Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Zöldséges ételek receptjei » Káposztalé leves vargányával recept

Káposztalé leves vargányával recept

Elkészítési idő 65 perc

A Káposztalé leves vargányával hozzávalói:
a leveshez: 30-40 dkg sertéslapocka és bármilyen csontos sertéshús vegyesen, 1 jó evőkanálnyi disznózsír, 2-3 szál sárgarépa, 1-2 szál petrezselyem, 1 kisebb gumó zeller, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 maréknyi szárított hirip (vargánya). Ízlés szerint: káposztalé, ételízesítő, pirospaprika, só, ha nem eléggé sós a káposztalé. A húsgombóc: 50 dkg friss kolbászhús vagy 50 dkg darált sertéshús, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors és pirospaprika.


A Káposztalé leves vargányával elkészítési módja:
A kockára vágott húst kevés ételízesítővel fűszerezett vízben feltesszük főni. Amíg a hús fő, megpucoljuk a zöldséget, a hagymát apró kockára, a gyökérzöldségeket hosszú, vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben üvegesre dinszteljük a forró zsíron a vöröshagymát, majd megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a többi zöldséget, és megpároljuk. Ha a zöldség elkészült, hozzáadjuk a húshoz, felforraljuk a levest, majd belerakjuk a kolbászhúsból készített mogyoró nagyságú gombócokat. Eközben egy kis lábosban külön megfőzzük a szárított vargányát, majd azt is a leveshez adjuk. A káposztalevet előbb külön felforraljuk, majd a leveshez annyit adunk hozzá, hogy kellemesen savanykás legyen. A végén sózzuk, ha nem eléggé sós a káposztalé. Aki szereti, az karalábét is tehet a levesbe.Levesünk egészségesebb lesz ha házi ételízesítővel fűszerezzük

A káposztaléleves a téli disznóvágások népszerű hagyományos toros levese. Székelyföldön hajdanán nem múlhatott el disznóvágás káposztaléleves nélkül. De káposztaléleves készíthető disznóvágástól függetlenül is, a siker akkor sem marad el. Disznóvágások idején rendszerint belefőzik a levesbe a sertés agyvelőjét is, vagy külön tálalják, előzetesen megfőzve


Kategória: Zöldséges ételek receptjei

A receptet beküldte: , aug. 16. 04:06
A káposztalé leves vargányával elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook