Kisfiam 3, 5 éves és alig beszél. Mindenki azt tanácsolja, hogy várjunk, de meddig? (beszélgetés)
szerintem csak lusta, minek dumáljon ha van körülöttemég 3 teso meg két felnőtt aki folyton beszél:DDDDD
.
sziasztok!
Kisfiam 3,5 éves és alig mond 1-2 szót, ezt is kb 4-5 hónapja. (kislányom már 1,5évesen mondatokban, gyönyörűen beszélt, a másik kisfiam pedig 2,5 éves koráig semmit(még annyit se, hogy anya), majd egyik napról a másikra megszólalt és 2 hét alatt összetett mondatokban kezdett beszélni). Nem értem mi lehet a baj, értelmileg teljesen értelmes, okos gyerek, mindent megért, de 3 éves koráig szinte csak pár szót mondott (any, apa, mama, igen stb), ősszel kezdett végre mondani pár szót, de azokat is olyan nehezen mondja ki, most már sok mindent tud, de teljesen ragozás nélkül tőszavakban mondja, amit akar. Kezdek aggódni, hogy valami baja lehet, mert az első 2 gyerkőcnél úgy volt, ha mondtam valamit, akkor simán mondtál utánam(mármint, amikor elkezdtek beszélni), szépen tudták formálni a hangokat, de ő mintha ezt nem tudná. Már beszéltem a védőnénivel, a gyerekorvosunkkal, az óvónővel, de mindenki azt tanácsolta, hogy várjunk még, most került oviba, hátha fejlődik. Igen fejlődött is, de olyan lassú ez a folyamat, én még nem láttam ilyen gyereket, akinek így "elhúzódna" a beszédtanulás, szinte minden szóért meg kell küzdenie, hogy ki tudja mondani. (ismerősök gyerekei is, ha már tudtak kicsit beszélni, nem okozott gondot 1-1 nehezebb szó kimondása). A legkisebb gyerkőcünk egy kislány, most lesz 1,5éves, de már ő is szépen mond szavakat(tudom a lányok eleve hamarabb tanulnak meg beszélni). Lassan komolyan kezdek aggódni, hogy valami nem stimmel a kisfiamnál, csak az a baj, hogy mivel "ránézésre" tényleg értelmes gyerkőcnek tűnik, senki nem veszi komolyan az aggodalmam, és csak legyintenek. Szerintetek se aggódjak? vagy álljak a sarkamra és vigyem el maszek logopédiushoz? vagy hova? (erre is mindenki legyint, hogy a logopédus 5éves kor előtt nem foglalkozik ilyenekkel). (természetesen mondókát, éneket, verset stb hall rengeteget itthon, az esti mese is úgy zajlik, hogy körém ülnek mindannyian és olvasom nekik a mesét...szóval az nem lehet ok, hogy pl "ingerszegény" a környezet, hiszen a nagyoktól eleve ragad(hatott) rá valami. (egyszerűen érzem, hogy nem stimmel, főleg a beszéd gyorsaságával van baja, mintha nem tudná olyan gyorsan formálni a hangokat, mint ahogy kellene, és emiatt teljesen rossz dolgokat mond.
További ajánlott fórumok:
- Ha nem mondhatod el senkinek, mondd el hát mindenkinek!
- Játék: Mindenki Dominója!
- Hoxa klub - amely nyitott mindenki számára
- Miért van az, hogy amikor azt mondod a munka depresszióssá tesz, mindig azt tanácsolják, hogy keress más munkát?
- Hallottatok már arról a módszerről ami elítéli a hosszú 40 perces tornákat, helyette azt tanácsolja, hogy napi 10-15 perc intenzív mozgás?
- 13 éves fiam szerelmes!Mit tanácsoljak neki?