Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Jobb a gondviselésben bízni, mint bármiféle dologtól félni! fórum

Jobb a gondviselésben bízni, mint bármiféle dologtól félni! (beszélgetés)

Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Jobb a gondviselésben bízni, mint bármiféle dologtól félni! (Gondolatok)

9. komor (válaszként erre: 1. - Embertárs)
tegnap 19:54

Az, hogy nem kezeled külön az állandósult félelmet, és a hirtelen félelmet, ez szül némi ellentmondást a számomra.

A hirtelen félelem kezelésére nagyon is van képességünk, merthogy azt születésünkkor örököltük. Adrenalin fröccs, hirtelen kitáguló pupilla, szapora szívverés, izommegfeszülés, stb., ahogy tanultuk. Meglát az ember egy gyíkot, kígyót, automatikusan beindulnak a reflexek. Tehát ilyenkor automatikusan tudunk félni.

Amiről te beszélsz az a szorongás, az állandósult félelem lehet. Ennek a kezelése már nem automatikus, ehhez szociológiai képességek kellenek sokszor. Így itt már lehet arról beszélni, hogy milyen életstratégiát válasszunk, ahogy te is teszed.

A közmondást szerintem nem szabadna szószerint kezelni.

Az AI érdekes választ ad a közmondás jelentésére:

"bölcsebb elővigyázatosnak lenni és felkészülni a lehetséges bajokra, mint váratlanul szembesülni velük. A szólás arra utal, hogy a megelőző óvatosság (bár feleslegesnek tűnhet) megkímél minket a későbbi, sokkal kellemetlenebb meglepetésektől."

Valami ilyesmit érzünk mi is amikor ez a közmondás szóba kerül. Az állandósult félelem, szorongás nem tetszik nekünk és másként magyarázzuk a közmondás lényegét, nem az állandósult félelmet tartjuk helyesnek.

8. Embertárs (válaszként erre: 3. - Kedvesenfanyar)
tegnap 15:58

Értem és köszönöm a felvetéseidet.

Kicsit restellem magam, mert mondhatni e téma leglényegesebb vetületét tudatosan nem fejtettem ki.

Anélkül valóban úgy néz ki a helyzet, hogy valahogy magunknak kell megtalálni, kiizzadni a félelemmel szembeni hatásos viselkedési formákat.

Nyilván van ebben némi szerepünk, de van egy annál is lényegesebb dolog.

Nos pótolni fogom a naplóm következő bejegyzésében, részletesen írni fogok erről, s ha valakit érdekel, lapozzatok oda és olvassátok el!

Addig is köszönöm a türelmet.

tegnap 13:30

Mélyen elgondolkodtató a cikk, a vele járó érvelésekkel és alátámasztásokkal egyet kell, hogy értsek.

Úgy gondolom, hogy minél erősebb az embernek a hite, annál kevésbé kap helyet lényeben a félelem. Ez nem csupán meggyőződés, gyakorlati fenntartás és kellő tudatosság is szükséges hozzá.

Köszönöm a cikk nyújtotta nézőpontot!

tegnap 02:03
Nagyszerű okfejtés. Örömmel olvastam!
5. komor (válaszként erre: 1. - Embertárs)
tegnapelőtt 13:54

Oliver Cromwell: „Bízzál Istenben, és tartsd szárazon a puskaport.”

"Jelentése: Bízz Istenben, de készülj fel arra, hogy szükség esetén azért meg tudd védeni saját magadat. "

4. K-né Zsóka (válaszként erre: 1. - Embertárs)
tegnapelőtt 13:29
Elolvastam, jó írás, érdekes megközelítés. Nagyjából hasonló az én véleményem is. Az én anyám arra volt büszke, hogy tőle rettegnek a gyerekei, és ez a fajta félelem valóban nem jó. De van a velünk született védekező ösztön, ami szintén válasz egyfajta félelemre. Szerintem ez így egészséges. És igen, az a legjobb, ha a gyerekeket megtanítjuk kezelni ezt az érzést.
tegnapelőtt 10:30

Huh..... Nagyon hosszú ez a cikk, most csak az elejére reagálok.

Nem kell félnünk, így teremtődtünk szerinted. Ez nem igaz.

Ha a félelem nem lenne része az embernek, már születéskor sem lennének védekező reflexeink. De vannak, mert a félelem nem ellenség, hanem a túlélés egyik eszköze.

A félelem alapvetően a túlélésünket szolgálja, nem pedig valami, amit egyszerűen ki lehet kapcsolni.

Hoztál pédát, hogy jogos, hogy az árkot kiássuk, hogy a víz ne öntsön ki, de, mint ember nem kell előre látni, nem kell izgulni, mi lesz.

Értem, hogy a bizalom és a belső nyugalom fontos, de szerintem a vak bizalom önmagában kevés. Az életben sokszor épp az visz előre, ha teszünk is magunkért , például elmegyünk szűrővizsgálatokra, odafigyelünk az egészségünkre. A bizalom jó, de a felelősségvállalás legalább ilyen fontos.A vak bizalom könnyen tétlenséghez vezet.

"És engem is másképp neveltek. Merthogy mindig arra törekedtem, hogy gyermekeim életében a félelem legkisebb szikrája se jelenhessen meg. Soha, még a legkisebb mértékben sem szerettem volna látni arcukon a félelem okozta rettegést. És gondolom, hogy minden gyermekét szerető szülő ugyanerre törekszik."

Értem a szándékot, és természetes, hogy senki nem akarja a gyerekét félni látni. De szerintem nem a félelmet kell teljesen kizárni, hanem megtanítani kezelni. Van egy egészséges, védő félelem is: hogy ne lépjen ki az ablakba, ne menjen el idegennel, ne rohanjon ki az útra, vagy ne egyen olyat, ami árthat neki. Ezek nem ijesztgetések, hanem a biztonság alapjai. Ha mindentől megóvjuk őket, könnyen kiszolgáltatottá válhatnak, mert nem tanulják meg, hogyan vigyázzanak magukra. A valóság nem mindig "majd megoldódik" alapon működik.

tegnapelőtt 09:39
Nem olvastam el a cikket csak a címre reagálva: egyik sem jó. Sem félni, sem megijedni.
tegnapelőtt 09:35
Félni vagy megijedni? Bizonyára mindenki ismeri a jó magyar szólást: jobb félni, mint megijedni. Tény, hogy némely népi bölcsesség hasznos tanácsként szolgálhat életünkben. Ennek a szólásnak azonban érdemes tartalmilag egy kicsit utánagondolni.

Ugrás a teljes írásra: Jobb a gondviselésben bízni, mint bármiféle dologtól félni!

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2026, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Hoxa Facebook