Kinek jár a nyelvpótlék? (beszélgetés)
igen, akkor úgy van, ahogy tudtam, alanyi jogon csak a köztisztviselőknek jár. kár.... :-(
köszi
74. § (1) Idegennyelv-tudási pótlékra jogosult a közalkalmazott, ha olyan munkakört tölt be, amelyben a magyar nyelv mellett meghatározott idegen nyelv rendszeres használata indokolt.
(2) A munkáltatónál az idegennyelv-tudási pótlékra jogosító idegen nyelveket és munkaköröket a kollektív szerződés, ennek hiányában a munkáltató állapítja meg.
(3) A pótlék megállapításának további feltétele, hogy a meghatározott idegen nyelvből a közalkalmazott állami nyelvvizsga eredményes letételét igazoló bizonyítvánnyal vagy azzal egyenértékű igazolással rendelkezzék.
(4) Nem fizethető idegennyelv-tudási pótlék a nyelvtanári, tolmácsi, valamint a fordítói (revizor-fordítói) munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottnak a munkaköre ellátásához szükséges idegen nyelv használata alapján.
(5) A pótlék mértéke
a) középfokú nyelvvizsga esetén a pótlékalap ötven százaléka,
b) felsőfokú nyelvvizsga esetén a pótlékalap száz százaléka.
nem ktv :) az a közalkalmazotti törvény :)
De hülye vagyok...
Közalkalmazotti bértábla
nem csak a köztisztviselőkre vonatkozik ez?
na, ez elkezdett érdekelni most akkor engem is. :-)
48. § (1) Ha a köztisztviselő olyan munkakört tölt be, amelyben idegen nyelv használata szükséges idegennyelv-tudási pótlékra jogosult.Nyelvpótléka köztisztviseloknek|3Idegennyelv pótléka köztisztviselőnek|3635
(2) Az idegennyelv-tudást az államilag elismert nyelvvizsga eredményét igazoló bizonyítvánnyal vagy azzal egyenértékű okirattal kell igazolni.636
1992. évi XXIII törvény a köztisztviselők jogállásáról
közalkalmazottnak szerintem nem jár alanyi jogon.
vagy te ebben biztos vagy?
A versenyágazatban a nyelvpótlék intézménye alig-alig működik – tudtuk meg Pallagi Erikától, a Telkes Tanácsadó Rt. tanácsadójától. A munkáltatók sokszor a felvételi beszélgetéseken nem is kérnek papírt a nyelvvizsgáról, inkább a gyakorlatban győződnek meg a jelentkező tudásáról. A Munka törvénykönyve a kollektív szerződés révén lehetővé teszi, hogy a munkáltató a dolgozónak nyelvpótlékot fizessen, ám a munkaadók idegenkednek ettől.
meg ezt :)
A Ktv. 48. §:
(6) A (4)-(5) bekezdéstől eltérően az angol, francia és német nyelvek tekintetében a pótlék alanyi jogon jár, amelynek mértéke nyelvvizsgánként
a) felsőfokú C típusú nyelvvizsga esetében az illetményalap 100%-a,
b) középfokú C típusú nyelvvizsga esetében az illetményalap 60%-a,
c) alapfokú C típusú nyelvvizsga esetében az illetményalap 15%-a.
(7) Ha a köztisztviselő a (6) bekezdésben meghatározott idegen nyelvekből A vagy B típusú nyelvvizsgával rendelkezik, az (5) bekezdésben foglalt C típusú nyelvvizsgára meghatározott mérték szerint jogosult a nyelvpótlékra.
(8) Ha a köztisztviselő ugyanazon idegen nyelvből azonos típusú, de különböző fokozatú, illetve különböző típusú és különböző fokozatú nyelvvizsgával rendelkezik, a magasabb mértékű pótlékra jogosult.
(9) Ha a közigazgatási szerv - kivéve a felsőfokú szaknyelvi vizsgát - tanulmányi szerződés alapján pénzügyi támogatást nyújt a nyelvvizsga megszerzéséhez, a köztisztviselő a (6) bekezdésben meghatározott idegennyelv-tudási pótlékra mindaddig nem jogosult, amíg a havonta fizetendő pótlék együttes összege nem éri el a tanulmányi szerződés alapján kifizetett pénzügyi támogatás mértékét.
(10) A 7. § (2) bekezdésében előírt idegennyelv-ismerethez kötött munkaköröket a munkáltatói jogkör gyakorlója állapítja meg.
Az alanyi jogú pótlékra ezek a szabályok vonatkoznak, nyelvvizsgánként jár.
Szia! Ezt találtam.Ezek szerint csak közalkalmazottaknak/köztisztviselőknek jár..