Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Nekünk az volt a szerencsénk, hogy írásbeli előtt indult a Pálmay-n, és meg tudtunk győződni róla, hogy igen, tudja a matekot. Bejutott verseny szóbelijére is, és ott is nagyon szép eredménnyel végzett. Ezután nem volt mit aggódni a felvételin. Az oklevelét mindegyik suliban elfogadták.
Mások hozzászólásai nem perdöntőek. :) Nekem csak az rémlik, hogy Szilibácsiék kérvénye kérdéses volt egy darabig, de végül ők is megkapták, szerencsére. Az idei évben valóban volt-e olyan, aki nem kapta meg a Trefortban a méltányosságot, pedig oklevelei is voltak és 1 ponttal maradt csak le?
Köszi a választ! Kíváncsian várom a István listáját, meg a szóbeli pontokat....
Nekünk az volt a dilemma, hogy ennek ellenére nem tartom kiemelkedő matekosnak a gyereket (jónak igen)... Mi alapján mondom ezt? pl. versenyeredmények (nincs komoly..) és valahogy az a "fantáziám", hogy specmatekra (Fazék, SZIG) a nagyon Top matekosok mennek, nem az 5-ös, hanem aki 6-ost kapna (ha lenne) :-)
+ a Fiú / lány arány, amit mondtam...
Ilyen írásbelivel a matekos sulikba kellett jelentkezni, ott ezt értékelik.
Fazekas, István, Berzsenyi, Árpád, II. János Pál
Gyerek is így írta meg, csak a Fazekasba nem hívták szóbelizni (pár ponton múlt).
Mivel ezekben szinte csak matek van szóbelin, ott sem kell aggódni, hogy nem megy. Gyereknek is jól ment mindenhol.
Aztán kérdés, hogy ez hova lesz elég a ponthátrány miatt.
Igen, az egyikkel próbálkozunk - SZig - de a jó matek írásbeli ellenére sem gondoljuk annyira kiemelkedőnek matekból a gyereket, + az ilyen osztályban nagy fiú túlsúly van, ami nem jött be korábban... Szóval 1. a természet osztály.
Meglátjuk... köszi a választ!
Értem. Én ezzel az eredménnyel olyan sulit toltam volna, ahol a matek magasabb szorzóval megy. Ha jól emlékszem a Fazekas matek ilyen .
Úgy értettem, hogy a lenti eredménnyel lett volna értelme jobban próbálkozni és több méltányosságit beadni szóbeli behívásra? Hivatkozva a jó matekra, és egyéb érdemekre, amit fel tudok hozni a gyerek mellett :-)
/Mivel már elment ez a hajó, inkább csak tapasztalatból kérdem, lesz másik is aki felvételizni fog..../
Hogy érted, hogy próbálkozni?
Hogy a rangsor cserébél mit írjál előre?
Feldobom ezt a kérdést, kíváncsi vagyok a tapasztaltabbak véleményére: matek 44 + magyar 28 (ez, talán kitalálható, "el lett szúrva") - Egészen pontosan a 3. feladatot elkeverte, elment az idő és így borult a többi, mert rohanni és kapkodni kellett. /Pedig olvas a gyerek, a Ruminis 1,5 oldalas feladatra 1 perce maradt és memóriából oldotta meg./
1 helyre adtunk be méltányosságit, pár ponttal maradt le, továbbították az igazgatónak, de azóta nincs válasz.
Kérdés: ez inkább már csak tapasztalati okokból - ilyen esetben a jó matek miatt érdemes próbálkozni? És hol pl? VPG?
Ó, ti is így éltétek meg? 😞 Azért remélem, jól sikerült!
My 2 cents:
Ismerőst 78+9,5-et méltányossággal hívták be szóbelizni. Van talán pár oklevél is, de nem egy tonna. Előkészítőre is járt (Trefortba), lehet ez is egy szempont.
Milyenek voltak az E5 szóbelik?
Apáczai matek-fizika tagozatra felvételiztünk 8-osként. Matematikai mentesség miatt csak fizikából kellett tételt húzni.
Fizika egy számolós feladat (út idő feladat) és egy elméleti feladat (Archimedes törvénye és alkalmazása) volt. Mindkettő nagyon könnyű volt, de a tanárok nagyon belekérdezősök/kötözködők voltak. Ez alatt azt értem, hogy egy elmondott definíció belekérdeztek, hogy mi is van mögötte. Sok gyerek ezt bántásként élte meg ott. kb 1 órán át volt bent a gyerekem.
Visszaolvastam, igen, látom, még örömködtem is az egyik gyerek eredményén. 😁🙈
Igen :-), már valaki napokkal ezelőtt felhívta rá a figyelmünket!
Azt tudtuk, hogy a Radnóti kitette, csak én nem figyeltem?
Ez igazán kedves gesztus. És ha űrlapot használ hozzá, nem is nagy fáradtság a sulitól.
Nekünk van egy suli, aki a rangsort sem teszi majd ki, csak a saját elert pontszámot, ebből lehet következtetni.
Az biztos, hogy nem a Trefort-ra mondják, hogy a legatlathatatlanabb az eljarasa.
Szerinted, és valszeg többek szerint. Szerintem és többek szerint meg nem. 😊 Épp erről vitatkozunk. Ez a téma minden évben előkerül. Elő fog kerülni jövőre is, legfeljebb majd mások vitatkoznak rajta.
Itt a fórumon úgy emlékszem, hogy el utasították valakit 1,5-2 ponttal, és mások hozzaszolasabol is ezt látom.
Sziasztok! Az aktív fórumozókat ugyan nem érinti, de talán az olvasgatóknak hasznos lehet: a Bethlen e-mailben a szóbelizőknek megküldte a szóbeli és az összesített pontszámaikat, s azt is, hogy ezzel jelenleg hanyadik helyen állnak.
Így van. Az igazgató, ezt mindnyájan tudjuk. És a Trefortban ezt nagyon jól csinálja. 🙂
Persze, hogy nem rontanak, hiszen az elszúrt írásbeli nem azt jelenti, hogy a gyerek nem az adott iskolákba való.
Nem tudod, hogy mik a Trefort szempontjai. És nem mi dönt arról, hanem ki dönt arról. Általában az igazgatók.
Mindenesetre az azért megállapítható, hogy az alacsony ponttal felvett gyerekek sem rontanak a Trefort eredményein, emlékeim szerint stabilan top 10-es suli, ez némileg alátámasztja azt az elképzelésemet, hogy a legtöbb gyerek bármelyik suliban megállja a helyét, ha akarja.
Kiváló, kevésbé kiváló? Mi dönt arról, kinek milyen títulus jár? A versenyeredmények? Én örülök, hogy a Trefortnak nem ezek a szempontjaik.
Egy jól megfogalmazott kérvény segíthet, de nem azon múlik. 2 egyforma kérvény mellé tegyünk egy kiváló és egy kevésbé kiváló teljesítményű gyereket. Ha nincs korrupció az ügyben, akkor a kiválót fogják behívni. Azt a gyereket, aki az ö szempontjaiknak jobban megfelel. Írhatsz te akármilyen kérvényt, ha a gyereked nem mutat fel olyan eredményt, amit a suli elvár. Egyik suliban ez a plusz pont, másik suliban az. Ezen múlik, hogy megkapja-e méltányosságit. A barátnőm 2 sort írt, Hogy mellékeli a gyerek versenyeredményeit és közösségi munkáját, kéri, hogy hívják be a gyereket. Ennyi is elég volt abba a suliba. Máshova litánia kell, de a gyerek nélkül az sem ér többet a 2 sornál.
A méltányossági kérelmet igen ritka esetben hagyja a szülő a gyereknek megírni. És rengeteg különlegesen tehetséges gyermeket nem hívnak be mégsem. Én igenis azt gondolom, hogy azon a bizonyos kérelmen, vagyis a szülőn múlik olyankor minden.
Ha a méltányossági csak a szülőn múlna, a szülő érdekérvényesítő képességén, az szimpla korrupció lenne. Az még szép, hogy piszkálná az ember csőrét. Azért szerencsére ez igen ritka, többségében jórészt a gyerek teljesítményén múlik.
További ajánlott fórumok: