Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Jutalmazás, büntetés.Kíváncsi lennék arra, ki hogyan jutalmazza és bünteti gyermekék? Szükség van-e rá? fórum

Jutalmazás, büntetés.Kíváncsi lennék arra, ki hogyan jutalmazza és bünteti gyermekék? Szükség van-e rá? (beszélgetős fórum)


1 2 3 4
107. drnéni
2010. júl. 5. 10:50
Ha még jár erre valaki, én arra lennék kíváncsi, hogy a népszerű büntetési formát, a "büntetőhelyet" vagy "nyugipontot" alkalmazza-e valaki, és milyen sikerrel? Nem nekem van rá szükségem, de van egy barátnőm, aki hihetetlen mértékben nem bír a fiával (4 és fél éves), holott nagyon gondos, odaadó szülők, én nem láttam, hogy akár túl kevés, akár túl sok kényeztetést kapott volna a kisfiú.
106. drnéni (válaszként erre: 56. - Klenca)
2010. júl. 5. 10:47

Az idomítós résszel teljesen egyetértek!

Én se bírom elviselni, ha valaki úgy neveli a gyereket, mint a kutyát! Megjegyzem, van kutyánk, imádjuk, igazi öleb, de nem alkalmaznám a nála használt nevelési elveket a gyerekemre!

Sajnos úgy látom, hogy sok népszerű gyereknevelős műsor inkább az idomításra buzdítja a szülőket.

105. Sylvia81 (válaszként erre: 104. - Sandi00)
2010. jan. 20. 22:18

Passz... Vannak ilyen gyerekek, de ez most téged nem vigasztal.

Azt próbáld meg, amit írtam: ne bocsáss meg olyan könnyen, mondj neki nemet.

Ha jön, hogy "Anya, békülünk ki", mondd, hogy még haragszol és szomorú vagy. És olyankor ne engedd, hogy megpusziljon, megöleljen. Ha kétségbeesne, mondd neki, hogy szereted, de ez most nagyon buta dolog volt, és amíg haragszol és szomorú vagy, nem akarsz neki puszit adni.

Kicsit kegyetlen módszer, de jobbat én sem tudok. És én is úgy loptam az ötletet. Itt a játszón az egyik anyuka csinálja ezt a lányával, ha az lehülyézi. Hosszútávon használ, csak rövidtávon nagyon következetesnek kell lenni.

Bár az érem másik oldala, hogy szeretetmegvonással elvileg nem szabad bűntetni. Én ezért szoktam lágyítani a "szeretlek, de"-vel...

104. sandi00
2010. jan. 20. 22:13
Már bölcsi előtt is csinálta, nyáron a játszótéren el sem mozdultam mellőle, mert vagy a haját húzta meg valakinek, vagy harapott, ha nem adtak neki oda valamit. Amikor bölcsis lett, én mondtam, hogy milyen, mire számítsanak, az első nap harapott, rászóltak, hogy ilyet nem csinálunk, és utána soha nem csinált ilyet, örültem is neki eddig, de most megint elkezdte.
103. Sylvia81 (válaszként erre: 102. - Sandi00)
2010. jan. 20. 21:43

Hát, agresszióra agresszióval válaszolni szerintem sem túl szerencsés...

Talán ha kicsit tovább tartod a haragot, hog érezze a dolog súlyát... Nem tudom, mert az én lányom 27 hós, de nem csinál ilyesmit direkt. Mondjuk nem is bölcsis. Lehet, hogy a fiad ott látta. Vagy nem? Kérdezz erre rá a dadusoknál. Ha ott látta, akkor "csak" mintakövetés: végülis egy agresszív gyerekre odafigyelnek, még ha csak a szidás erejéig is (meg ugye fél szemmel figyelik, mikor kezd valakit terrorizálni - ezt marha jól észreveszik a kicsik), ráadásul mindent megkap, mert a kisebbeket/gyengébbeket simán legyőzi. Meg azokat is, akik mondjuk egykék, vagy nincs hasonló korú gyerek, akivel meg kell "vívnia". Szóval az övé a nyertes leosztás, így vagy úgy.

Lehet, hogy a fiad is csak ezt ismerte fel és leutánozza a bölcsitárstól. Tudom, hogy ez nem vígasz...

102. sandi00
2010. jan. 20. 21:32
Nekem az a problémám, hogy a kisfiam verekszik, mar, harap, ha valami nem tetszik neki. 26 hónapos, bölcsibe jár, az elején meghúzta magát, de most valami történt vele. Ma is azt mondták, hogy nagyon rossz volt, alvás helyett ordibált, rugdosott, majdnem mindenkit bántott, dobálózott. Engem is bánt, ha nem tetszik neki valami, utána meg azt mondja béküljünk ki. Amúgy egy okos, imádnivaló kisfiú. Nem tudom mit csináljak vele? Bántani nem akarom, kiabálni se szeretek vele, de néha nem tudok mást tenni, annyira elfogy a türelmem. Nagyon sokat beszélek neki róla, hogy nem bántunk senkit, mert az fáj, de úgy látszik ezt a fogalmat nem érti. Sokan mondják, egy jó verés helyrerakná. Én nem gondolom. Segítsetek!!!
101. enci80 (válaszként erre: 100. - Koperta)
2010. jan. 20. 09:28
Hát nagyon nem!:(
100. koperta (válaszként erre: 99. - Enci80)
2010. jan. 16. 19:52
Következetesnek lenni nem könnyű...
99. enci80 (válaszként erre: 98. - Koperta)
2010. jan. 16. 10:02
Igazából én elejétől kezdve így csinálom,és talán könnyebb így mintha most vezetném be,nem azt mondom hogy nekik ez "meg van már szokva" de kénytelenek elfogadni a döntésemet.Természetesen itt is van ellenállás,sír a lányom, a fiam duzzog,de muszály következetesnek lennem és kitartanom,hogy tanuljon az esetből.(Persze olyan lágyszívű vagyok,10 perc térdelésre "ítélem"őket,kb 5 perc után felállhatnak,sajnálom őket)Míg kisebbek voltak ők is elmentek a sarokból,de szépen visszatérdeltettem,és közöltem,mégtöbb térdelés jár,ha nem marad ott.Ezt jópárszor el kellett játszani.Most a kislányom 5 éves már,nem mond ellent.Tudja hogy ott kell maradnia már régóta.
98. koperta (válaszként erre: 97. - Enci80)
2010. jan. 15. 14:21
"ideiglenesen nem engedek olyat ami számukra fontos", ilyenkor hogyan reagálnak, mert nálunk ilyenkor ordító sírás következik, meg az, hogy én nem engedem játszani semmivel. Meg a büntetés olyan formája, hogy sarokba állás, térdelés. Ugyan még nem próbáltam, de szinte biztos, hogy nem maradna ott, olyankor mit teszel?
97. enci80
2010. jan. 13. 11:42
Nekem négy gyermekem van,és bizony szükséges meghúzni a határokat,hogy meddig mehet el egy gyerek,de ugyanolyan szükséges mindig megdicsérni,apróbb jutalmakat adni a "jó cselekedetért".Én a testi fenyítést nem tartom célra vezetőnek,végső esetben térdelés van nálunk,vagy ideiglenesen nem engedek olyat ami számukra fontos.Ez jobban be szokott jönni mint egy fenékre csapás v pofon,legalábbis az enyémeknél.Persze lehet hogy másnak más nevelési módszerek jobban beválnak.
96. ffbce15349 (válaszként erre: 39. - Olivi)
2009. nov. 23. 11:17

Te jo Eg!!!!!!!!!!!!!!TELJES MERTEKBEN FFELRE ERTETTEL!!!legyszives olvasd el meg egyszer,az altalam irottakat!


ami a jo tulajdonsagokat illetti,en is igy gondolom!es a teazasok alkalmaval a jo tulajdonsagokat emeljuk ki es megertetjuk a gyermekkel,hogy miert rossz,az amit tett..de mindezt a pozitiv tulajdonsagaik kiemelesevel:)

az itelokepesseggel kapcsolatban;utolag kijavitottam,a hibat-eliras volt csupan...igen oszton-lenyek termeszetuknel fogva pedig hibaznak,akarcsak mi -felnottek:)EGYALTALAN NEM AZT IRTAM,HOGY AZERT GYEREK,HOGY HIBAZZON!!!

aztan egy masik hozzaszolasban,irtam tanacskent,hogy ha a teazas-modszert hasznalja,ne a negativ dolgokat emelje ki,hanem a pozitivakkal sugallja a negativakat...

a setak alkalmaval valo beszelgetesek is vannak az ovodai munkamban:viszont,amikor mar nem hasznal,akkor leulunk teazni...

igaz ezt a modszert,csak ket evig hasznaltam,de minden esetben bevallt:)

amugy egy teves musorbol lestem el ezt a modszert["segitseg gyerekeim vannak"]

ugy ereztem,hogy ez a forum segitsegkeres celjabol indult..vagyis,azert,mert tobbszor fellepett a problema...

es,amit irtal midennel egyetrtek!

valoban dicserni kell es jutalmazni!!!!de csak a pozitiv dolgokat jutalmazzuk,a negativakat semmikepp!!!!nehogy mar egy verekedest csillaggal vagy barmilyem mas modon jutalmazunk:)


osszesitve a tenyeket:te felre ertettel szinte mindenben:(es nem ertem miert?

tenyleg nem akarlak megserteni,de olvasd ujra az altalam irottakat,mert egy velemenyen vagyunk,kiveve,azt,hogy minden esetben dicsernunk kell:)

2009. nov. 22. 13:01
Persze. Meg legjobb általában nem felvenni a kesztyűt, az csak tovább szítja általában az indulatokat.
2009. nov. 22. 09:21
Sajnos mindenhol vannak kiállhatatlan szomszédok. :( Én megpróbálok nem venni tudomást róluk.
93. bec1f7f165 (válaszként erre: 92. - Koperta)
2009. nov. 21. 17:02

Valóban nem a csecsemőre. Nekünk volt olyan "kedves" szomszédunk, aki átjött mikor pár hónapos volt az öcsém, hogy hallgattassuk már el :P No igen, roppant toleráns volt... Mikor csak ő dohányzott az egész lépcsőházban, megengedett volt a füst a folyosón, mikor ő leszokott és volt más dohányos, akkor elkezdett beszólogatni, hogy nem itt kéne.

Mikor első és második emeleten kisbaba volt, és rajta kívül mindenki beleegyezett a kaputelefonban nem lehetett, de jó Isten megbosszulta, hogy nem volt megértő (főleg a babásokkal). Úgy leesett a gyümölcsfáról, hogy csak úgy nyekkent. Eltörött a lába, két hét múlva volt kaputelefon.

2009. nov. 21. 14:45
Nyilván az ember egy csecsemővel megértőbb, még a szomszédnak sem szólnék ezért, még akkor sem, ha hónapokig tart a sirdogálás. Aki nem, annak nyilván nincs gyermeke. Zizil bizonyára nem erre az esetre gondolt.
91. a26b2a1b7e (válaszként erre: 90. - Bec1f7f165)
2009. nov. 21. 13:25

Egy pár hónapos csecsemőnek hogyan mondod el, hogy ne ordítson éjnek idején? Főleg, ha pl. beteg, fogzik stb., és hiába van az anyukája ölében, akkor is ordít torka szakadtából...


Én is laktam már panelben (most kertes házban lakunk, úgyhogy itt teljesen más elvárások vannak a szomszédokkal, mint egy panelben), és volt már kisgyermekes szomszédom, és bizony ordított is, meg volt, hogy hisztizett is, de kibírtam. Tudtam, hogy ez átmeneti állapot, az a gyerek fel fog nőni, és akkor kevesebbet ordít és hisztizik majd.

De egy gyerek nem százakárhány decibellel ordít azért, szóval nem nagyon kéne a rádióhoz, meg egyebekhez hasonlítani...

90. bec1f7f165 (válaszként erre: 66. - 5fbb0bd9cd)
2009. nov. 20. 22:26

Ha a szomszédot zavarják, akkor le kell róla szoktatni. Nekem is van olyan gyerek a szomszédomban, aki állandóan ordít, mint a fába szorult féreg. Velem szerencséjük van, mert nem vagyok haragtartó.


De pl. van a rokonságomban, aki nem ilyen. Az ő szomszédjukban egy gyerek már korán reggel kiabált, amikor ő még aludni szeretett volna. És nem érdekelte őket, hogy zavarja a szomszédokat. De emberükre leltek. A rokonom úgy fel szokta tolni késő este a hangerőt, hogy bizonyára ők sem aludtak.


Szerintem jobb békességben élni.

Az, hogy Téged nem zavar, nem jelenti azt, hogy megengedhető, miközben a szomszédaidat bosszantja. A rádiót nem hallgatjuk túl hangosan, nem parkolunk be úgy, hogy a szomszéd ne tudjon reggel elindulni, társasházban, ha ránk esik a sor megcsináljuk a takarítást, stb... A békés együttélésnek vannak szabályai,amit be kell tartani. Ez pont egy olyan példa, amiben egy gyereket nem lehet másként kezelni.

89. 0f8333367d (válaszként erre: 77. - 5fbb0bd9cd)
2009. nov. 20. 20:10

Bocsánat,sokat olvasok Vekerdytől,Bagdy Emőkétől,Ranschburg Jenőtől.Számomra átlátható az idézet,azért gondoltam ,hogy megosztom veletek is.

A szerdai nők lapjában van a cikk,Vekerdy rovata,hátha valakit érdekel az "intés" előzménye.

Nem szerettem volna,hogy értelmezhetetlen legyen a hozzászólásom :)

És a Bölcsek köve nem nálam van :)Sajnos!

88. bec1f7f165 (válaszként erre: 85. - 5fbb0bd9cd)
2009. nov. 20. 18:22

A másiknak esés túlzás. Pont ezért, mert nem tudhatjuk kinek mi van a háta mögött. Én max a szülőt udvasiasan megkérem, hogy legyen szíves tenni vmit. A gyereknek kedvesen oda lehet szólni, hogy itt ilyet nem szabad, vagy megkérni, hogy fejezze be, mert másokat zavar. Egy szülő sem sértődött meg ettől, ha esetleg ilyet tettem. Meg ha egy idegen kér tőlük valamit, akkor sokszor kicsit megszeppennek, futnak a mamihoz, és csendben kapaszkodnak bele :)


Néha meg nem lehet mit tenni, mert a gyerek akaratos. Már éreztem olyat, hogy legszívesebben kettéharapnék egy gyerket olyan idegesítő, és csak nem hagyja abba. Na és amikor a mi hatáskörünkbe tartozik, hohóó :) Még azt sem remélhetjük, hogy feladom azt a levelet, aztán lerázom. Ilyenkor kell elővenni az önnevelést.


Én ha sorban állok olyan helyen, ahol sokat kell várni, és nem rohanok tényleg nagyon, előre engedem a kisgyerekeseket, hogy végezzenek az előtt a pillanat előtt, amikor betelik a pohár a gyerekben.

87. 5fbb0bd9cd (válaszként erre: 81. - Olivi)
2009. nov. 20. 18:21

Nem azt várom el, hogy úgy viszonyuljon a felnőttekhez, mint egy felnőtt. De azt várom, hogy tekintettel legyen a környezetére.


Tehát például ha fájdalmat okoz másnak, azt igenis érezze át.

86. bec1f7f165 (válaszként erre: 84. - Olivi)
2009. nov. 20. 18:11
Én sem gondolom másképp.
85. 5fbb0bd9cd (válaszként erre: 83. - Bec1f7f165)
2009. nov. 20. 18:08

Na ma pont ez volt velünk. :((

Elmentünk ügyeket intézni (bank, posta, apeh) mindenhol sorszámot kellett húzni és minimum fél órát (bankban 1,5 órát) várni. A harmadik helyen a postán már nem voltam képes féken tartani semmivel sem a kicsit és megvontam a vállam, hadd futkozzon és visítson. Nekem is estek ketten, hogy "minek az ilyennek gyerek?", de szerencsére volt egy aranyos néni, aki egy-két szóval elhallgattatta őket.

84. olivi (válaszként erre: 83. - Bec1f7f165)
2009. nov. 20. 18:00
Ha a szülő nem szól rá az ordítozó gyerekére, az nem a gyerek hibája!
83. bec1f7f165 (válaszként erre: 81. - Olivi)
2009. nov. 20. 17:56

A 2 éves gyereknek lehet, hogy az ő szintjén kell magyarázni, és lehet, hogy nem úgy gondolja, ahogy az ember szeretné, de az elvárást a saját mércéhez kell állítani. Szerintem így működik a nevelés.


Pl. ki nem állhaton, ha valaki rá se szól a rohangáló, ordító gyerekére. Megrántja a vállát, és azt mondja, hogy még csak gyerek.

82. bec1f7f165 (válaszként erre: 75. - 0f8333367d)
2009. nov. 20. 17:42
Megmondom őszintén, én nem is értem, hogy pontosan miként képzeli el ezt vki.
81. olivi (válaszként erre: 79. - 5fbb0bd9cd)
2009. nov. 20. 17:39

Például? Szerintem egy 2 éves gyerektől ne várd el, hogy úgy viszonyuljon hozzád, mint egy felnőtt. Egy 2 éves kiskölyköt a korának megfelelően kell kezelni! Nem tudod neki akadémikusan elmagyarázni, hogy mit akarsz, vársz el tőle, neked kell "lemenned" az ő szintjére...és így tovább.

Szerintem Selyem5 így gondolta, mikor ezt az inést küldte.

80. dzsigg
2009. nov. 20. 17:36

Nem én mert nekem a kicsim még nagyon pici,de egy ismerösöm:Van egy karton felakasztva a falra és a nap végén,attol függ hogy viselkedett kap fekete illetve pirospontot.

Ha 10 piros összegyült akkor kérhet a kicsi valamit,persze ez most nem hatalmas összeg,lehet azt mondja hogy csoki,lehet dvd,lehet hogy csak a jàtszotérre szeretne menni,.Ha viszont 5 feket összegyült,akkor a büntetés különbözö:tv megvonàs 3 napra,édességmrgvonàs egy hétre,vagy hasonlo.

79. 5fbb0bd9cd (válaszként erre: 78. - Olivi)
2009. nov. 20. 17:32
Jó távolról nézve, idealistán tényleg szép. De nekem túl sok konkrét élethelyzet ugrik be, amire nem alkalmazható.
78. olivi (válaszként erre: 77. - 5fbb0bd9cd)
2009. nov. 20. 17:12

Szia!

Szerintem tök jó az idézet! Olvasd el többször és vonatkoztass el kicsit!:-)

1 2 3 4

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook