Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Ami a halakat illeti, az is számít, ki hol él.
Én mindig bolti halat ettem.
Megpucolni nem szeretném, nem is tudnám.
Itt pedig csak fagyasztott halat kapni, az pedig egy-vagy kétféle, és tengeri vagy pangasius.
Néha lehet venni két-három szelet pontyot fagyasztva, de amióta egyszer nagyon megcsömörlöttem a bajai halászlétől, nem is ettem pontyot, mindig az utolsó pillanatban meggondolom magam.
Egyszerűen nem jutok más fajta halhoz, emiatt a halat sokszor csak épp hogy "letudom", mint kötelező étket. A fagyasztott filét elkészíteni valahogy nem tölt el különösebb ambícióval.
És ha már a halaknál tartunk...
Ha valaki szeretne valami potyka-különlegességet ünnepi alkalomra, van egy receptem még a '70-es években találtam valami régi-régi szakácskönyvben. Szóljatok írom!
Köszi!
Igazad van, a hazai halak a legjobbak, szerintem is! A tiszait szinte mindet ismerem, sőt, ha kell felismerem! (Horgász-feleség voltam!) Csak az a szakbolt eléggé messze van, ez pedig itt van/volt a szomszédban! És most húsvét előtt nem akartam még arra is külön költeni, ez a vásárlás egy pillanatnyi ötlet volt, nem előre betervezett!:))
Jó tanulmányozást!
Régi szép idők, amikor egy elektromos kütyün csak két gomb volt : a bekapcsolásra, meg a kikapcsolásra! :)
Köszi!
Egyszer (először és utoljára) engem is a hangzatos cápaharcsa név igézett meg!
Megértem, nekem sem mindegy az ár!
De a távolkeleti ételekben és pl. a halak etetőanyagában nem nagyon bízok.
Persze sok szemetet megeszünk mi is. :(
Már a tengeri halakról is sok rosszat hallani, hogy felgyülemlett bennük a tengerek szennyezése miatt a sok nehézfém.
Inkább a hazait választanám, ha lehet. Ha nem az ízéért veszed (gondolom nem tartod túl jóízűnek), mit szolnál a busához?
Olcsó, hazai, biztosan nem iszapízű. Fűszerezve megsütve finom. Ilyenkor a fűszerek elnyomják a kissé füstös jellegű ízét.
Az Omega3 benne van és végülis ezért egészséges a hal!
Egyébként nekem is Vili van, felültöltős, abban is lehet 3 kg-t, vagy 5 kg-t mosni. Lehet választani, hogy csak 30 perc, vagy 2 órás, esetleg csak öblítés-jellegű. Nálam a centri még csak 800.
A kezelési útmutatónak azt a 2 oldalát, ahol ezek gombok, vízhasználat stb. stb. van, lefénymásoltam, és odaraktam a gép tetejére. A füzetet, amit adtak, a számlával együtt elraktam oda, ahol egyébként az ilyen dolgokat őrizni szoktam. Ebben van az az oldal is, ahol a garancia-jegyek sorakoznak, nem akartam, hogy napi használat során, bármilyen sérülés érje!!!!
Örülök, hogy ilyen hamar sikerült! :)
Használd egészséggel!
Köszönöm!
Elöltötltős, de meglepően kis méretű (fele akkora helyet foglal, mint a régi) és 3 kg vagy 6 kg ruha mehet bele. A centrifuga választható sebességű, a 800-as szerintem is elég, az 1000-est csak a vastagabb törölközőknél, tréningeknél stb. használom, amikor sok ruha van, vagy olyan körülmények, hogy nehezebben szárad, mert nem bírom elviselni a lassan száradt (ázott kutyaszagú) ruhákat. Ezen van vasaláskönnyítő program is, meg egy csomó minden, folttisztító, fehérítő, extra öblítés (pluszban kérhető)... még tanuljuk egymást. Eco kijelzős, mutatja, hogy milyen energiafogyasztású program a kiválasztott, lehet gondolkodni, hogy kell-e az vagy olcsóbb is elég.
Szép kis "játékszer" remélem, sokáig segítségemre lesz (mert nem olcsó mulatság sajnos) :)
Nem az íze, az ára miatt veszem a pangísiust. Szerintem igazad van, ami iszap ízű, tavi vagy tenyésztett hal, legyen az harcsa vagy pangísius. Ezek előbb-utóbb elhíznak, mert etetik őket, ill. a lakhelyükön nincs meg a folyóvíz-öntisztító hatása.
Ezért szoktam rácponty-ként össze-vissza-rakni mindenféle zöldséggel, és ízlés szerinti fűszerekkel. De bízom benne, hogy a fehérje-tartalom azért ebben a fajta halban is benne van, ami a szervezetnek szükséges. No meg az ára sem mindegy!
Amikor igazán ízletes, finom halat akarok (sütni-rántani-halászlé), akkor a halas szakboltban frissen pucolt, előhűtött hazai halakat vásárolok.
Köszi, ezt a változatot ismerem, bár én teljesen másként készítem. Ha megengeditek ide írom a saját változatomat, ha valaki gondolja, próbálja ki, talán megtetszik neki:
- a karalábot vízszintbe ketté vágom, kivájon a belsejüket, és (a kivájt reszelékkel együtt) lobogó sós vízben egy kicsit előforralom
- a darálthúst dinsztelt hagymára teszem, fűszerekkel, pici vízzel födő alatt puhára párolom, majd az előre megfőzött rizst is belekavarom
- karikára szelt krumplit sütök
Zománcos tepsit kizsírozok/olajozok, majd vastagon megkenem tejföllel.
Beborítom a kész sült-krumplival
Rárakom a megfőzött, kivájt karaláb-reszeléket
Arra ráültetem a félbevágott, kivájt karalábokat, ezeket töltöm meg a kész darált-húsos töltelékkel
A tetejét szintén vastagon megkenem tejföllel + megszórom reszelt sajttal, és néhány percre bedugom a sütőbe!!! (Nem kell sokáig sütögetni, hiszen minden része már főzött-sütött!)
Imádom ezzel a módszerrel, hidegen is fogyasztható! Ha gondoljátok, próbáljátok meg!
Most megyek és megiszom az epe-teámat.
Mióta néhányszor begörcsöltem, mindég így kezdődik a nap.
Még szerencse, hogy leszoktam a kávézásról, mert ez után a tea után egy ideig nem tudok tejeset inni, mert rögtön csikarni kezd a hasam.
Hiába, öregszem.... már sok minden kezd összejönni. :(
GRATULÁLOK AZ ÚJ SEGÍTŐ CSALÁDTAGHOZ!
Ez a gép felültöltős? A 3 kilóból gondolom...
Nekem is felül töltősöm van, mert csak ez fér el, de én elégedett vagyok vele.
Az ezres centrifugát sosem használom. Nyáron 300-as fordulaton is elég (az udvaron teregetek, úgyis megszárad) télen az 500-ast, ha nagyon muszáj néha a 800-ast, de akkor ahogy leállt, rögtön teregetek , de még így sem tudom olyan szépen kirázogatni, elegyengetni a ruhákat, hogy
vasalás nélkül is kinézzenek.
Én trikókat és hasonlókat nem vasalok, inkább szépen eligazítva teregetek! :)
Nem gyanús, hogy mindegyik halszelet egyforma méretű? Nem ilyen darálékból formázott halszeletekről van szó, mint egyes halrudacskáknál?
Vagy pl. a csirkefalatkáknál, vagy pulykaszeleteknél?
Minden esetre nagyon köszönöm az információt, utána fogok nézni a boltban. :)
Olyan férfitenyér az ujjak nélkül, szabályos kocka és ujjnyi vastag. Csodálkoztam is, hogy egyformák és kb 8 dekásak a kockák, olvadás után.
És nem találok ilyen képet, de a cég megvan, Delfin alatt megtalálod őket, van másféle termékük is.
Előre is köszi!
Mit jelent az, hogy kockára van vágva?
Mekkora egy kocka? Mint a pörkölt, vagy legalább tenyérnyi?
Szurkolok!!!!!!!!!!!!!
Milyen mosógépre áhítozol?
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)