Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Számítógép van, de nem korlátlan hozáféréssel, szóval tudnak tanulni, olvasni és kommunikálni a neten, de időbeli és egyéb korlátokkal. Megvannak erre a technikai megoldások; és ők tudják is, hogy bele tudunk nézni abba, merre járnak (nem kértünk róla riportot, szúrópróbaszerűen nézünk bele pár hetente). Valamint tudják, mikor kapcsol le a gép és mennyi idejük van egy nap.
Okostelóra viszont nincs szükség: telefonálni, SMS-t küldeni lehet egy 3000 Ft-os készülékkel is. Amit hetente 1x elég feltölteni, és senki nem vet rá szemet. Persze az is számít, hogy nekem sem okostelefonom van, tehát nem megfosztom őket valamitől, amit én élvezek. ;-P
Nálunk nem titkolják, mit olvasnak, sőt néha meg is beszélik velünk (nyilván a nagyobbak olvasnak a neten is már). Én a lejáró könyvekről kapom az értesítést, az én címem lett anno megadva (elsőben iratkoztak be).
Nyilván más, ha valaki tchnkai kihívásként tekint a szgépre Nálunk nincsenek ilyen hajlamok a családban. :-)
Szia!
Pedig így hirdeti magát. A felvételi tájékoztatóban, nyílt napon is ezt kommunikálták, hogy várják őket szeretettel. Bárkit megkérdeztem azt mondták, hogy ez a tuti olyan iskola, ahová felvennék. Ha kivették volna az alapító okiratból, akkor nem lenne ott egy főállású gyógypedagógus. Azt már elhiszem, hogy nincs rá kapacitásuk, és hogy egy osztályban nem egészséges 5-10 aspergeres, magatartás-zavaros gyerek. De akkor nem kell ezt a külvilágnak reklámozni. Nekem ez okozta a csalódást.
A helyzet az, hogy ha a gyereknek van egy hivatalos SNI pecsétje - amiről tud a felvételiztető intézmény is -, akkor tény, hogy csak olyan suli veheti föl, aminek szerepel az alapító okiratában (vagy vállalja, hogy a beiratkozásra bekerül).
Ha nem tud róla és megfelel, fölveszik, de a következő felülvizsgálatnál kibukik a dolog.
Ha magánúton meg tudod oldani a fejlesztést és a gyerek képes külön segítség nélkül integráltan tanulni, akkor az is megoldás, hogy próblod az SNI-t levetetni.
Ha nem tudod megoldani a fejlesztést magánúton, vagy levetetni az SNI-t, akkor tényleg nagyon szűkül a kör.
Poliba járt két aspergeres gyerek (ismerős fia és lánya), nekik jók a tapasztalataik. De ugye az is fizetős. :-(
Ugyan nem vagyunk Kisképzősök, de idén felvételiztünk oda. Túl vagyunk a szóbeli fordulón is, reménykedünk, hogy sikerül bejutni. Nagyon hosszú felkészülési időn vagyunk túl. Lányom elsős kora óta jár egy festőnő rajzcsoportjába, ahol "hagyományosan" tanulnak. Szóval semmi agyfélteke és a többi hókuszpokusz. Hetedikben elkezdte az előkészítőt a Kisképzőben, és ezeken kívűl még egy magántanárhoz is járt. A három alkalom hei 12 óra külön rajzot jelentett. A felvételire célzottan kell készülni! Nem elég, hogy szeret rajzolni meg kézműveskedni. Az csak jó, főleg, ha plusz is van benne. Minden szakra ugyanaz a 4 órás rajzalkalmassági vizsga van, és aki megfelel behívják szóbelizni. Idén 520 főből 184 főt hívtak be, és tavaly 82 meghírdetett hely volt. Az iskola honlapján korrekt a felvételi követelményekről a tájékoztatás. Megadott dolgokat időre kell elkészíteni, ami felkészülés nélkül nem fog sikerülni. Hetedikben a nyílt napra már érdemes elmenni. Össze kell állítani egy mappát az otthoni legjobb rajzaiból, és meg kell mutatni azokon a szakokon a tanároknak, amelyikre jelentkezni szeretnétek. Ők megmondják, hogy milyen típusú munkákat várnak. Ráadásul felfigyelnek a tehetséges gyerekekre. Ez óriási előny a felvételinél. Ami nagyon fontos, hogy élő beállításokról kell rajzolni, nem képeket másolni. A másolatokat egyáltalán nem értékelik.
Az én lányom is jó képességű. A diákokal beszélgetve és a nyílt napon is azt az információt kaptuk, hogy a közismereti tanárok támogatják a tanulni akaró gyerekeket, akár extra órákkal is. Az ötödik szakmai évben adnak lehetőséget emelt szintű érettségire való felkészülésre is. A nyelvoktatásról viszont azt hallottuk a diákoktól, hogy kell a magántanár a nyelvizsgához. Ezek az infok, csak hallomásra alapszanak, jövőre remélem ott szerzett tapasztalatokat tudok megosztani.
Szia!
Az én kisebbik lányom is hasonló, bár ő nem annyira szorgalmas. Most nyolcadikos és mi végül sima gimi mellett döntöttünk és mellette fog külön járni rajzolni, festeni.
Van egy ismerősünk, akinek a nagyon jól rajzoló lánya a Rákócziba járt rajz tagozatra, ők azt nagyon szerették, most a Mome-ra jár. A közelünkben nincs rajz tagozatos gimnázium, és úgy gondoltuk, hogy ezért ne utazzon naponta 2x1 órát vagy többet. Viszont szeretnénk ha megmaradna a lehetősége, hogy egyetemre menjen, ezért megy gimnáziumba. És hogy maradjon ideje festeni, rajzolni így a hozzánk legközelebbi, nem top 10-es, de kb. top 30-as sulit céloztuk meg. Ha gimi után is ezzel szeretne foglalkozni (most a jelmez és díszlettervező a cél vagy belsőépítész), akkor még tud olyan irányban tanulni.
Egy ismerősünk van, aki a Kisképzőbe jár, ő nagyon szereti, biztos jó hely.
Barátnőm lánya most felvételizik. Csütörtök reggelre ígérték az ideiglenes rangsort, akkor írj rám, s többet tudok, s ha bejut, majd később is be tudok róla számolni.
Nálam a nagy rajzol rengeteget, igaz hobbiszinten, nem ebben gondolkodik. Top gimi mellett van rá ideje, sőt, most érettségi előtt extra sokat rajzol, szerintem stresszlevezetésként is.
Csodállak amiért ilyen határozott tudsz lenni ebben a kérdésben!
Nálunk a suliból igen gyakran kapnak anyagokat emailben, mivel tankönyv jó néhány tárgyból nincs is. Tehát nem opció az hogy nincs okosteló meg számítógép.
A fiam szereli, telepíti a gépét, (időnként az osztálytársakét is, telefonon is hívják ha probléma van) ezer dologra használja hasznosan a technikát.
Eleinte féltem hogy beszippantja őket, és csak virtuálisan fognak létezni, barátkozni de szerencsére nem! Vannak valódi, hús-vér barátaik, barátnőik akikkel személyesen is találkozgatnak.
Könyvtárba negyedikes koruk óta egyedül járnak, hozzák-viszik a könyveket, így azt se látom. Néha el is dugják előlem, mert "az az Ő privát szférájuk hogy mit olvasnak". :) Azért szoktam nyomozni, de eddig semmi veszélyeset nem találtam. De a kicsit pl. nem érdekli a digivilág, csak a hagyományos könyvek. Azt meg könnyű tanulásnak beállítani hogy éppen regényt olvas.
Középiskolai rangsort nézd meg, úgy hogy bent hagyod az összes gimit, csak a várost írod be.
legj.......la.hu
Sziasztok!
Én ritkán szoktam hozzàszólni de 3 éve rendszeresen figyelem a fórumot. Két éve felvételiztünk 6 osztályosba ugy hogy csak egy sulit jelöltünk be ( elsősorban a távolság miatt), azon belül is csak egy szakot. Nos, tanulságos volt (habár gyereket felvették top gimibe), de nem érdemes utánunk csinálni. Nagyon izgalmas volt és mindenképp váltanunk kellett. De minden jó ha a vége jó, persze én talán még azota is regenerálodom:).
Viszont nagyon felkeltette az érdeklődésemet a Kisképző amiről itt olvastam először. A kicsi még csak 9 éves de már agyalok, hogy hova lenne a legjobb neki. Nagyon okos (de nem zseni kategoria mind a testvére), borzasztóan ambiciozus és eléggé szorgalmas is. Szóval már most látom, hogy ha kellenne megállna a helyét egy top gimiben is majd. Viszont hihetetlenül kreatív, mindig alkot, rajzol, ruhát-cipőt tervez és sokszor végig is viszi a kivitelezést. Imád kerámiázni is ahol ugyszintén nem mindennapi alkotások születnek.
Ha top gimibe menne akkor talán több lehetősége lenne később (pl építész) de nem biztos, hogy maradna idő alkotni ami neki egyelőre nagyon fontos, abban tud a legjobban kiteljesedni.
Ha esetleg van olyan a fórumon akinek Kisképzőbe jár gyereke nagyon szívesen vennék több infot.
A "ha ilyen a szakember hozzáállása" részhez: nekem nem egyértelmű a radnótis gyógypedagógus rosszindulata. Persze nem hallottam azt a telefonbeszélgetést. Azt is el tudom képzelni hogy a gyógypedagógus - ismerve az iskola belső viszonyait - valóban igazat mondott és csak figyelmeztetni akart Titeket hogy inkább keressetek másik iskolát, másik megoldást. Hogy ne kergessetek hamis reményt, Hiszen Ő a napi munkája folyamán látja hogy mit tud az iskola kezdeni a gyerekekkel, milyen problémák jelentkeznek később náluk.
De lehet hogy naív vagyok mert az általam ismert gyógypedagógusok mind olyan jólelkűek és gyerekközpontúak.
Nem biztos, hogy ezért nem vették fel. Tavalyelőtt 90 pontos írásbelivel nem vették fel a fiamat, ugyanannyi pontot írt ismerős kislányt igen. Én írtam egy emailt és megkérdeztem, hogy mi volt a szóbelin, egy részletes választ kaptam arról, hogy mit hogyan pontoztak. Nehezen nyelte be a büszkeségem, de utólag úgy látom, hogy jobban járt így, mintha felvette volna a Radnóti. Ott egy félig összeszokott osztályba kell beilleszkedni, ami valszeg nem ment volna könnyen a fiamnak.
Lehet, hogy nektek is így lesz a legjobb.
Aki egyetemre megy nagy valószínűséggel alkalmazott lesz vagy tanár vagy kutató ... stb. és kis százalékban lesz dörzsölt vállakozó ... de ki lesz boldogabb azt nem az iskolai végzettség fogja meghatározni. A kivételek meg erősítik a szabályt.
Nagy multiknál várják az egyetemistákat ... én is ilyen multinal dolgoztam hosszú évekig és megvan annak is az árnyoldala.
Szerintem a Radnóti csak azért írja ezt ki, hogy felvehesse a "belsős" aspergereseket, tehát a többi szülő előtt védje magát.
Még a vallásos Deák téri igazgatója is kijelentette, hogy csak nagyon óvatosan fogad aspergereseket, hiszen ha 10 van egy osztalyban, akkor nem jó a közösség. És valószínűleg be is telik náluk is az a két hely a "belsős" aspergeresekből.
Szerintem érdemes vegigkilincselni pár iskola igazgatói irodáját, akár már most elkezdve. Valahol biztosan akad egy 86 pontosnak hely....
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?