Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Egyéb témák » Hogyan lehet pillanatok alatt "lapátra tenni" dolgozókat cikk

Hogyan lehet pillanatok alatt "lapátra tenni" dolgozókat

Karácsony előtti héten az ún. "Új vezetés" hatodmagammal zsarolással kényszerítve "közös megegyezéssel" szüntette meg munkaviszonyunkat. Ennek rövid történetét írnám le nemcsak a saját és munkatársaim sérelme miatt, hanem azért, hogy talán máshol nem fog ilyen megalázó helyzet előfordulni a jövőben.
Hogyan lehet pillanatok alatt "lapátra tenni" dolgozókat

Új vezetés került a társaság élére, egyelőre csak "megbízásos jogviszonnyal", azonban ténykedését azon nyomban megkezdte. Az idősebb munkatársak - akiknek ráadásul még egy két-három év hiányzik a nyugdíjba vonuláshoz - csípték a szemüket, amit természetesen negédes mosollyal tagadtak, de mi éreztük a mosoly mögötti szándékot. Olyan helyzetet teremtettek, hogy minden idősebb mellé felvettek egy - sajnálatos módon - képzetlen, volt, hogy még érettségivel sem rendelkező - ifjú titánt vagy amazont, közölve velünk, hogy munkaterületünk minden csínját-bínját akár egy-két szidalmazás árán is tanítsuk meg velük. Természetesen mi végrehajtottuk az utasítást kisebb-nagyobb sikerrel, mert volt olyan új alkalmazott, aki még csak az érdeklődés halvány jelét sem mutatta az irányba, amit mi végeztünk. Én HR területen dolgoztam, s a mellém osztott kedves kolléganő minden iránt érdeklődött, különösen a személyi anyagok területén, de ami a produktív munkát illeti, nem igazán lelkesedett. Annál inkább vitte a híreket és az adatokat a fejek felé.

A volt cégvezetés - hozzáteszem teljesen legálisan - bérkiegészítés gyanánt saját gépjármű használati költséget engedélyezett számunkra, miután 3 éve egyetlen fillér béremelést sem kaptunk a felettes szerv jóindulatából kifolyólag, sőt az illetékmentesen eddig adott internet használatot is megvonták tőlünk. Egyetlen kiegészítés az étkezési utalvány, valamint a vidéki munkavállalók utazási költségtérítése volt. Na az új vezetésnél ez a gépjármű használati költség "verte ki a biztosítékot" és "súlyos bűncselekmény alapos gyanújának felmerülése" miatt kényszerített bennünket arra, hogy aláírjuk a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszűntetést. Természetesen akkor még nem lévén tisztába azzal, hogy ez jogellenes, munkajogászhoz fordultunk, aki kellő tapasztalattal rendelkezvén bátorított bennünket arra, hogy az ügyet döntésre vigyük a Munkaügyi Döntőbíróság elé.

Most jelenleg itt tartunk és várjuk a fejleményeket, bízva abban, hogy jogos járandóságunkat előbb-utóbb megkapjuk, mert hogy ennek a munkáltatónak a környékét messze elkerüljük és a jó emlékek után ennek a hétnek a borzalmait elfeledjük.

Mi ebből a tanulság? Tiszteld az utánad jövő generációt, de csak és csakis abban az esetben, ha látod, hogy nem ellened fordul, hanem az általad 30-40 éven át elismeréssel fogadott és lelkiismeretesen végzett munkádat ő is teljes odaadással fogja végezni. Szerencsére a többségük inkább ez irányba tendálódik, de úgy látszik, mi az ellenkezőjét voltunk kénytelenek megtapasztalni.
Írta: Keszkenő, 2011. február 26. 10:08
Fórumozz a témáról: Hogyan lehet pillanatok alatt "lapátra tenni" dolgozókat fórum (eddig 62 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook