Dubajban rekedt magyarok (beszélgetés)
Ezt a Face oldalán láttam, éppen most.
MENEKÍTŐ JÁRATOKAT INDÍT A KÜLÜGY⚠️
Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette, hogy szerződést kötöttek a flydubai légitársasággal, amelynek értelmében a mai napra és péntekre kibérelnek egy-egy repülőgépet, hogy megkezdhessék a Dubajban rekedt magyarok hazajuttatását.
Továbbá szombaton és vasárnap két-két járatot fognak indítani a szaúd-arábiai Rijád és Budapest között.
Ha valaki olvassa a fórumot, szeretném felhívni a figyelmét: ne számítson arra, hogy hivatalosan értesítik majd arról, mikor indulhat a repülőtérre.
A mi esetünkben semmilyen közvetlen kommunikáció nem érkezett a járattal kapcsolatban. Arról, hogy a járatot végül nem törölték, a belinkelt oldalról szereztünk tudomást, nem hivatalos értesítésből.
A mai napig nem tudjuk, miért nem szállhatott fel a magyarországi járatra. Az viszont biztos, hogy a belgrádi gépre csak azért kerülhetett fel, mert a magyar járatra business osztályra szólt a jegye.
A taxiárak közben drasztikusan megemelkedtek.
A Flightradar24 HUN Facebook-oldalán megismert egyik utas hozzátartozója ugyanezt tapasztalta: semmilyen értesítést nem kapott, ő is az oldalon keresztül értesült arról, hogy a járata nincs törölve.
Jelenleg nincs kint általános pánik – még. De nehéz nem arra gondolni, hogy ha a helyzet elhúzódik, akár hosszabb időre is ott ragadhatnak az emberek.
Ezt nem riogatásként írom, hanem tapasztalatként – hátha másnak segít felkészültebbnek lenni egy bizonytalan helyzetben.
Lefelejtettem, a leghasznosabb információkkal engem ez a csoport látott el. Készségesek és jól értesültek voltak.
Itt is köszönöm nekik!!!
Flightradar24 HUN
Sziasztok!
Szerencsére lezárhatom a fórumot.
A kérdéses járatra a gyerek érvényes jegy ellenére sem tudott feljutni. Hogy miért, arra azóta sincs egyértelmű magyarázat. Lehet, hogy túlfoglalták a járatot, lehet, hogy kisebb gép érkezett – ezek csak a mi feltételezéseink.
Nem volt egyszerű döntés: maradni vagy elindulni? Egy fiatalról beszélek, aki 6–7 hónapot dolgozott már Dubajban, most még távolabbról érkezett, és ott szeretett volna átszállni. Este érkezett meg, hajnalban pedig kitört a háború. A 33. emeleten lakott egy szállodában, és éppen akkor ért találat egy másik szállodát. Természetes, hogy a család halálra aggódta magát. Kértük, hogy költözzön lejjebb, azt mondta, sikerült, de hogy valóban így történt-e, vagy csak minket akart megnyugtatni, nem tudom. Az viszont biztos, hogy az utolsó napon már egy villában tartózkodott három kollégájával.
A külügyi tájékoztatás számunkra sajnos elégtelen volt. Azt az információt kaptuk, hogy a támadások miatt nem indulnak járatok. A Magyarországra tartó gépre nem jutott fel, viszont sikerült eljutnia Belgrádba. Idegileg és fizikailag teljesen kimerülve azonnal szállodába ment, lezuhanyozott és lefeküdt aludni.
Szomorú, hogy még ilyen helyzetben is vannak, akik nem tudnak együttérezni másokkal – akár nyaralni ment valaki, akár dolgozni, senki sem számít arra, hogy egy háborús helyzetben "csapdába esik". Mindenkiért aggódik valaki – legalábbis remélem.
Szívből drukkolok mindenkinek, aki háborús övezetből várja haza a szerettét.
És még valami: ilyenkor teljesen felesleges az olyan megjegyzés, mint például "nem olvastok újságot?". Egy ilyen helyzetben inkább emberségre és együttérzésre lenne szükség.
Klasszik 'minek ment oda' hozzászólás..
Van egy ismerős család, akik évek óta Dubajban élnek, de néha-néha hazalátogatnak Budapestre. Épp a napokban mentek vissza 2 kisgyerekkel.- Én nem tettem volna, de felelős felnőttek, eldöntötték. Remélem mindenki épségben és biztonságban van.
Én csak a tévéből informálódtam a helyzettel kapcsolatban. Hallottam nyilatkozatokat. Ezekből nekem az jött le, hogy nincs nagy vész. Persze mihez képest...
Aki pánikra hajlamos vagy kisgyerek, és nem érti mi ez, nekik biztosan nem egyszerű. Sőt, nem is ez a jó szó rá, hogy nem egyszerű. Nem lennék a helyükben.
Valamit megosztanék veled. Tegnap volt egy beszélgetésem egy társaságban. Valaki azt mondta valamiféle megvető hangsúllyal, gúnyosan (nem tudom szó szerint idézni, de a lényege ez volt) - Maradjanak csak ott, dubajozzanak!
Már csak az hiányzott, hogy azt mondja: úgy kell nekik...
csak egy hülye kell hozzá akire ott hallgatnak..
az ilyesmi sajnos kikerülhetetlen.
Csak meddig?
költői kérdés...erre nincs jó válasz.
az a radar gondolom infóban pontosabb mint én...
értem, hogy aggódsz, de nyugtával dicsérd a napot, várd meg a pontosabb fejleményeket.
Nehéz most okosnak lenni.
Ha nem röpködnek drónok, rakéták, jó ott nagyon.
Csak meddig?
a német hírekben csak egy mellékmondat volt mo.-ról.
sajnos, nem tudja az ember, hogy hol biztonságosabb.
Személyes tapasztalatokra vagyok kíváncsi, nem cikkekre. Köszönöm!
Ha a kérdést feltettem, akkor arra gondoltam logikus, hogy onnét szeretne valaki eljutni Európába, tehát tudja mi a helyzet.
a németen most azt mondták, hogy ma indul egy gép mo. -ra is.
sorry, ez nem egy nagy segítség, de valami.
Ha van bármilyen információtok arról, hogy megkezdték-e a magyarok kimenekítését, vagy mi a helyzet a járatokkal, kérlek osszátok meg.
Egy konkrét eset: ma (március 3-án) indult volna egy Flydubai járat Budapestre.
Az utasokat visszaküldték a szálláshelyeikre, ugyanakkor a járatot hivatalosan nem törölték. Mi lehet ennek az oka?
Természetesen ott kellene érdeklődni, de sajnos a repülőtéren mindössze egyetlen ember próbált foglalkozni a több száz utassal.