Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Hogyan lehet elérni a természetes szülést egy kiszolgáltatott kismamának, amikor minden kórházi dolgozó ellene van? fórum

Hogyan lehet elérni a természetes szülést egy kiszolgáltatott kismamának, amikor minden kórházi dolgozó ellene van? (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5 6 7 8 9
74. anya4005 (válaszként erre: 69. - Temmp)
2014. márc. 4. 22:50

Engem anyám már kórházban szült,vágták is,stb. Én az elsővel medencében vajúdtam, mert épp üres volt az a szülőszoba,nála kaptam oxit,és epidulárt (19 órát tartott),és vágtak is.

A másodiknál épp,h felvették az adatokat,és kint is volt,de akkor is vágtak.

Valahogy pont nem a gátam védelme volt a legfontosabb egyiknél sem! A gyógyszerekről annyit,h én pl. 18 óra után kértem érzéstelenítést,mert akkor már nagyon nem bírtam! Ha mondták volna,h 30 perc után meg is szüntetik a hatását,mert annyira a végén vagyunk, akkor nyilván nem kérem,de így jártam! De mindkét fiam egészséges!!! Az,h a gátamat matyóhímzés dísziti,meg pont nem érdekel!!!

Hozzá teszem,én csak kórházban szülhettem,és mindkét esetben aláírtam,h a gyereket mentsék,mert nem volt biztos,h mindketten élve hagyjuk el a szülőszobát. De nem is vállaltam volna máshogy,ha egészséges lennék,akkor sem!

73. Picipötyi (válaszként erre: 72. - Temmp)
2014. márc. 4. 22:48

Egyetértek.......... ez tényleg így van :-(((


Sok esetben a kényelem miatt van a császár (tényleg tisztelet a kivételnek) mert a doki szabira megy, vége a munkaidejének stb...

10 év után kiderült, teljesen felesleges volt a császár :-( Utólag már nem bánom, mert igen nagy baba volt...... de ha nem 3 óra alatt akarják hogy megszülessen, talán Ő is megszületik, egészségesen.... De ezt már sose tudom meg. Hálát adok csak az égnek, hogy egészséges gyermekeim vannak... mert EZ A LÉNYEG........mindegy, hogy hogyan történt a szülés..

72. temmp (válaszként erre: 63. - Picipötyi)
2014. márc. 4. 22:43

Pont erről van szó! 3 óra alatt nem bír megszülni, nosza gyorsítsunk valahogy, aztán úgy sem akar megszülni vegyük ki belőle. Ami ma nálunk folyik arra nem csak a természetes szülésben gondolkodók kapják fel a fejüket. Hogy lehet pl. az, hogy a Szent Imrében 19-20% körüli a császár, máshol meg közel 50%? Annyival csak nem rugalmasabbak a Szent Imrében szülők.

Az alábbi két cikket érdemes elolvasni


[link]

Ha tudnám, akkor kiemelném pirossal amit a szemléletváltásról ír.

"Visszatérve az adatokhoz: nem minden magyar kórházban növekedett ilyen látványosan a császármetszések aránya. A budapesti Szent Imre kórházban például 19,7 százalék, és ebben az intézményben évek óta az országos átlagnál kevesebb a császáros szülések száma. Ez nem véletlen. Rákóczi István szülész-nőgyógyász professzor hosszú ideig vezette itt a szülészeti és nőgyógyászati osztályt, az általa képviselt szemléletmód a tavalyi vezetőváltás óta is befolyásolja az ott dolgozók hozzáállását. Ez jelenik meg közvetve a császármetszések alacsony számában."


De ezzzel is jól beletrafál a cikk:

"A császármetszések emelkedését tanúsító számok arról árulkodnak, hogy miként finanszírozza a szüléseket a magyar kórházakban az OEP. A császárért több pénzt kap a kórház, és természetesen a hálapénz is ennél a szüléstípusnál a magasabb. Ráadásul az orvosoknak is kényelmes, ha nem kell egy elhúzódó szülést végigvárniuk, vagy nem kell váratlanul, ünnepnapon szülést kísérniük. Az okok között kell említenünk azt is, hogy a császármetszések indikációját rugalmasan kezelik. A magyar szülészeteken bevett gyakorlat, hogy ha valaki az első gyerekét császárral hozta világra, akkor a második gyerek születésénél is császármetszést alkalmaz az orvos – elemzi az adatokat Varró Gabriella, hozzátéve: más országok tapasztalatait figyelembe véve önmagában már attól, hogy egy komplikációmentes szülésnél csak a szülésznő van jelen, csökken a császármetszések száma."[link]


"Az intézmények közötti ordító különbségek is mutatják: valami nagyon nincs rendjén ezen a téren. Szakmai okokkal nehezen magyarázható, hogy Kiskunfélegyházán a gyerekek 71 százaléka, Esztergomban több mint a fele, de például Egerben vagy a fővárosi Szent Imre kórházban mindössze 23 százaléka születik császármetszéssel. "


"Dr. Lobmayer Péter, Angliában dolgozó szülész-nőgyógyász, népegészségügyi szakember szerint amellett, hogy Magyarországon átlagosan minden második császármetszés fölösleges veszélynek teszi ki a nőt és a kisbabát, etikailag is aggályos."


Ezt is írja, kíváncsi leszek tényleg meglépik-:

"A tervek szerint júniustól nőgyógyász helyett szülésznő is végezhet terhesgondozást, ha az első vizsgálatok azt állapítják meg, hogy előreláthatólag problémamentes lesz a várandósság."

2014. márc. 4. 22:42
Bocs.....már én sem......DE NE mindenáron!!!
2014. márc. 4. 22:41

Ezt mondták a kórházban a sima szülésre...20-30 év után, meg majd mosdóba sem tudnak menni az anyák........stb. Igen ilyen is előfordul...

De egyet ne felejtsünk el, ha a természet nem engedné a sima szülést, akkor csak műtéti úton tudnánk a világra hozni a gyermekeinket.


Minden szülésnél - akár sima, akár császár - benne van, hogy valami balul üthet ki, még akkor is, ha ezt senki nem meri nyíltan kimondani.


De a szülés még mindig természetes folyamat........viszont ha kell,igenis be kell avatkozni.....de mindenáron!!!


Vitatkozhatnánk ezen napokig, évekig....... Igen mindenki keresse meg magának a saját útját, De fogadja el azt is, hogy ha valami nem megy, akkor nem szabad erőltetni........ ezt diktálja az ésszerűség.


Ha orvos kell, orvos kell, ha gátat kell metszeni akkor gátat kell metszeni és ha szükséges a császár akkor bizony szükséges..........én sem tagadtam volna meg!!!


De ne kívánságra és félelemből kelljen felnyitni valakit, mert annál rosszabb nincsen....és sajnos manapság azt is megcsászározzák akit nem kellene, mert ez a biztonságos :-(

69. temmp (válaszként erre: 62. - Anya4005)
2014. márc. 4. 22:33
Régen bábák segítették a világra babákat. Az idősebb tesómat is, gyakorlatilag természetes szülés volt gyertyafény és zene nélkül. Amikor engem és a másik tesóm szülte, akkor nagyon megdöbbent és visszasírta a regi szülőotthont. (Pincehelyen volt, annyiszor elmeselte nem felejtem el a helység nevét)
2014. márc. 4. 22:32
Bocsi, már késő van írni sem tudok rendesen.
67. Netti1980 (válaszként erre: 62. - Anya4005)
2014. márc. 4. 22:30

Persze, születtek babák, ez igaz. De vannak nők akik 20-30 év múltán is nyögik a következményeit 1-1 ilyen "szép" szülésnek, úgy gondolnak a szülésre hogy eg yolyan dolog az életben amit túl kell élni, pedig ez egy nőnek a legszebb emlékei közé kellene hogy tartozzon. Életet adni egy gyermeknek, ennek tényleg arról kell szólnia hogy közben sokszor megnyomorítják az anyát testilg és/vagy lelkileg? Én nem hiszem. Aki tudja hogy mit szeretne és mit nem az mennyen utána adolgoknak és találja meg a saját útját. Akinek ez nem fontos az pedig maradjon a hagyományos úton hogy amikor bemegy akórházba ott majd megmondják hogy mit, hogyan és mikor csináljon.

De azért mert ez valakinek nem jó azért nem kell elítélni.

66. temmp (válaszként erre: 60. - Niki73)
2014. márc. 4. 22:29
A császármetszét alatt is! Fertőzés, csillapithatatlan vérzés, bent marad egy darabka akármi, méheltávolitásra is megnő az esély, letapadás, belső szervek sérülése stb.
65. Picipötyi (válaszként erre: 60. - Niki73)
2014. márc. 4. 22:26

Ez így igaz.....de sajnos a császár során is léphetnek fel komplikációk.... Az osztálytársam belehalt a programozott császárba... :-(((

Komplikáció bármikor lehet sajnos. Azért vannak az orvosok (jó esetben) hogy felismerjék és a megfelelő és gyors megoldást találják rá... Nem mindig sikerül :-(

64. Picipötyi (válaszként erre: 57. - Bibity)
2014. márc. 4. 22:24
Na ott engem mindenki a császárra akart rábeszélni :-)
63. Picipötyi (válaszként erre: 56. - Niki73)
2014. márc. 4. 22:22

Én is a gyermekemet tartottam szem előtt, hidd el... mert ha nem lehet, akkor nem lehet......én is értem.

De annyit olvastam róla, hogy mi a jobb ilyen esetben, hogy már kívülről tudtam....

A baba és a kismama érdeke is az, hogy ha nem indokolt a császár, akkor nem szabad alkalmazni....

Megértem amit írsz, mert ha baj van, az elviselhetetlen. De még egy császárt elviselni.... az nekem maga lett volna a kín. Azért nem mertem vállalni babát, mert nem akartam hogy megismétlődjön, az aminek meg sem kellett volna történnie..... Csak azért császároztak meg, mert 3 óra alatt nem tágultam ki 10 centire.... ez nem indokolt császár, az orvos döntött így, mert reggel 6-tól már szabadságra ment volna.......

Nehezen tettem túl magamat rajta, és vágytam arra, hogy ne ismétlődjön meg..... ennyi.

Te is jól döntöttél és én sem döntöttem rosszul...illetve az orvos nem döntött rosszul, hisz a 2 szép szememért nem vállalta volna a felelősséget!!!

62. anya4005 (válaszként erre: 3. - Timmy1984)
2014. márc. 4. 22:21

Angliában egy kismama otthon akart szülni,gátmetszés,gyógyszerek nélkül. Kenegette,masszírozta,becézgette a kispapa mindenét,h a lehető legtermészetesebben szüljön a nő. Több ezer fontot költöttek valami szoba-kádra,h abban vajúdhasson,9 hónapig fizették a dokit,meg a szülésznőt,h majd minden rendben legyen. A 39.héten a csaj elment wc-re,és kipottyant a baba egy erősebb nyomástól. Mentőt hívtak,és bevitték őket a kórházba.

Ezt csak azért írtam,mert tervezhetsz te gyertyafényes,élőzenés szülést is,a sors bizony beleszólhat!

Amúgy,amíg nem volt ilyen fontos a gátvédelem,meg a gyógyszermentesség,no,meg a medence, addig is születtek babák,és épek, egészségesek lettek!

61. Cepheus (válaszként erre: 1. - Timmy1984)
2014. márc. 4. 22:16
Egy fogadott szülésznő sok mindenben tud segíteni.
60. niki73 (válaszként erre: 58. - Picipötyi)
2014. márc. 4. 22:16
Oké, hogy öt uh-t csináltak, de egy szülés során pillanatok alatt léphetnek fel a komplikációk.
59. niki73 (válaszként erre: 57. - Bibity)
2014. márc. 4. 22:14
Na tessék!
2014. márc. 4. 22:14

És mert félnek az orvosok.......... amit természetesen megértek, hisz életekről van szó, egy babáéról, egy anyáéról és az orvoséról is.


De amikor azt mondják neked, hogy hát ha el is indul a szülés magától, akkor is megcsászározunk, az elég visszataszító....na azzal mennyi kárt tudnak okozni, amikor a baba feje már bent van a szülőcsatornába és visszahúzzák...

Ha a természet engedi, hogy szülj, mert elindul a folyamat, akkor mért is kell erőszakosan beavatkozni???

Mindenki maga dönti el, hogy mit akar..... de kockázatot vállalni nem szabad. Engem rettentően kivizsgáltak és 5 ultrahangot csináltak, hogy biztos szülhetek e.......

Igen nekem szerencsém volt és összeteszem a kezemet is, hogy van 3 egészséges gyermekem!

57. bibity (válaszként erre: 49. - Netti1980)
2014. márc. 4. 22:13
A sote II - n a mellettem lévő kismamának pl. muszály volt simán szülni a másodikat, pedig az első császár volt, és ő kérte volna másodszor is a császárt, de a főorvos nem engedte, mondván, nem indokolt. Úgy tűnik, ott tényleg ez a rutin:)
56. niki73 (válaszként erre: 53. - Picipötyi)
2014. márc. 4. 22:12

Neked a sima szülés fontos volt, én a gyerekemet és magamat tartotam szem előtt és belementem a császárba, sőt örültem neki.

Középső sima szülésnek indult, hisz a legnagyobb is simán született, de mégis császár lett a vége....nem volt valami álom, mikor mindkettőnk élete veszélybe került. A 3. gyerekemnél egyáltalán nem bántam, hogy nem kellett megismétlődnie annak a rémálomnak és programozott császárral, egészségesen született.

55. Netti1980 (válaszként erre: 51. - Niki73)
2014. márc. 4. 22:10
Mert megragadtak egy szinten. Külföldön és itthon is szerencsére egyre több helyen tudják hogy császár után megpróbálni a sima szülést sokkal jobb a babának és az anyukának is és a kockázata semmivel sem nagyobb mint az ismételt császárnak, sőt...
54. Picipötyi (válaszként erre: 51. - Niki73)
2014. márc. 4. 22:07
Azért mert az a biztos, pedig egy császár még veszélyesebb, mint a sima szülés....:-(
53. Picipötyi (válaszként erre: 48. - Niki73)
2014. márc. 4. 22:05

Össze is teszem! Én tisztában voltam vele, hogy megtudom szülni a kisbabámat, ha egyszer már ment.... Nem kockáztattam, mert olyan orvos és ami a legfonatosabb olyan szülésznő volt mellettem, hogy ha muszáj rögtön ki tudták volna szedni a babát. Mindezt tb alapon. A szülésznő kétszer 5 percre hagyott magamra, mert a férjem is ott volt, a doki is többször benézett! Nem gondolom , hogy rajtam kísérleteztek volna és hogy felelőtlen döntést hozott volna bárki. Napi szinten jártam be az utolsó 1 héten a kórházba, rettentően figyeltek rám......egy vadidegenre, aki az utolsó pillanatban vált kórházat.

Tisztában voltam vele, hogy ha a doki azt mondja nem lehet, nem ellenkezem. Az baba és az életem többet ér egy császárnál, ez természetes.

A doki sem mondta azt, hogy persze anyuka szüljön csak, hisz a maga élete.

Igen nekem szerencsém volt, mert olyan orvosok vettek körül, akiknek számít a baba, az életem és valószínűleg nem utolsó sorban a saját egzisztenciájuk is. Ha nem lehet, senki nem hülye,hogy erőltesse a lehetetlen.


Én köszönöm nekik, hogy megadatott az a csoda még egyszer, hogy simán szüljek..

52. Cippora (válaszként erre: 3. - Timmy1984)
2014. márc. 4. 22:05

Akkor menj haza,és szülj otthon,ha úgy jobb!

Én örültem,hogy kórházban szültem,és örültem,hogy ott voltak orvosok,szülésznők,nővérek,akik segítettek.Semmi negatív élményem nem volt szülés alatt,pedig kaptam oxitocint,volt gátmetszésem is,na és? Egészséges kislányom lett,nekem ez a lényeg!Nem hisztiztem,tettem a dolgom,ahogy ők is!

Ellened...jézusom...

51. niki73 (válaszként erre: 49. - Netti1980)
2014. márc. 4. 22:04
Szerinted akor miért a császárt javasolják??? Én nem szeretném megtudni, hogy milyen az, mikor a heg nem bírja a terhelést.
50. bibity (válaszként erre: 1. - Timmy1984)
2014. márc. 4. 22:02
Át kell értékelni magadban, ugyanis a személyzet értetek van, és jót akarnak. Ezzel a hozzáállással csak görcsös lesz a kismama.... Hány olyan történetet hallok, hogy rágörcsölnek a természetes szülésre, aztán nem tágulnak se otthon, se az István kórházban... Hagyni kell a természetet dolgozni, akárhol is vagyunk.
49. Netti1980 (válaszként erre: 48. - Niki73)
2014. márc. 4. 22:01
Miért ne ment volna minden simán? Én is császár után szültem simán és ,ég rengeteg ember és az pont hogy nem felelőtlenség volt.
48. niki73 (válaszként erre: 46. - Picipötyi)
2014. márc. 4. 21:57

Tedd össze a kezed, hogy minden simán ment!

Ez olyan, hogy a Geréb is elvállalja az otthon szülést jó pénzért, holott tudja, hogy illegális és veszélyezteti a kismamákat.

Aki felelőtlen, az vállalja a következményeit!

2014. márc. 4. 21:54

Nekem a terhesség alatt és a szülésnél se volt orvosom. A szülőszobán kérdeztem meg az épp ügyeletest, hogy mi a helyzet a gátmetszéssel? Azt mondták, csak akkor vágnak, ha kell. Hát kellett. Észre se vettem. Állítólag nem is kicsit, de varrás után már másnap tudtam ülni simán.

Kövezzetek meg, de szerintem ez hozzáállás kérdése is. Ha eleve azon parázok, hogy ki leszek szolgáltatva, elrontanak valamit, vagy nem úgy sikerül, be is jön.

46. Picipötyi (válaszként erre: 1. - Timmy1984)
2014. márc. 4. 21:52

Keress másik kórházat, ha van rá módod.

Nekem a 2. császár volt, azt mondtam soha többet. A 3. babánál a 34. héten mondták, hogy ne is álmodjak másról csak császár. Hülye az az orvos aki elvállalná a sima szülést. Hozzáteszem az első gyermekemet simán szültem. Internetes keresgélés után, amikor már az időpont is megvolt mikor menjek be a programozott császárra, a 39 héten 4 nappal a kiírt időpont előtt elmentem egy másik kórházba (hála a dokinak aki interneten rögtön válaszolt és ajánlotta, hogy hova menjek, mert ott rutin a császár utáni sima). Ott a főnök azt mondta, hogy engedélyezi a sima szülést , ha nem lesz sokkal több mint 4 kiló.

Bár gátat metszeni kellett, mert az volt a biztos, DE nem kaptam oxitocint, csak a burkot repesztették meg, ami később kiderült nagyon jó ötlet volt és csak a kitolási szakra kaptam egy kis vitaminkészítmény (utolsó 5-10 perc), hogy ne fáradjon ki a szervezet. Nem kellett fekve vajúdnom, bármit csinálhattam, még úgy is, hogy a NST gépen kellett végig lennem, mert azzal tudták ellenőrizni, hogy nem e szakad meg a régi seb.

És úgy szültem ahogy vágytam rá.... 1,5 óra alatt mellett a kincsem....egészségesen :-)

Ellenem is mindenki ellenem volt...csak az az orvos nem akinél végül szültem, ügyeletben.

45. niki73
2014. márc. 4. 21:47
Önző az, aki a saját kényelme érdekében az otthon szülést váladztja és ezzel veszélyezteti a születendő gyermekét.
1 2 3 4 5 6 7 8 9

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook