Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
egy fajta jó,itt a boltban.a héját megeszi a macska.nem lehetnek valami jó koszton,mert itt üldögélnek,még a beáztatott kenyérhéjat is megették.
én is inkább többet veszek,jártam már úgy,hogy estére egy szelet nem maradt.mondta a húgom,miért nem mentem át.inkább főztem két tojást.
... van olyan , amit én is szeretek :) a disznósajtból :) olyankor a Picivel közös koszton vagyunk :) csak én eszem + a kutya !
... szoktam néha olyan levest h 1 sárgarépa kevésbé édes végét felaprítom , v karalábét és lesz belőle cooperációs @@@@ v koprodukciós leves 1 zacsi tésztáslevessel @@@@ én szeretem és mostanába Bundy is kér néha :)))) / a finomabbik felét a fiam megeszi nyersen , egye ! ha szereti , mikor akciós mindig hozatok vele 1-2 kilót :)
... én megszárítok minden olyat morzsának ! akár zsömle-kifli-kenyér-sajtos v krumplis pogi ! ma is olyan fasirtot sütöttem amibe ledaráltam a krumplispogi maradékot / ha sok marad megszárítom azt is felszeletelve és abból lesz a fasirt / a fiaméknál estére marad sok péksüti , olyankor féláron vehető , tudom h sokmindent kevesebből is megsütnék , de mára már más világ lett , mint mikor még gyerekek voltak ! karácsony előtt vettem 1 kenyeret is , de azt is felszeleteltem és szárítom , ritkán veszek kenyeret ! de inkább maradjon 2 szelet , minthogy kevés legyen ! annyival többet én úgyse veszek , holnap még reggelire lesz belőle bundáskenyér :)
szerintem mindenki.főzzön a nyavalya. ma disznósajtot eszek.
... köszi ! de én rengeteget pihenek :) ha olyanom van hasralököm magam és alszom 1-et / még Bundy helyett is ! @@@@@@, de az ilyen nagy időjárásváltozás mindig a földbe döngöl , nehezen viselem a túl nagy hőingadozásokat :( hiába ! hamá' a zember lánya klasszikusodik @@@@@@@@@@@
bár holnap rántott hús lesz krumplisalátával,de a maradék kenyeret megeszik a kutyák.
fölírattam egy fél kenyeret holnapra,mondta a boltos,hogy az nekik könnyebbség,hát persze,hogy mennyire lesz szükség.mert utána két napig zárva lesznek.ki akarná,hogy a nyakukon maradjon a sok kenyér.
Most mindenki carul van. Én is. Szépen kezdjük az új évet, mondhatom.
Kis sós vizzel is jó lehet:))javulj te is:))
Ez még a covid hatása is lehet,,és ahogy olvastam te elég aktiv voltál,,lehet többet kellett volna pihenni.Most tedd azt:)))Jobbulást:))
akkor egy cipőben járunk.azt hittem javul a náthám,talán arcüreggyulladásom van,nem merem kifújni az orrom rendesen,aztán meg elkezd folyni,utána újból kezdődik.kellett volna kamillateát vennem,hogy gőzöljem.
... lehet h holnapra edzenek ! @@@@@@@@@@@@@@@@
... napok óta alig van energiám , olyan vagyok , mint a májusi lepkeping :(((((((( valami jön !! :( ha hideg , ha meleg :( :( ha túlzásba viszi ? egyik se jó !!!
Neked /nektek is:))Ide későbbre írja,,,majd megérzem amikor jön a 15..jaj:))valamit inni kell ellene.
ja,nálunk a polgármester fizette ki a szegény sanyarú sorsú c.család félmillió forintos villanyszámláját,mivel a családfenntartó az állam vendégszeretetét élvezte.na,nem a saját pénzéből,hanem az adófizetőkéből.utána bementek a hivatalba,hát konyhaszekrény is kéne nekik.egy napot sem dolgozott a családfönntartó,mikor a rendőrök mentek,ott találtak sok mindent,az öregasszony visítozott,hát a piarcon vettük.na,ja.
... a szomszéd ház végébe volt 1 csodálatosan klassz kémény ! amit utólag raktak oda és csodálkoztam h nem használták soha !!! pedig amikor probléma volt a gázzal/villannyal akkor csak 1 pici kályhát kellett volna elérakni és máris lehetett volna fűteni / fájuk volt , az elején lévő cserépkályhához dekorációnak ! :)))))) / egyszerűen muszáj kicsit több lábon állni még ebből a szempontból is , mert bármi !!! probléma adódhat ! és akkor a zembernek lefagy a töke / még akkor is , ha nincs ! / a lányunknak is azért lett 1 kicsi kandallója , aminek a tetején lehet főzni 1 teát , v 1 levest akár és mellette fincsi meleget is ad :) :) emlékszem h " ecceri" hogy kiverte nálam a biztosítékot azzal mikor se tüzelője se-se-se ... ! és mikor nem tudott mással ? hát fűtött villannyal és nem 100ezer ft-villanyszámlát kellett utólag kinyögnie !!! és még csak meleg se volt , max nem fagyott meg !!!
mikor először dolgoztam,a takarítónő minden reggel begyújtott,hát persze,hogy a szenes kályhába,utána jött az olajkályha,utána a radiátor.príma kenyeret lehetett rajta sütni,megkentük vajjal.de a vastag falu kúriát nem lehetett kifűteni.mondja a postás,milyen jó,nyáron hideg,télen meg lehet fagyni.
hát én nagy kakában lennék,ha nem lenne gáz.a kémény már megadta magát,a kőműves a fürdőszobába újat épített,orrán-száján dőlt a füst. állítólag Irakban is dolgozott,lehet,hogy hazazavarták.
... amikor a munkahelyemen lett a központi fűtés ? azt mondták a szerelők h majd döglesztő meleg lesz / addig ott cserépkályhával fűtöttünk :( :( és volt amikor befagyott a víz pl karácsony után a mosóba az egyik kis lavórba / de tényleg alig lehetett megmaradni , a 2 vas-radiátor pokoli meleget csinált , le is kapcsoltuk az egyiket :) /
... persze ! valahol igaza is volt , hiszen le is lehet azt kapcsolni , ha túl meleg van , ahogy a mi szobánkba is le van kapcsolva v 20 éve ! de utólag is be lehetett volna tenni 1-1 db-ot , még most is :)))))))
... a sógor volt olyan hajdanán h bár aranykezű emberke volt , de rengeteg használt dolgot rakott bele a házába és az apró tégla még csak el is fogadható volt , de lehet h Bundynak ilyenek vették el a kedvét az építkezéstől ? / v eccerűen csak lusta volt , mint a 2 másik bátyja :( :( / vett használt téglát a sógor és Bundy hónapokon át járt ki hétvégenként pucolászni azt a téglát ! ... de olyan falat rakott belőle h bármelyik igazi kőműves szaki megirigyelhette volna :)))))))))) csakhát évekkel később a fűtéshez használt kazánt vett és később fával szétfűtötte :(((((((( éppen 30 éve cart be a fűtésük jannuár elsején cart be náluk a kazán :((((((((((( / amikor még a fű se nő !!! / nálunk akkor még éppen " román " kályha volt a " soros " fűtöttünk már mi is először olajjal , majd fával , 94-től + gázzal is + fával is :))))))))) ahogy a mai napig is :)) ez a 2 van műsoron :) :) mert kell a tartalék tartaléka is :)))
milyen igaza is volt.nálunk a folyosóra nem tettek radiátort,csak úgy szippantja ki a meleget a hideg.ott a nagy légtér a lépcsőnél.az anyám,amilyen dilis volt néha,mondta vegyük meg a téeszből kiszuperált vas radiátorokat,ja,hogy két év múlva kilyukadjanak.azóta kicserélték nagyobbra,de nincs az a gatyarohasztó hőség.kaptam az ajtóhoz egy varrott csíkot,hiába a fa vetemedik.úgy varrta egy ismerős.talán azért vagyok olyan fagyos,mert világéletemben fáztam.kivéve,mikor férnél voltam,mert akkor szerezték a volántól a gázolajat.most is ha fázom,bizony föltekerem,de mikor ideköltöztünk,volt mire 8 órára melegedett be,vagy később,igaz este még a parazsat szedtem a kályhából.
... szól mellettem a Tv és most mondta a filmbe valaki h : " A kísértés hosszan nyomja a csengőt ! de a lehetőség csak 1x kopogtat ! " ez a 3. változat amit eddig hallottam/olvastam :) az első " A lehetőség semmi , csak ha megragadod ! " a 2. + " A lehetőség azzal táncol , aki ott van a táncparketten ! " @@@@@@@@@ szeretem az aforizmákat :))))) nekem sose jutna eszembe ilyen tömören/velősen megfogalmazni @@@@@@@@@@@@@
... mert amikor valami azonnal kell ? akkor tuti h sokkal többe kerül ! akkor nem lehet választani h pl az olcsóbbat is megvehessem , ami passzol esetleg a pénztárcámhoz !!!
... végülis megvan , csak ki kellene cserélni , nemtom mi a baja ?! de nem lehet túl nagy gond vele 15 évig működött :) az az igazság h a gázkazán is belátható időn belül +nyekken majd , 94 óta fűtünk vele és örüljek neki h azóta is bírja ! akkor lett nálunk egyszerre a gáz is bevezetve + a központi fűtés is megcsinálva , addig fűtöttünk olajjal , fával ... a fürdőszobába + volt 1 olajradiátor , ami nagyon sok villanyt fogyasztott , pedig pici a fürdőszoba is , de amikor fával fűtöttünk be se kellett kapcsolni , mert 20-on fok volt a fürdőszobába az 1 m fűtéscsővel :))))))))
"tudom be lehetne lőni a hőérzékelő biszbaszt a falon"
Nem tudom, feletek hogy csinaljak, de errefele ugy oldottak meg, hogy egy bimetalt (ket kulonbozo femet tettek egymasra, mint egy ora rugot, korbe hajtva, es a vegere egy kis uvegcsobe higanyt amit ha a ho hatsara a bimetal elmozdul, mert a homerseklet valtozasara a kulonbozo ket fem kulonbozoen terjedve mozog, es elforditja az uvegcse csovet, a higany az uvegcso vegebe korul olvasztott ket drot erintkezot a higany osszezarva erintkezik, bekapcsolja a futest. Persze ez a regifajta megoldas a ki be kapcsolasat a futesnek. Vannak azok a ki be kapcsolok, amelyek a homerseklet valtozasara valtozo elektromos circuitok reagalasara alapulva mukodnek.
Regebben az volt a leg tobb hiba, hogy a ki-be kapcsolonak az eritkezoi beegtek, es nem jol eritnkeznek, azert nem mukodnek a ki-be kapcsolojaik. Egy kis smirdlivel, apro reszelovel meg tisztitva ujra meglehet az erintkezoket tisztitani. Hogy ezt kikuszoboljek, az erintkezok ossze ne egjenek, azert hasznaljak az uvegcsobe zart higanyt a kapcsolonak. Mivel az uvegcsovek vegei ossze vannak olvasztva, igy a beeges keletkezesehez szukseges oxigen nem tud hozza jutni, igy nem tud osszeegni az erintkezeseknel!
További ajánlott fórumok: