Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan készítsek hurkát házilag? fórum

Hogyan készítsek hurkát házilag? (tudásbázis kérdés)


1 2
40. Szilvamama (válaszként erre: 7. - 7e137d638c)
2014. júl. 17. 09:29
Hát erre mondhatjuk azt, hogy ahány ház, annyi szokás :) Ezt a fajta hurkát én nem ismerem, nem is szoktuk csinálni. Viszont az abalébe azért teszünk be mindent, hogy készre főljön, utána már nagy sütés nem kell neki. Ugyanígy a préshurkát (disznósajt) is megfőzzük, abba kerül a sok megabált bőrke és főtt husi.
39. Szilvamama (válaszként erre: 38. - Kerzsike)
2014. júl. 17. 09:26
Nálunk Vasban az a bazsakása :)
38. kerzsike (válaszként erre: 15. - Júliusi)
2014. júl. 16. 13:53

Nálunk - Borsodban - a tepesiben megsütött töltetlen

" hurkát " tepsis hurkának nevezik.

37. forrest2010 (válaszként erre: 25. - 7e137d638c)
2014. júl. 13. 12:47
Tudom h nem pocsékolódott el , csak Anyósom sajnálta volna abba tenni a színhúst , de attól függetlenül isteni volt a hurkája , kolbásza , mindig ő ízesítette , kóstolta , elég fűszeres-e ? Azóta se ettem olyan hurkát , én a véreset szerettem , a férjem + a májasat , a véresen nem érződött ki semmi fűszer , se a majoranna , se a hagyma , se a só , mindig picit édes maradt , nagyon finom volt . Persze kinek-kinek más a finom , van aki a rizseset , van aki a zsemléset szereti , ízléseken és szokásokon sem érdemes vitatkozni , különben is , ahány ház , annyi töltöttkáposzta !
2014. júl. 13. 12:41
Van , aki egy cseppet megpirítja a szikkadt zsemlét , úgy használja fel .
35. forrest2010 (válaszként erre: 33. - Vikyci)
2014. júl. 13. 12:40
Anyóskám kavarta a vért , h ne alvadjon meg , azt hiszem egy kis sót is szórt bele ? aztán rátett az összeaprított zsömlére egy szűrőt és beleszűrte a vért , h teljesen eloszlódjon és ne legyen csomós , utána mikor darálták az abálóléből a hurkába valókat ,előbb a májasnak , akkor a végén ledaráltuk ezt a vérrel áztatott zsemlét is , minden le volt darálva ,az előző nap előre elkészített hagymazsír is , nem maradt benne semmi olyan darabos , ami felismerhető lett volna , h az most mócsing v mi ?
34. forrest2010 (válaszként erre: 33. - Vikyci)
2014. júl. 13. 12:34

Húúúúúúúúú! ez lehetett a legszörnyűbb !

Mi már nem használtunk csak vett belet , Anyóskám mosta , áztatta ecetes vízbe , míg teljesen szagtalan nem lett . Volt olyan ismerősöm , aki mosógépbe ! mosta ki !!! aztán meg úgy összevissza tekeredett , csavarodott , h nem győzte kigubancolni ! Mi fakanálnyélre húzva fordítottuk ki , h kívül-belül tiszta és szagtalan legyen !

33. Vikyci
2014. júl. 13. 11:48

Nálunk nagymama pucolta a belet, nekünk unokáknak pedig fel kellett fújni, hogy lássa, tiszta-e már. Hogy utáltuk! Nem győztük a szánkat törölgetni :-D

A hurkát-kolbászt is nagyi kavarta, a májasba rizs, máj, fűszerek, a véresbe még a nyers vér pluszba. A többi hozzávalóra nem emlékszem, amúgyis én inkább a kolbászt szerettem mindig is.

32. 7e137d638c (válaszként erre: 31. - Globus)
2014. júl. 13. 11:21

Nálunk is!

A legfiatalabbak az üstházhoz hordták a tűzifát, és a kútról az üstbe a hideg-vizet kannákkal.

Később már a konyhában mosogattam, majd az ebédfőzés, a zsírkavarás (ebből az utolsó 10-15 perc a bölléré volt) majd a hurka-kolbász töltésnél, a hozzávalók abálása.

Ahogy írtad, belet-böndőt-hólyagot kimostuk, először a kert végében a vastagát, majd a mosógépben 66 sorral, különböző segédeszközökkel: kukorica-haj, szóda, a legvégén az ecetes víz, stb. stb.

Hol van ez már???

31. globus (válaszként erre: 30. - 7e137d638c)
2014. júl. 13. 11:15
Így van :) Felénk az idősek még belet is pucolnak, gyomrot, hólyagot kimossák.
30. 7e137d638c (válaszként erre: 28. - Globus)
2014. júl. 13. 10:57

No látod!

Mi a vért sütöttük reggelire + forralt bort kaptak a felnőttek, teát a gyerekek...


Mi igaz, hogy 6-an voltunk, de évente csak 1 disznót vágtunk. Vagy éppen azért nem futotta csak 1 disznóra, és azt osztotta-szorozta édesanyám, hogy minél tovább kitartson.

Ha a nagy bödön aljából a zsírba lesütött hús utolsó adagját augusztusban kotortuk ki, akkor jól gazdálkodtunk. És ha még a zsír is kitartott kb. addig, akkor már "csak" pár hónapot kellett a boltból vásárolt zsírral kihúzni, és ismét jött a karácsony előtti disznótor!!!


Nem is tudom, miből gondolta itt valaki, hogy azért mert egy db-ka színhús is került a hurkába, akkor a disznó többi része pocsékba ment. Hogy úgy fogalmazott: náluk nem ment pocsékba semmi! Hát minálunk sem, 4 gyerek mellett, 1 keresetből élve, az biztos, hogy a disznó minden porcikáját megettük! :)))

29. 25800e2d09 (válaszként erre: 27. - 7e137d638c)
2014. júl. 13. 10:47

Mi 2 disznót vágtunk de azt 1 nap alatt megcsináltuk.


Bá jó a tepertőt szeretem :) nálunk a böllér nagyapám volt meg anyu. Ő tudta jól a sonkát kanyarítani. Én meg kicsiként kapartam a perzselésnél meg segítettem a konyhában. A kolbászt is segítettem tölteni. Azt szerettem. :)

28. globus (válaszként erre: 24. - 7e137d638c)
2014. júl. 13. 10:35
Nálunk is így készítik a hurkát, mármint a véreset. Ha hurkát említenek, akkor mindig véresre gondolnak. Az általad leírt hozzávalók + vér és apró kockákra vágott zsemle. Májast ezen a vidéken nem szoktak, hanem a májat általában megsütik reggelire. Több helyütt sült vért fogyasztanak, ahány táj, annyi szokás :)
27. 7e137d638c (válaszként erre: 26. - 25800e2d09)
2014. júl. 13. 10:30

Én enni is szerettem, meg csinálni is szerettem. Nálunk mindenkinek meg volt a maga reszortja, korához képest megkapta a maga feladatát. Abból a napból egyedül a felkelés percét, pillanatát nem szerettem!! De ha már kibújtam az ágyból, megittam a kávémat, attól kezdve egész nap egyik meló a másik után, nem volt megállás, hiszen a böllér ahogy dolgozta fel a disznót, úgy jöttek a feladatok. A legvégén szépen ott sorakoztak egymás után körbe-karikába hajtva a fincsi kolbászok, mellettük a hurkák, és a gyönyörű nagy disznósajt.


Kész volt a töpörtő, és egy nagy vájlingba lesózva a sütni-való hús = másnapi feladat!!

26. 25800e2d09 (válaszként erre: 24. - 7e137d638c)
2014. júl. 13. 10:20
Ezt a verziót az itteni szlovák tótok csinálják, mi hagyományosan rizzsel készítjük. Minden májas dolgot rizzsel ami disznótoros. :) de Békésben ennek komoly hagyománya van :)a kolbászt ettem szinte csak meg a szín húst. Semmilyen más disznótoros kaját nem szeretek enni max csinálni :)
25. 7e137d638c (válaszként erre: 20. - Forrest2010)
2014. júl. 13. 10:12

Tudod, ahány ház, annyi szokás!

Nem hiszem, hogy elpocsékolódott az a db-ka színhús, amit a hurkába töltöttünk, hiszen nálunk a hurka is ugyanolyan fincsi kajának számított, mint a kolbász! És kolbászt pl. sohasem kaptunk gyerekként, az mellé a hurka is dukált! És mivel csak disznóölés után volt az asztalunkon ilyenfajta finomság, mi azt is nagyon becsültük, és nagyon szerettük!!!!

2014. júl. 13. 10:08

Tényleg nem ismertem a cigánykát, erre mifelénk ezt nem csináltuk.

(Valójában nem gondoltam pejoratív jelzőnek a cigánykát, inkább hittem, hogy a nemzetiség valamilyen általam nem ismert kaja-féleségét hívják annak)


És valóban, a hurkához kb. kétöklömnyi színhús + szalonna + bőrök összedarálva, főtt rizzsel, fűszerekkel összegyúrva.

Az ünnepi asztalra a hurka-kolbász-pecse, mellettük megsült a krumpli + párolt káposzta = karácsonykor fejedelmi vacsora a húsleves és töltött káposzta után!


Csináltuk még külön a májast: a májat ledarálva, apróra vágott dinsztelt vöröshagymán átsütve, fűszerekkel és bélbe töltve, és füstölve!


És készült még a disznósajt, abban szintén volt valamennyi színhús + füle-farka + bőrök + szalonna, mindezek kockára vágva, fűszerekkel, törtpaprikával.


A többi belsőségből pedig az u.n. savanyú-leves készült a disznó-ölést követő héten.


Régi szép idők! :)))


(Nosztalgia vége!)

23. 25800e2d09 (válaszként erre: 22. - Forrest2010)
2014. júl. 13. 10:06
Személy szerint enni nem szeretem de kicsi koromban az én feladatom volt tölteni :-)
22. forrest2010 (válaszként erre: 21. - 25800e2d09)
2014. júl. 13. 09:14
Jópofa ! valamibe láttam már , valamelyik kajás műsorba , érdekes ! és hálistennek az emberek főleg olyankor nagyon jól feltalálják magukat , amikor a legnagyobb szükségük van rá .
21. 25800e2d09 (válaszként erre: 19. - Forrest2010)
2014. júl. 13. 09:03

[link]


Igy néz ki. Békési specialitás végül is :-)

20. forrest2010 (válaszként erre: 12. - 7e137d638c)
2014. júl. 13. 08:56
Hűha ! a színhús a legdrágább ! még a drága kolbászba se csak a színhús van ! Nálunk a hurkába olyanokat tettek bele mint sokféle zsiradék potyadéka , a bélháj v fodorháj ? bőrke , a húsból is többnyire potyadék + a dagadó , + hagyma + zsömle , fűszerek , abalével higítva , vagyis a lé tetejéről a zsírosából szedtek rá , a drágább husikból ebbe sose került , régen / szerintem / azért használták fel minden porcikáját a disznónak , mert nem dobtak ki semmit , a hurka pedig egy ilyen mellékterméke volt , azt ették meg először egy disznólkodás után , Anyósoméknál addig nem is nagyon volt szabad a kolbászhoz senkinek se nyúlni , amíg tartott a hurka + a disznósajt , + tepertő , a csontokból főzött mindig husilevest , a kolbászt felfüstölték + a sonkát , szalonnát , abból volt még 1 darabig . Volt , amikor lesütött hurkát Anyóskám a bödön aljára tette aztán arra szűrte a kisütött zsírt . Nagy munka egy disznóvágás , túl nagy ahhoz , h elpocsékolódjon a sok finomság , ami ilyenkor lenni szokott !!
19. forrest2010 (válaszként erre: 18. - 25800e2d09)
2014. júl. 13. 08:43
Ezt se hallottam még : h cigányka !
18. 25800e2d09 (válaszként erre: 12. - 7e137d638c)
2014. júl. 13. 08:28

Amúgy nálatok miből készül a cigányka? Mert van olyan is hogy abba rakják a májat de ugyanúgy hashártyába.


Amúgy remélem tudtad hogy a cigányka az étel rendes megnevezése és nem minősítő jelző ;)

17. 25800e2d09 (válaszként erre: 11. - Kubiak)
2014. júl. 13. 08:24
Az mifelénk nincs is :-o max a tótok csináljak de nem vagyok biztos benne
16. 25800e2d09 (válaszként erre: 12. - 7e137d638c)
2014. júl. 13. 08:23

Nem minősítettem csak mondtam. Istenem miért kell túl dramatizálni :-D


Nálunk a hurka rizs, só bors majoránna máj. A véres ugyanez csak főtt vér a máj Helyett


A ciganyka pedig főtt belsőség darált formában és nem bélben hanem hashártyába csomagolva


Kielégítő a válasz? :-P

2014. júl. 11. 16:43
Köszi mindenkinek.Próbálkozok.De egyenlőre még nincs hurkatöltőm se...:)Lehet,egyben, tepsiben fogom elkészíteni..
14. Kubiak
2014. júl. 11. 12:53

[link]


Ez a tüdős hurka receptje.

13. 9c8432d068 (válaszként erre: 8. - Globus)
2014. júl. 11. 12:21
Bőrt lehet kapni,ilyenkor nagyon olcsón....
12. 7e137d638c (válaszként erre: 9. - 25800e2d09)
2014. júl. 11. 11:20

Egyébként is azzal kezdjük, hogy színhúst megabálunk....

ha ez nálatok a cigányka, áruld már el, nálatok miből készül a valódi hurka????

Ne csak leminősíteni tudj, tudd, merd elmondani azt is, ami szerinted a jó!!! JÓ?????


Kíváncsian várjuk a felétek hurkának nevezett kaja receptjét!!!!!

11. Kubiak (válaszként erre: 4. - 25800e2d09)
2014. júl. 11. 10:25
Tüdős hurkát nem ettél?
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook