Kismama Ausztriában (beszélgetés)
Ezt a Hebamme dolgot én sem értem teljesen hogyan működik, muszáj választanod egyet a kórháznál, ahova bejelentkezel vagy ennek a kettőnek nincsen köze egymáshoz?:)
Azt tudom, hogy vannak fizetős Hebamme-k, akik akár otthoni szülést is levezetnek...én maradok a kórháznál:)
Mermancs, én amikor megkaptam a héten a Mutter-Kind-Pass-ot, akkor kaptam mellé kettő beutalót is, egyet a kórházba (abba, amelyiket kiválasztod a szülésre) és egyet a háziorvoshoz valamilyen általános vizsgálatokra (háziorvosom szabin van, csak jövő héten fogok menni, úgyhogy még nem tudom pontosan miket néznek).
Több oldal is van a Mutter-Kind-Pass-ban, amit állítólag a háziorvosodnál töltenek ki és vezetnek neked. Ha minden vizsgálatot betartassz, akkor szülés után a terhesség alatt felmerült összegek egy részét vissza tudod igényelni.
Szia
Nem jön dehogy..
Andi, nem semmi amit végigcsináltál! Nem hittem, hogy akár ennyit is várhatnak a császár előtt.
A hebamme ment utána hozzátok?
Igen a természetes szülés hívei,csak akkor avatkoznak be amikor már nagyon kell.
Csütörtök délután fél 5 kor folyt el a magzatvíz,bementünk a kórházba,csináltak ctg -t,meg ultrahangot,nem folyt el az egész víz. Be fektettek egy szobába,ahol még ketten voltak már megvolt a babájuk. Egész éjjel járkáltam,meg az órát néztem,tíz perces fájások voltak. Reggel 7 percesek. Aztán délelőtt rám rakták a ctg gépet és órákig rajtam volt. 4 óra felé felraktak egy tágító zselét. Este hétkor már nagyon fájt...a szülőszobába még nem mehettem be,csak öt vagy három perces fájásokkal már nem tudom,a szobába már nem akartam maradni,mert 7 ig volt a látogatás,így a párommal a folyosón voltam. Ott vajúdtam kint,szinte a falat kapartam. Olyan érzés volt hogy mindjárt kiesik a kicsi,nagyon nyomta...kilenc óra felé bemehettünk a szülőszobába. Volt benne minden fürdőkád,tusoló,wc, kanapé na meg az ágy:)
Éjfélkor már sírva könyörögtem a császárért. Azt mondták nem lehet,csak ha baj van. Csütörtök reggel óta nem aludtam,délután óta nem ettem! Mondtam már nem bírom. Adtak egy infúziót,a ctg rajtam volt,meg a derekamra melegítő párnát. Így aludtam két fájás között. Másnap tusolni kellett,aztán bekötötték az oxitoxint. Olyan nagy fájások lettek,mikor 3 cm re tágultam,akkor kaphattam epiduralis érzéstelenítést. Gép adagolta folyamatosan. Ez eltartott délután 5 ig,mikor eldöntötték császár lesz. 17. 44 kor lett meg a kisfiam. A férjem végig velem volt,ő fogta meg a kicsit
és hozta oda nekem. Kitartott mellettem az éjszakai vajúdás alatt,mindig mondta nagy levegőt:)
Születéskor a kicsi fején egy karika benyomodás volt ,szegény jött volna kifelé:),másnapra elmúlt szerencsére.
Ilyen volt az én szülésem,nagyon féltem az igaz de mennék mégegyszer...
Szia!
Köszi jól vagyunk. A kicsikém általában egy kis angyal..de mostanában próbálgatja meddig mehet el. Van ,hogy a pelenkázás egy nagy hadakozás,van hogy tűri szépen. Aztán ahogy kész van nevet örül én meg megpuszilom..
Ez a hébamme ügy hogy működik? Szülésnél és szülés után van kapcsolat vagy előtte is? Annyira nem tudom hogy működik. Ti amúgy elmentetek a háziorvoshoz ?
Én eddig csak a nőgyógyásznál jártam
Mi is szép környéken lakunk, csendes, Donauspitaltól nem messze a 22.-ben.
Már beleléptem a 9. hétbe és 23.-án megyek a nőgyógyászhoz.
13. hétre van időpontom a Donauspitalban tarkóredő mérésre. Bár velem semmilyen hébamme nem bedzélgetett és vért sem vettek mikor bejelentkeztem. (Az első nőgyógyászati látogatásnál vettek tőlem vért)
Hogy vagy amúgy? Babócád jól viselkedik? :)
A kórházban a szülészeten hebammek segítenek,orvos csak akkor jön ha baj van...
Nekem császár lett a vége,csütörtök délután folyt el a magzatvíz,szombaton 17.44 kor született meg a kisfiam. Nehéz volt..de van egy kis angyalkám!
Szia!
12. hétig? Az komoly! Tirolban lakunk, nekünk ittazt mondta a doktornő, hogy a 36. héten elég bejelentkezni. :O a bábával még nem is beszéltünk, nem is tudom, hogy kötelező-e.
Szia!
Hogy vagy? Hányadik hétben vagy már?
A 12. Hétig kell kórházat választani. 10-11 hetes terhes voltam amikor mentünk az időpont miatt a Donauspitalba. Ott kaptam egy listát amin rajta volt pár kórház már nem emlékszem mennyi. Telefonon hívta a párom őket és a Wilhelminaban kaptunk helyet a szülés időpontjára. Ott adtak egy időpontot amikor be kellett menni beszélgetni a hebammeval, vért vettek ,kikérdeztek mindenről....
megnézték a papírokat,kis könyvet..
Mi a 2. Kerületben lakunk,nekünk is szép a környék ,a duna csatorna mellett lakunk.
Én az első nőgyógyászati lâtogatâs utân bejelentkeztem a Donauspitalba, szoval elég hamar.
Betti, minel elobb annâl jobb, minek húzni? :)
Köszönöm a tippet! :)
Mennyivel előbb kerested a kórházat, hogy már nem volt hely ott ahol szerettél volna?
Dolgozom már több mint két éve, de csak rész munkaidőben, ami most jól jön, így kicsit könnyebb lesz talán a későbbiekben is...
Elég messze lakunk, ez sem könnyíti meg a kórházválasztást, 11. kerület déli részén, Kaiserebersdorf, szinte már Schwechat határán...:) de legalább szép és nyugis a környék
Szia!
Én is oda jártam orvoshoz! Nagyon rendesek! Én a Wilhelmina spitalban szültem császárral. Nem ott akartam,de máshol nem volt hely abban az időpontban mikor ki voltam írva. A Donauspitalban szerettem volna,ott volt az epe műtétem meg tíz hetes terhesek is bent voltam hányás és magas máj értékek miatt.
Merre laktok? Dolgozol?
Sziasztok!
Mi lassan két és fél éve élünk Bécsben és nemrég tudtuk meg, hogy babát várunk. Dr. Gauff & Dr. Manurung-nál nagyon hamar kaptunk időpontot (egy héten belül), őket tudom ajánlani, WGKK-t elfogadják. Első alkalommal elvégzik a saját terhességi tesztjüket, ha jól emlékszem 45 euro, ezt nem fizeti a kassza. 6+1 hetesen már kaptunk a héten ultrahangos fotót, Mutter-Kind Pass-ot.
Azt mondták, hogy mindenképpen kezdjünk el kórházat keresni már most, ahova bejelentkezünk a szülés miatt, ebben viszont kicsit tanácstalanok vagyunk, tudtok esetleg ajánlani valamit?
Szia!
Mi négy éve élünk itt Bécsben. Tavaly májusban született a kisbabánk.
Szívesen beszélgetnék én is...
Leirom miket szerezzetek be:
-Medelzettel (kaptok a kórházban)
-mind két szülő személy igazolvány másolat
-házassági anyakönyvi kivonat
-anmeldenbescheinigung
-arbeitsbestätigung
- utolsó 3 hónapnyi Lohnzettel
értelem szerűen szülés után csatoljátok hozzá a baba
-születési anyakönyvi kivonatát
-anmeldenbescheinigungját.
A konzulátus is kéri a baba papírjait és a tiéteket is.
azt hiszem nem hagytam ki semmit.
Nem tudom hogy mietwohnungba laktok e mert ha igen, a töltött medelzettelt aläiratva bemesz magiszträtba ahol a tieteket is inteztetek. Azt adjätok az anyakönyvi kivonathoz. A csalädi potlekot a finanzamtnäl kell intezni,
A gyeshez nem kell a Baba utlevele. Oszträk anyakönyvi kivonat, anmeldenbescheinigungot , es a finanzamttol a hatärozat hogy kapjätok a csalädit a baba utän. De a papiron rajta van a gyes igenyleshez milyen papir kell meg.
Akkor most mégegyszer, pontokba szedve, hogy jól értem-e :D
1. A baba anyakönyvi kivonata, amihez előtte el kell intézni a baba meldelzettel-jét.
2. Elintézni a baba Anmeldenbescheinigung-ját
3. Családi pótlék igénylése. (ezt hol tudom megtenni?)
4. Gyes igénylése. (ehhez kell a babócának az úútlevélszáma, amit a nagykövetségen tudunk elintézni, igaz?)
És ez így időrendi sorrendben van?
A családi pótlékos papírt miért kell bevinni a gkk-hoz?
Bocsi, hogy érthetetlennek tűnök, de olyan komplikált. Ezek az ügyintézések sosem volt az erősségem)
Nekünk uj häzassägink volt. Szerintem nem kell.
A konzulätusra kell menni a babäval. De jobban megeri mintha otthon csinältatnäd. Mi haza küldtük . Aki ket honappal kesöbb szült nälam mär meg van minden a babänak. Mi pedig hetvegen megyünk haza es intezzük a szemelyit.
SZia!
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!
Még az lenne a kérdésem, hogy a házassági anyakönyvi kivonatot le kell fordíttatni?
És az tényleg igaz, hogy a nagykövetségre kell elvinni a picit, hogy megcsinálják neki az útlevelet?