság van, van, amelyik több szorgalomból fakad). És ez, ahogy elhangzott, csak átlag, egyes felkészülési időszakban napi sok óra, máskor alig foglalkoznak az iskolával otthon, szerintem még talán átlag 1 óránál több se jön ki a gyerekeimnél (a fiam Radnótis, lányom még általános iskolából felvételizett, mindkettő kitűnő tanuló). A nyelvre ez különösen igaz, mármint hogy gyerekfüggő, egy olyan gyerek, aki reál és humán tárgyakból is jó, nem feltétlenül rendelkezik automatikusan jó nyelvérzékkel is -- van, akinek szüksége van plusz segítségre egy nyelvvizsgához, másnak nem.
Valóban felülprezentáltak a topgimisek, de hogy kizárólag ők lennének itt annak nem ők az oka! Nem tudom hogy ki írt olyasmit hogy a "sorból kilógók" nem érnek semmit, de én részemről mindig igyekeztem válaszolni mindenkinek ha tudtam.
Meglátásom szerint sokan olvasnak minket, de nem kérdeznek hanem csak igyekeznek mazsolázni az írottakból. Aztán ha nem arról szól a társalgás ami őket érinti, érdekli akkor megbántódnak és csalódottan megállapítják hogy ide ők nem jöhetnek. Pedig de! Csak célravezetőbb lenne ha vennék a bátorságot és kérdeznének! Amúgy nekünk is sokkal érdekesebb lenne ha többféle suliról hallhatnánk, mert így kb. mindig ugyanazok a témák forognak.
Én arra is biztatnék mindenkit hogy ha Réka táblázatában nem találja meg az őt érdeklő sulit akkor kezdeményezze hogy vegyék fel. Ez az adatbázis ugyanis nem magától jött létre. Most is folyamatosan keressük Rékának az adatokat mert mégse várhatjuk el hogy nyilvántartsa és napra készen vezesse Magyarország összes sulijának adatait. (Főleg hogy a szabadidejében csinálja ellenszolgáltatás nélkül.)
Jó sok mindenről volt ma szó...
Nálunk két felvételiző gyerek van. A belvárosban lakunk. A nagynak (6 osztályos) egy csomó top gimi negyed órán belül elérhető. Ellenben ha nem top gimibe akarnánk menni, akkor utazhatna több mint fél órát. Így ezek szóba sem kerültek. Fél órás kört húztunk a lakás körül, ezen belül kell maradni, nekem ez volt a legfontosabb szempont. Nem gondolom, hogy ragaszkodnánk a top gimihez, ha lenne más is a közelben, de mivel a nagy szorgalmas és maximalista, szerintem neki jó lesz. Kicsi 8 osztályosba készül. Én is örülnék, ha lenne szó ezekről is itt a fórumon. Fél órás körben van top gimi is, meg olyan is, ami a híres 100-as listán rajta sincs. Top gimiről lecsúsztunk, igazából nem bánom. A kicsi okos, de nem szorgalmas. Még most se tudjuk eldönteni, hogy ha lesz választási lehetőségünk az ideiglenes lista után, akkor melyik legyen az első helyen a maradék kettő közül. Az erősebb vagy a közelebbi.
A nagynak nem volt opció az általánosban maradás. Legalábbis ebben nem. HA nem jött volna össze a felvételi, elvittük volna máshová. Ezeket csak azért írom, mert szerintem mindenki nagyon sok szempontot mérlegel, amikor dönt, és ha a gyereke egy top gimiben köt ki, akkor sem feltétlenül azért, mert a többi gimi azért nem került szóba, mert nem az.
Nagyon megfogtad a lényeget:
"és nem éreznék azt a gyerekek, hogy vagy most, vagy soha"
12, 14 éves gyerekektől elvárni, hogy adott napon, adott órában úgy szedjék össze magukat, mint 18 évesen az érettségi vagy régen a felvételi.
Két gimisem van.
A 9. osztályos kéttanos, napi bő egy órába simán belefér (és ebben benne van a lecke megírása is, meg átlagolva a témazárókra való készülés is).
A 11. osztályosnak kijön a napi 2-2,5 óra, na de ő most 3 tárgyból döntős OKTV-n (aze gyikbe éppcsak bekúszott, szóval nem annyira penge azért), és szeret tanulni. És még mielőtt: nem kitűnő, sőt, szóval igenis súlyoz, és van ideje hobbiból olvasni is.
E5 diákok azt mondták elég nekik 2-2,5 óra tanulás naponta. De nekik ez teljesen természetes volt. Ellenben soknak tartom úgy hogy késő delutan ér haza a gyerkőc és elröpül a fiatalság ... de gondolom valamit valamiért.
Egyébként van olyan gimi ahol jó a színvonal és majdnem elegendő az órán tanultak?
Én ezt ennél árnyaltabban látom. Azt írod: "a topgimikben a gyerekek értelmi színvonal, érdeklődési kör, esetleg családi háttér, stb. tekintetében nagyon hasonlóak" Ez lehet, hogy így van, de a mi ismerettségi körünkből például, értelmiségi, átlagos szemmel nézve "sikeres" szülők gyerekei, egyáltalán nem egyféle helyre mennek a gyerekek. Igen, van, aki topgimit választ, de kevesebben, mint ahányan nem, és nem feltétlenül azért, mert nem sikerül. Számomra például rémisztő volt, amikor az Apáczais szóbelin a nagyon helyes (tényleg!) hetedikes kislány elmesélte, hogy neki napi egy-másfél óra tanulás elég, plusz amit még hétvégén készül a dogákra. Tudom, hogy sokaknak ez itt a fórumon normális, számomra sokkoló. Napi 6-7-8 óra suli után szerintem ne kelljen a gyereknek még heti 8-10 órát otthon tanulnia. Én biztos, hogy soha életemben nem tanultam ennyit gimiben, és a gyerekemnek sem kívánom. Más számára ez normális, sőt elvárható.
Statisztikailag valamennyiünk gyerekéből társadalmilag sikeres ember lesz, hiszen ma magyarországon elsősorban a családi háttér határozza meg, hova jut el valaki.
"Jó tanulók". Nekem van egy ilyenem is, nagyon szorgalmas, nagyon lelkiismeretes, akinek belső igénye, hogy mindenből jól teljesítsen, kitűnő legyen. Éppen a napokban jöttem rá, hogy biztosan nem fogom csúcsgimibe küldeni, mert nem szeretném, hogy szorongjon a teljesítménykényszer miatt. Egy jó, de nem megaerős suli neki sokkal jobban passzol majd szerintem, mindenhol tanulni fog úgyis.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?