Kinek mi a véleménye a fabrikettről? Jó vagy nem? (tudásbázis)
Üdv, én 63 Ft/kg-ért vettem leszállítva 2 raklapot. Kinek van vegyes tüzelésű kazánnal-puffertartályos felfűtéssel tapasztalata?
Nekem hamar leég, lehet, hogy nem jól használom?
Szerettem volna venni egy kis fabrikettet, hogy legyen a havas időszakra tartalék, de rohadt drága lett!
2.200,- Ft-tal lett drágább tavalytól! :(
Felétek is felment ennyivel az ár?
Szerintem brikettet jó hatásfokú tüzelőberendezésbe érdemes használni, máskülönben csak elillan. Pillangószelepet használni kell és!tényleg jobb lesz mint a fa. Én most tértem rá, mert a környékünkön viszonylag olcsón lehet venni. Bővebben a tapasztalataimról:
Nagyon sokmindentől függ, hogy hogyan ég, és mennyi ideig elég.
Brikettről nincs tapasztalatom, de a fák sem egyformák, a kazánok/kandallók/kémények/lakások/stb sem.
Saját tapasztalatom:
Nem lehet önállóan begyújtani. Sem alágyújtóssal, sem papírral. Ezért ugyanúgy kell használni mint a szenet, tehát fát kell hozzá venni. Ezzel máris a legdrágább tüzelések közé emelkedik. Maximum 1 órát képes izzani szemben a szénnel, ami 4-5 órát, a hőleadása nagyon gyors, maximum fél óra. Ha 1 óra után nem rakom meg, akkor újra kell gyújtani, mert egyszerűen elporlad és elalszik, azaz újra meg kell rakni fával a tüzet, és utána lehet megint rakni rá.
Én 10-kg os zacskókban kaptam. 1 nap legalább 6 zacskó szükséges, de akkor csak délután rakom meg a tüzet 13 óra körül. Mivel óránként rakni kell, állandó felügyeletet igényel. Szerencsém hogy közel dolgozom a lakásomhoz, de már így is kínos, gyakorlatilag semmit nem csinálok egész nap csak a tüzet rakom.
Mivel mázsája 5800 Ft és egy nap 60 kiló fogy el, a havi költségvonzata brutális 104.400 Ft. Sajnos én is bedőltem a pozitív véleményeknek, amiket szerintem a gyártók és a forgalmazók írnak. Ez az összes közül a legdrágább fűtés. Egy telet nem lehet kihúzni félmillió alatt és mint írtam, állandó felügyeletet igényel, azaz fizetett kazánfűtőt. A gazdagoknak, a Rózsadombon kiváló lenne, de azok már rég hőszivattyúval és napkollektorral fűtenek...
Én vásároltam fabrikettet, pontosabban bükkfa brikettet már többször is a BL-Goods-tól.
Ők azt mondják, hogy kandallóba, kazánba, kályhába egyaránt jó a brikett.
Én kazánba használom.
Először kipróbáltam egy csomaggal. Nekünk a házunk kb. 130 nm2. Úgy fűtünk a keményfa brikettel ahogy az eladó cég tulajdonosa javasolta. Begyújtok a kazánba kevés fával, gyújtóssal, majd a csomagból (10 kg-os csomag és 12 tégla brikett van benne) rakok 8 db a kazánba. Kb. fél óra alatt felnyomja a kazánba a vizet kb. 70-80 fokra és utána rárakom a maradék négy brikettet, majd teljesen lezárom és bekapcsolom lezárás után a keringető szivattyút a házban. Amikor nincs nagy hideg ezt elég egyszer megcsinálnom a házban. (tehát egy nagy 1 csomag brikettet használunk)
Ha kint már minusz van nappal is akkor reggel és este csinálom így a tüzelést.
Nekem ez így bevált ahogy a kisvárdai cég javasolta. Sokkal kevesebb fát használunk és sokkal kevesebbe kerül a fűtésünk is. Azóta már rendeltem tőlük raklappal is brikettet, (előnye a cégnek, hogy ingyen kihozzák bárhová az országban a brikettet ha raklappal rendel valaki). Nekünk ez bevált! Köszönöm nekik a fűtési tanácsot!
Köszi, hogy reagáltál. Nos: kétszintes házunk van, kb. 150 nm. összesen 13 db radiátor van, központi kazánnal fűtünk. Reggelente gyújt be apósom, ő egész nap itthon van, s napközben folyamatosan tesz még a kazánra.
A tüzifa nagy részét nyáron szerezzük be, erdei köbméterben szállítják. Van, hogy ölfában, de van, hogy hasogatva. Évek óta egy beszállítónk van, úgy tapasztaltuk, hogy ő még viszonylag kevésbé ver át. Viszont eddig sose sikerült kiszámolnunk, hogy mennyit hozassunk, s így mindig rákényszerülünk, hogy télen is vegyünk fát. De a tapasztalatunk az, hogy hiába hozatunk nyáron mindig egyre többet, apósom mindent elfűt. Tudom, hogy alapvetően a tüzelési technikával van a baj, hisz neki csak az számít, hogy folyamatosan tele legyen pakolva a kazán. Ezért gondolkodunk azaon, hogy valami más fűtési módra kellene áttérni.
Az általad jelzett összeg valóban nem csekély, azonban ne feledd szem előtt tartani azt sem, mihez viszonyítod. Egy kastélyra ez álom, egy másfél szobás kis házra meg rémálom. Mekkora házat fűtesz? Hogyan tüzeltek (napjában többször begyújtva, vagy van valaki otthon és folyamatosan, hogyan adagolod a tüzelőt)? Mikor szerzed be a fát és milyen formában?
Félreértés ne essék, a fűtésed a jelenlegi trendek alapján évről-évre drágulni fog, lévén az energia sehol a világon nem lesz olcsóbb. Azt gondolom azonban, hogy egy jól átgondolt megoldással viselhető keretek között tartható a költség.
Hát én is most nézelődöm, hogy a következő fűtési szezont hogy vészelhetném át olcsóbban. Vegyes tüzelésű kazánunk van, amiben eddig javarészt tüzifával fűtöttünk. Egy fűtési szezonra így elment átlag 400-450ezer Ft. Ezt szeretném minden képen lecsökkenteni.
Bár idén mrá kis tételben próbálkoztunk fabrikettel is, meg szénnel is, sajna apóom szerint nem ér semmit. Bár az igazsághoz hozzá tartozik, hogy mivel öreg, nem a megfelelő fűtési technika az erőssége, szerinte akkor lesz jó meleg, ha folyamatosan tele pakolja a kazánt. A fabrikettes próbálkozásnál először rátetttünk a már égő tűzre 5-6 db-ot, de később mikor nem voltam otthon, egyszerre bepakolt apósom egy egész csomaggal, mert szerinte a kevés db az nem ér semmit.
Teljesen tanácstalan vagyok, hogy mit válasszak, hisz egyre többe kerül így a fűtésünk.
A problémád meglehetősen sokfelé vezet. A kiindulópont az elégtelen kimenővíz-hőmérséklet. Ennek oka azonban korántsem csak a tüzelőanyagban keresendő. Oka lehet a kazán, a használat és a tüzelőanyag is.
Ami a kazán oldalát illeti, abból az egyik lehetséges ok a nem megfelelő üzemeltetés. Az általad említett termosztát, ha sejtésem nem csal a huzatszabályozót takarja. Nagyszerű találmány, de szénhez. Fa alapú tüzelőanyagok égésének szabályozására teljességgel alkalmatlan. A fa égése nem befolyásolható megfelelően a levegő elvételével. Nyugodtan iktatsd ki, a hasábfát is jobb hatásfokkal fogod tüzelni.
Mi a helyzet a hőfelvevő felületetek kormolódásával? Tetemes veszteséget tud az is okozni.
A brikett esetében pedig ismét kétfelé ágazik a kérdés: megfelelő fajtát (a tüzelőberendezéshez megfelelőt értve) kell megfelelő módon tüzelni. A jó minőség önmagában kevés, a gyártási technológia ugyanolyan lényeges. Miért? Mert lényegesen változik a brikett égésének menete, így a hőleadása is. Az pedig, ami csodálatosan üzemel egy kandallóban, nem feltétlenül (sőt jó eséllyel nem) fog jól működni egy kazánban és ugyanez visszafelé is igaz.
Magam sok éve használom már a fabrikettet (a gázról leválva előszőr hasábfával próbálkoztam, onnan léptem át a brikettre). Nekem bevált. A leírásod szerint Neked is, az általad választott fajta a cserépkályhába való. Kazánhoz keress más félét! Milyen kazán? Hőtárolód van?
Ugyanezt tapasztaltam én is: a fabrikett rossz hatásfokkal ég a kazánban. A biosolar fórumon is ugyanezt mutatják a tesztek.
A reklámok hazudnak, jól átvágják a vevőket!
Nos az én véleményem lehangoló lesz. A fabrikett amit vettem (állítólag) a legjobb minőség. Én ezt el is hiszem és nem vonom kétségbe. Vettem teszteléskén 1 tonnát, arra jó, hogy kipróbáljam a működését. Hamar megkaptam ez első pofont. Ugyanis vegyestüzelésű kazánba nem való.
41 kw-os kazánom van, rakhattam bele keveset tömhettem meg fullra ugyan az. 55 C-fok nem tudtam feljebb varázsolni a kimenő meleget. Azaz igen, ha a termosztátról leakasztottam a láncot és kb kétújnyi rést hagytam. Na de kérem, akkor minek a termosztát? Ez így nagyon nem jó, ugyanis 3-4 óra alatt leég a brikett. Na már most 4 óra alatt leég 14 kg (!) briket ami ugye elvileg fele fának felel meg azaz 28 kg. Tehát, ha 24 órát fűtök 200-220 kg fának megfelőt fűtök el. Azt akácárban számolva kb 5200 ft brikettel számolva 6100 ft. Nem rossz mondhatnánk. De akácfával tüzelve 24 óra alatt 80 kg (!)65 C-fokon. Ami tényleg a fele ÁRBAN.
Jó hír is van cserépkályhában is kipróbáltam ott tökéletesen működik, hagyok egy kis rést a kémlelőnyíláson és szuper. Hogy hány fokon ég nem tudom, de tényleg működik.
Végül nekem az a véleményem, hogy vegyestüzelésű kazánba nem szabad febrikettet (és társait) venni, csak is fát.
Írtam privit.
Egy helyiséget fűtök egyetlen egy vaskandallóval.
Az drágaság és a kényelem együtt jár. De nálam hiába volt drága, a fabrikett sem jött házhoz és nem ugrott be a kazánba, de nem is takarított ki maga után. Ezért én árammal imádnék fűteni, ha lenne pénzem.
A tüzifát előre meg kell venni és kiszárítani. Megértem, hogy ekkora előrelátásra nem képes egy modern ember... hát akkor fizessen :)
és mondjuk egy fütési szezonba menyit tüzelsz ell
és hány helységet fütesz mennyi kályha van
A begyújtásnál beteszek papírt, majd két fabrikettet ráteszek. Ez begyullad az első szóra. A szellőző nyílásokat akkor zárom be, amikor a brikett felszíne kb. fél cm mélyen ég. Utána semmihez nem nyúlok. Kb. 2-3 óra múlva (változó, mert a fenyőnél 2, a keményfánál 3 óra), amikor az egész brikett már kezd sötétvörösen izzani, akkor teszek rá ismét kettő brikettet - és ennyi.
Csináltam, hogy éjszakára jó göcsörtös, hatalmas farönköt tettem mellé, így volt, hogy 8 óra hosszat nem is kellett hozzá nyúlni. Nekem sajnos éjjel-nappal kell fűtenem, mert nincs szigetelve a házam.
Köszi! Most fával fűtök, de ezzel az a gond, hogy igaz, hogy csak a fele árba kerül (2.400 Ft/q-ja), de sajnos csak idei vágásból származó fákat árulnak. Sehol sem lehet kapni a környékünkön 3-4 éve száradó fát. Ami ugye azt jelenti, hogy a fél lakást tele kell hordani fahasábbal, hogy tudjon kiszáradni és melegedni. Egy szoba, ahol több kiló fa van felrakodva, egyáltalán nem szerencsés, mert abból előjönnek mindenféle rovarok, bogarak, röpködő izék, arról nem is beszélve, hogy minden kályhaajtó nyitáskor fel kell a környéket takarítani, mivel nagyobbra kell az ajtót kinyitni, mint egy brikettnél.
A fa típusa sem mindegy. A puhafa gyorsabban lángra kap, de hamarabb el is ég. Egy fabrikett nagyságú fahasáb fél óra alatt hamuvá ég. Sokkal nagyobb mennyiséget kell a kályhába tenni, mint a fabrikettnél!
Mindez a brikettnél annyi, hogy a friss, száraz brikettből kettőt (háromtól már piros a cső, az sok) kiskezemmel beleteszek a kályhába, és 2-3 óra múlva megismételem. Mivel műanyag zsákban lehet kapni, az esetleg lepergő faforgács sem potyog szét, ha megfelelőt veszel, akkor az nem nedves, semmi plusz takarítást nem igényel. Lehet kapni nem csak fenyőből, de keményfából készült brikettet is (nekem az jobb volt).
Én 200 kilót vettem Karácsony előtt, de nem tudtam vele olyan meleget csinálni, mint a fával. Többféleképpen is próbáltam tüzelni.
Itt is azt írják, hogy nagyon nem éri meg a fabrikett, a fa jobb [link]
Azt írta *virág, ha pénze lenne csak brikettet venne. Ha nincs sok pénzed, akoor fát vegyél, az sokkal olcsóbb!
Kíváncsi vagyok arra hogy a fabrikett menyire jobb mint a fa tüzelőanyag?
póntosaban 1 db fabrikett mennyi ideig ég
Szia!
Engem érdekelne, hogy hol vehetek pl. lengyel szenet -Lengyelláng dara - 5.000 Ft-ért... Már tavaly is a 6eFt-hoz közelített, és idén is 5.950 Ft/q. Vagyis van olcsóbb hirdetés, de már jártunk meg sokszor, mert vmi kevert vacakot adtak, és kénes, kis hőértékű, sok salakkal égő szörnyűséget hoztak. Mondjuk vissza is vitettem, és amíg a pincéből le-fel hordozgattuk a szenet, addig sem fáztunk :)
Szóval: tudsz tuti szénforrást jó áron? Köszi előre is!
Mi úgy gondoltuk, hogy befűtünk fával és utána dobunk rá fabrikettet mielőtt leégne. Így tovább meleg lesz. A gyerek miatt már jó, ha 6 körül meleg van a szobába, de mi éjfél körül fekszünk le és kell, hogy tartsa a meleget.
Egyébként másik szobából, meg központis a kályha szóval megfagynunk nem kell, mert ott már reggeltől fűtve van.
További ajánlott fórumok:
- Kinek mi a véleménye a szárítógépröl.Érdemes venni vagy nem?
- Kinek mi a véleménye Apple laptopokról, MacBook.stb? Megéri az árát, vagy annyi pénzért jobbat is lehet kapni? Segítsetek!
- Mellfeltöltés saját testzsírral! Akinek van tapasztalata vagy véleménye jöjjön!
- Energiaital és a hátulütői...avagy kinek mi a véleménye?
- Hogyan lehet házilag fabrikettet készíteni?
- Dombóváron, vagy környékén hol lehet fabrikettet venni?