Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Én marcipánost még sosem csináltam.
Hálás lennék, ha leírnád a saját, bevált receptedet. :)
Remélem "megmutatható" lesz :)
Van itt még valaki, aki ilyen tota"bolond"?
Régi jó praktikák! :)))
Sajnos, hogy anyáink, nagyanyáink ilyesféle tudása feledésbe merül manapság!
Jobban esik a piacnak, ha megveteti velünk a szivargyújtóról működő hűtőtáskát - is.
Szolgálati közlemény:
Megnyitottam a naplómat, oda teszem a tortáimat, aki szeretné megnézni, a tegnapi baseball-sapka tortát, ott meglesheti, de tervezem felrakni a többit is :)
Vízgőz fölött tarthatod melegen pl. a krumplipürét.
Vannak azok a szép fényes, alul gömbölyödő tálak, amiket különböző méretben lehet kapni akár a piacon is. Ezekből olyan méretűt kell venni ami ráillik egy lábasodra. Ha a lábasban enyhén gyöngyözik a forró víz, nem tud a krumpli lehűlni.
De az is egy megoldás, ha a megfőtt krumplit a forró vízben hagyod, esetleg mikor a hús/hal sütésének vége felé jársz még forralsz is egyet rajta, így ha kész a rántott valami, csak össze kell törni, pillanatok alatt kész, és meleg.
Ha nyaralni megyünk, mindig viszek darabolt combokat lesütve, zsírban eltéve (2 literes befőttesben) A darabolt combokat tepsiben megpárolom, utána bő zsírban lábosban átsütöm, forrón megy az üvegbe (először kevés, hogy el ne pattanjon!) a hűst megesszük valamilyen körettel, a sülthús zsír pedig mennyei paradicsommal, paprikával :)
Ja, és az egészséges része: nos, nem kalóriaszegény, de nincs benne tartósító, színezék és egyéb vacak, ha valaki mégis fél a koleszterintől, csinálja mangalica zsírral, nem sokkal drágább. :)
Nagyon szeretem a sörtésztás halat, a halat is be szoktam fokhagymázni és a sörtésztába is keverek. Nálunk évek óta ez az egyik fogás Szent este :))
A másik ananászos pulykamell: a sajttal, sonkával töltött rántott pulykamelleket tepsibe fektetem, mindegyikre egy szelet ananászt teszek, a közepébe reszelt sajtból nagy sajtgolyót, kicsit meglocsolom az ananász levével és betolom a forró sütőbe, míg a sajt aranybarnán beleolvad.
Én ma pangasiust sütöttem sörtésztában.
Ugyanis eltévesztettem a programokat, most nem vártam haza a fiamat, mégis jött.
A pangi már megvolt, már ettem is belőle. A többit ettük meg ketten, azaz még maradt belőle pár darab. Kisebb darabokra vágva szeretem a sörtésztás figurát, csirkéből is úgy szoktam.
Most csak krumplipüré volt mellé, azt már régóta kéri a gyerek. Enni én is szeretem, de nem sikerül mindig jó melegen enni. (Nincs mikróm, mert nem szeretnék.) Most a kisült halat tartottam melegen, és jó forrón, frissen és gyorsan készítettem-tálaltam a pürét, így sikerült a dolog.
olyan sanpion gombából..(remélem jól írtam?:)
ja és kiprobáltam azt a panirozási módot, h palacsinta tésztába és morzs.szenzációs meg lehet sporolni tojást, időt edényt.. itt tanultam valakitől...bocsi, h nem tudom kitől..:)
Nos, beszerzéseim a piacon:
Vettem csirkét, sültcsibe lett belőle. Volt hozzá sárgarépás, zöldborsós, petrezselymes rizs és friss káposztasaláta.
80 dkg. cs. bordacsontból leves lett.
Készült sült kolbász is.
Fél kiló gombából holnap fogok pörköltet főzni.
Tegnapról maradt még egy adag krumplistészta.
És vettem pulykacomb filét (lefagyasztottam egyenlőre) brassóinak.
a zsiradék agyon jól konzervál... szoktam fokhagymát össze törni vagy 1 kg és bele egy üvegb felöntöm szinültig olajjak és nagyon sokáig el all..:)
Ma gombából készitettem a marinirozott cuccost.:) remélem nem lesz a gombának baja az állásba?
Amikor nagyon olcsón jutok citromhoz, akkor veszek 2-3 kilót, a héját lereszelem és sok!! kristálycukorral összekeverve dunsztos üvegben tartom.Így mindig van itthon citromhéj, a sütikbe ennyivel kevesebb natúr cukrot teszek.A citromlét pedig kifacsarom, jégkockatartóban lefagyasztom,egy kocka kb.1-1,5 evőkanál lé.
Ezt naranccsal is szoktam. Citromot még szoktam sóban eltenni: felkarikázom és a sóval rétegesen üvegbe teszem, ha kell 1-1 karika pl. a vadasba, vagy tárkonyos levesbe, akkor a sósságát be kell kalkulálni.
Sziasztok!
A Lid.-be a fél kg-os Bio citrom 199ft, talán jó a héja a sütikbe, ha kifacsarom teszem a fagyasztóba!:)
Régen, ha kempingezni mentünk, anyukám sütött disznóhúst bő olajban és beöntötte egy 2 literes (aluminium) tejeskannába. Egy hétig is kotorásztunk az aljára a husi után és finom volt, nem romlott meg, pedig nyár volt!
A zsírt pedig felhasználtuk a főzéshez.
Én is szoktam tarját, lapockát sütni (persze kisebb adagban) és zsírjára sütve berakom egy jénaiban, a hűtőbe. Ezt aztán esszük reggelire, vacsorára, fevágott helyett, paprikával, paradicsommal, retekkel - és zsíroskenyérnek sem utolsó!
Persze nem mondom, hogy túl gyakran, mert igazából nem foghatjuk rá, hogy reform konyhás! :(
Hogyne hinnék...! :) - De majd meglátjuk! :)
Szeretem a török és a kínai konyhát, de nem jön be az indiai. Sushit ezelőtt 30 éve ettem előszőr, egy búcsúzó japán diákcsoport fogadásán. Legjobban a káposzta salátájuk ízlett - nekik meg a mi kolbászzsíros kenyerünk lila hagymával! :)
Sziasztok Lányok! Ma a "szelek szárnyán" fogunk közlekedni!
Mindjárt indulok a piacra. Valami nagyon egyszerűt és olcsót gondolok csak, de majd meglátjuk....
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)