Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Egyéb témák » December 21. - Tamás napja cikk

December 21. - Tamás napja

Nemcsak a téli napforduló napja ez, amikor is az esztendő legrövidebb napja, a téli napfordulat csillagászati időpontja van, hanem Jézus tanítványának, Tamás apostolnak, egy galileai ácsmesternek, az ácsok és az építészek védőszentjének, a Hitetlen Tamás (neve az arámi Tau'ma-ból ered, ami - ikrek -et jelent) néven emlegetett apostolnak az emlékünnepe. Ő volt az a tanítvány, aki az evangélium szerint kételkedett Jézus feltámadásában, ezért hitetlen Tamásként vonult be a vallásos történelembe, viselkedése pedig „tamáskodásként” a köznyelvbe.

A hagyomány szerint távol volt, amikor Jézus halála után megjelent a tanítványoknak, és amikor beszámoltak neki a történésekről, Tamás apostol nem hitte el, azt mondta: csak akkor hiszi el a történeteket, ha saját szemével győződik meg felőle. Pünkösd után megjelent neki külön Jézus, aki felszólította hitetlen tanítványát, hogy érintse meg a sebeit, miközben azt mondta: "Hittél, mert láttál. Boldogok, akik nem látnak, mégis hisznek. ", így Tamás meggyőződött arról, hogy a keresztre feszített mesterével áll szemben és visszatért a hite. Innen ered a szólás: Szent Tamás szolgája vagyok, azaz hiszem, ha látom.

Ekkor küldte el Jézus Tamást Indiába, küldetése szerint a pártus király, Gondofer palotáját kellett felépítenie.


Tamás napjához rengeteg hiedelem fűződik, főleg disznóvágással kapcsolatosak.

- A Tamás napon vágott sertés háj, a "Tamásháj" nem avasodik meg, gyógyításra alkalmas. Főleg kelések, nehezen gyógyuló sebek, kisgyermekek kiütéseinek a kezelésére használták.

- Egyes vidékeken ezt a hájat egy illatos kerti növény összetört leveleivel keverték össze, mivel ennek a növénynek rontáselhárító erőt tulajdonítottak. Máshol tömjénnel, szentelt vízzel, vagy hagymával vegyítve használták.

- A 21-én leölt disznó sózott vérét is eltették, mert a közhiedelem szerint köszvényt tudták vele gyógyítani.

- A Mura vidéken pl. Göcsejben úgy hitték, ha valaki ezen a napon egyszer már ölt disznót, akkor utána minden évben ezt kell hogy tegye, mert különben Tamás öl, és elpusztul valamelyik állat.


- Máshol e napon mézet szenteltek, mert attól féltek, hogy hitetlen Tamás megöli a baromfikat, ezért baromfivész ellen odaadták a szentel mézet a tyúkoknak.


Időjárásjósló nap is ez:

- Ha 21-e reggelére frissen esett hó borította a tájat, a hiedelem szerint békés, boldog karácsony ígérkezett.

- Ha az e napon megölt disznók mája nagy lett, akkor a régi öregek azt mondták, hogy csikorgós lesz a karácsony.


E naphoz néhol férjjósló praktikák is kapcsolódnak:

- Ha 20-a este a férjhez menő lányok vállukkal megrázták a kaput és kutyaugatást hallottak, biztosan számíthattak kérőkre, s arról várhatták a jövendőbelit, amerről hallották a kutyaugatást.

- Ha 20-án elalvás előtt a férjhez menő lányok a párnájuk alá férfi alsóneműt rejtettek, megálmodták ki lesz a férjük.


Tamás napja arról nevezetes még, hogy ilyenkor már szentelik a karácsonyi ételeket.Amúgy Tamás apostol volt az, aki térítőútja során a Szentföldtől a legmesszebbre, Indiáig jutott el, teljesítette a Jézus által kiadott küldetését, felépítette Gondofer palotáját, s a munkájáért kapott pénzt szétosztotta a szegények között.

Hirdette a keresztény tanokat is. Az általa létrehozott indiai keresztény közösséget ma is Tamás-keresztényeknek nevezik. Ez utóbbi területen halt vértanúhalált is, egy főpap szúrta le.

Holttestét a megtérített keresztények tisztességgel eltemették, a legenda szerint egy indiai hegyen, amit a Paradicsom vize vett körül, a hegyen templom állt, annak oltárán ezüst szekrény, előtte örökké égő lámpás és a szekrényben nyugodott Tamás holtteste, míg 230 körül Olaszországba vitték el, Szíriába, Edessza (Urfa) városába, és ott temették el.

A magyar nép régóta tiszteli, több település pl. Szenttamási, több magyar főpap és főúr pl. Tamás esztergomi érsek az Anjou Károly Róbert megkoronázója viseli a nevét.

Szent Tamás talán legismertebb emlékhelye a ceyloni Sri Pada-csúcs.
Írta: tinendo, 2008. december 21. 17:03
Fórumozz a témáról: December 21. - Tamás napja fórum (eddig 1 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook