Középiskolai felvételi (beszélgetés)
És Magyarországon az emberek nem járnak már egyáltalán húsz éves autókkal? :))) Hanem csak vadiúj Audikkal meg Mercikkel?
Amúgy megszűnik az OKJ, hogy mi lesz helyette, még nem tudjuk, én legalábbis nem tudom.
Sokan, a nyekes évvesztesek most is közel 20 évesen végeznek.
Viszont nagy kérdés, hogy ennyi idősen is elégedettek-e a 14 éves kori szakmaválasztásukkal? Amiből az áétalakuló képzési modell miatt nehezebben tudnak kilépni?
Az én gyerekem még érettségi előtt is bizonytalan, 14 évesen tuti nem tudott volna ennyire elköteleződni.
Jó kérdés. Találtam egy részletes tájékoztatót, hát itt van minden, 1+4 év, 1+4+1 év, 4+1év, 3+2...
A 2020/2021. tanévtől a szakgimnáziumok technikumként, a szakközépiskolák szakképző iskolaként működnek tovább. A technikumokban a képzés ötéves lesz, a végén a diákok érettségit és technikusi szintű szakképesítést kapnak. A szakképző iskolákban az oktatás három évig tart majd, és szakképesítés megszerzésével zárul.
És mi lesz a nyekkel kezdő szakgimikkel?
Ez nagyon igaz. Azt se felejtsük el hogy egy csomó új dolgot kell megszoknia, új tanárok, tantárgyak, osztálytársak, nevek, új útvonal a suliba, hová kell menni az épületben... Az első fél év arra megy rá hogy megszokja.
Lehet olyasmi is a hátterében ami szimplán a kamaszodással áll összefüggésben, másra koncentrál, reggel kialvatlan, szerelmes, stb. Ezeket nem lehet megúszni iskolaváltással. És van az az eset amikor a két jelenség együtt lép fel... 😮
Ha nincs baja az osztállyal, sulival, nem jelez a suli hogy baj van akkor nyugodtan maradhat, ez még csak az első hónap volt.
Ahová jobban szeretne. Másik hatosztályosba is mehet ha a gimi átveszi, de könnyen előfordulhat hogy nincs hely hiszen a felvételikor feltöltötték a létszámot. Mehet áltsuliba is ha van hely.
De nem korai egy hónap után eltanácsolni valakit? El nem tudom képzelni mit kell csinálni ehhez egy gyereknek.
És október 9-ig 20% kedvezménnyel előrendelhető, ingyenes kiszállítással. (nem fizetnek érte, vagy ilyesmi:)
Poli:
Nyílt nap/nyitott iskola:
november 23 szombat
Nyílt tanórák:
Dec 9-10
Jan 15-16
Regisztráció megnyitásának dátumát kell majd figyelni a honlapon, mert gyorsan el szoktak fogyni a helyek
Toldy menetrend:
- Felvételi tájékoztató megjelenése: október 20.
- Tájékoztató az első osztályba felvételizni szándékozó
tanulók szülei számára: október 24.
- Nyílt nap: november 9.
Úgy láttam hogy Réka már aktualizálta az idei felvételi menetrendet, de az iskolákról, szóbelikről elég kevés a beszámoló, mert amik itt az oldalon születtek azokat nem lehet ott közzétenni.
Ha van kedvetek akkor írjatok ki Ti is pár szót a tapasztalataitokról! A megfelelő űrlapot kitöltve be lehet küldeni.
Múltkor valamelyikőtök linkelte egy cikksorozat első részét. Mivel gyermekem olyan középiskolába szeretne járni mely szép, régi épületben van, nekem tetszett a cikk.
Íme a folytatás:
A Baár Madas közelében lakunk, így nekünk még általános iskolaként jött szóba, de a nyílt órák megtekintése után „lepattantunk” róla. Olyan szinten merev, a legrosszabb értelemben poroszos volt a légkör, hogy rémület. Pl. egy elsős kislány nem tudott válaszolni a tanítónő kérdésére, aki a tekintetével éreztette, hogy szégyenbe hozta, így a kislány sírva fakadt… és az óra végéig zokogott, de az óra folyt tovább, egyik bent lévő tanárnak sem jutott eszébe odamenni, megsimogatni a fejét, hogy megnyugtasa (vagy kimenni vele, mit tudom én, mégis csak egy max. 7 éves gyerek). Persze ez csak az én érékrendem szerinti ítélet, tudom, hogy van, aki szereti, ha „betörik” a gyerekét, de engem és pár szülőtársat ez eléggé elrettentett.
És lehet, hogy ez csak az általánosra igaz, gimiben már lazítanak a gyeplőn. Mindenesetre úgy gyanítom leginkább a jól uniformizálható gyerekeknek való suli lehet.
Néha jön kérdés a magániskolákról és tandíjaikról, ezért érdekes ez a cikk.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?