Júliustól nem lehet hálapénzt elfogadni? Nem bánom...vagy igen? (beszélgetés)
És nem 2-500,- forintokról van szó, hanem több tíz-, de százezres tételekről :(
Nem a kedélyeket akarom borzolni, de tényleg nem értem. Mindenki szó nélkül ad borravalót a pincérnek, a benzinkutasnak, a fodrásznak, kozmetikusnak, még ha ő is az üzlet tulajdonosa. De az, hogy egy orvosnak bárki ad, az sérti a közízlést. Jó tudom, nem ugyanakkora összegekről beszélünk, de az elv szerintem pont ugyanaz.
Szkeptikus vagyok. A puding próbája mindig az evés.
Amit nem tudtak megváltoztatni 40-45 év alatt, azt egy rendelettel aligha... Lényegében elméletben él még az előző is... Itt is hány fórumon kérdezték meg, hogy kell-e, meg mennyit adjanak???
Na, hát kíváncsi vagyok, miképp lehet majd ellenőrizni, amikor esetleg "finoman közlik" a beteggel, hogy mennyi lesz az annyi, amit a végén elvárnak. Sajnos elég sok olyat hallottam az ismeretségi körömben, hogy pl. műtéteknek megvolt a "tarifájuk".
Tudod ez már a 70-es években is ki volt téve a rendelőkben.
Nem változott a helyzet!
hát ahogy én tapasztalom, mondják is szinte bármiylan szakmában... hivatalosan már nem nagyon megy semmi...
Minden kórháznak saját hatáskörébe utalták, az igazgató dönti el, hogy engedi-e vagy sem. Alapelv:
kikövetelni előre nem lehet, utána, ha a beteg hálás, a személyzet elfogadhat paraszolvenciát.
A többit olvasd el a sorok között ;)
Természetesen mindenki pénzért, megélhetésért dolgozik elsősorban, ez az orvosra is igaz. De amikor valaki azt a pályát választja, akkor tudhatja, milyen feltételek között, mennyiért kell majd dolgoznia. Utólag nem etikus azt mondani (vagy tenni), hogy nem végzi lelkiismeretesen, a legjobb tudása szerint a munkáját, vagy csak hálapénz ellenében, mert kevés a pénz. Ezzel az erővel mindenki más is mondhatná ezt, aki nincs eléggé megfizetve. Persze, ebből az is következik, hogy egyre kevesebben vállalják így, egyre kevesebb orvos lesz, ha megszűnne a hálapénz, akkor pláne. Mert azért szerintem sokan úgy mennek erre a pályára, hogy tudják, a fizetés mellé összejön még egy kis "pluszpénz" - legalábbis bizonyos szakágagban.
Igazad van!
Én sem tudtam adni soha,most meg pláne nem mivel sajnos a nyugdíjból csak rezsire és gyógyszerre elég.
nem pénzért?? hát miért?? a hivatástudat az nem egnlő azzal, hogy lebvegőt tudnának enni... nemt erézanyák, orvosok. nekik az a munkájuk,hogy segítsenek, de azthiszem jogos elvárás, hogy ezért cserébe megélhessenek.
nyílván akik se így se úgy nem tesznek semmit, azok etikátlanok. de a munlkáért pénz jár a mai rendszerben, mert valamiből nekik is ennivalót kell tenni a családjuk asztalára. ő se akarnak megfagyni télen, stb.
az én dokinka külön szerződése van a kürházzal, neki is fizetnie kell a kórháznak,í gy az ilyesmiknek is szabott díja van... számla...
érdekes... nem tudom, h te hova jársz orvoshoz, de szerencsére én inkább ritkán futok bele (nme is állítom, h nincs), olyanokba, akikről te írsz.... Nme lehet, h a te elvárásaiddal van gond? Azért mert a doktori címe megvan vkinek, nem Isten....
És hogy kik verik a mellüket? Érdekes, h a meggyógyult, hálás, elégedett "betegek" sem.... és az is érdekes, h akik nem elégedettek, azok szerencsére kevesebben vannak.
A beavatkozás kórházban történt. Csak a rendelőbe mentem vissza kontrollra.
Magánrendelőben adtam oda egy kisebb beavatkozásért szánt pénzt. Ha, csak sima vizsgálatra megyek akkor természetesen nem adok külön pénzt.
Köszi,ez egy nagyon jó link.
Jó pár beteggel futottam már össze,akik belepusztultak volna,ha nem adhatnak a (idézem) "drága doktorúrnak,az egy arany!!!".Ami azt illeti,elég sok ilyen van.Az emberek egy része szereti,szeretné valahogy meghálálni.
Meg akik sírva fakadtak,mert az "a drága,jószívű doktorúr" nem fogadta el a pénzt...
Itt erre felénk,ahol lakom,sok ilyen esetnek voltam fültanúja.
De mindegy,ez csak egy szösszentés...;)
Ki ad magánrendelőben hálapénzt?! Hiszen ott mindenért fizet az ember úgyis. Ott fel se merül szerintem. (Akiben mégis, az meg is érdemli.) Számlát kap az ember a szolgáltatásért, kifizeti, azt jónapot.
Amúgy nem hiszem, hogy bárki be fogja tartani az állami kórházakban, rendelőkben hogy tilos hálapénzt elfogadni. Ellenőrizni sem lehet, minden marad a régiben. Ez nem megoldás az egészségügy helyzetére.
viva70 magánrendelőben ki az a hüyle aki ad a kiírt díjon felül??? én még számlát is kérek ha kell valamire.
Mit várok?Azt,hogy a amunkáját végezze el tisztességgel!Amikor orvosnak ment,elvileg azért tette,mert hisz ebben a hivatásában.Nem a pénzért,nem a hálapénzért,hanem mert gyógyítani akar.Ezzel szemben a legtöbbje még hála pénz ellenében sem végzi el tisztességgel a munkáját.Nem állítom,hogy nincsenek kivételek!Azért ritkán,de előfordul,hogy hálapénz nélkül is gyógyít egy orvos,ahogy az a nagy könyvben meg van írva.Érdekes,hogy ők nem verik a mellüket!
Eddig sem tudtam adni, ezután sem.
Nem csupán elfogadni legyen tilos, hanem adni is!!!
Pont fordítva lesz... írásban engedélyezheti a munkáltató, természetesen csak utólag... és elméletileg be is kell vallani, elméletileg
Bárcsak vissza jönne ez a rendszer. Sajnos én is megszoktam, hogy adni kell, mint ha én is kapnék plusz pénzt a munkahelyemen, ha szebben mosolygok...
A családomon belül elég sokba került így is egy-egy "kényszerű kórházi nyaralás"..., na de melyik doki nem fogadná el a hálapénzt?, na meg kicsit kiszolgáltatottá teszi a betegeket, hogy ilyen világot élünk ebben az országban, ráadásul amelyik nővérke bunkózik vagy durva az sem kap semmit. Igaz ott a fizetésük, azért dolgoznak, de amelyik megérdemli mert valóban kimelkedően végzi a munkáját, annak adunk ha elfogadja...
Szerintem meg a magánrendelőben fizetsz a szolgáltatásért, miért kellene hálapénzt külön adni.
Ha megnézed, a másik párhuzamos témában mit írnak, akkor meglátod, ott ezzel kevesebb a probléma. :)
Orvost csak akkor kritizálnék, ha én is ugyanúgy végigjártam volna ugyanazt az utat, amit ő. Akkor szólhatnék, de addig nem. Így maradok csendben...
Ugyan már! A hetvenes évek közepén ott volt a rendelő várójában bekeretezve és kirakva, hogy tilos a hálapénzt adni és elfogadni. Változott azóta valami is??? A beteg adja, mert azt hiszi, hogy talán jobb bánásmódot kap; az orvos meg bolond lenne nem elfogadni... Tisztelet a kivételnek, aki nem... Bár én hármat tudnék kapásból mondani. Ebből kettő nagy-nagy koponya.
További ajánlott fórumok: