Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan kell puha mézeskalácsot készíteni? fórum

Hogyan kell puha mézeskalácsot készíteni? (tudásbázis kérdés)


1 2 3
2014. nov. 26. 00:15

Ez nagyon jó, bevált:


[link]

2014. nov. 26. 00:07
Evek ota en is mindg probalkozom, de a tavalyi mezaskalacshazam is osszedolt, szval. Remelem, mire neni leszek, mar belejovok :))
2014. nov. 25. 22:57

Bögrés mézeskalács – rögtön puha, rögtön süthető!

Rupáner-konyha2014. november 17. hétfőHozzászólások (51) 43713 

Ez a tészta egy álom! Annyira könnyű vele dolgozni, hogy az 

elképesztő. A gyúrása valószerűtlenül gyorsan megvan, a végeredmény 

pedig egy olyan vaj puha, könnyen nyújtható tészta, ami nem ragad.


Döbbenet:-) Pláne azok után, hogy mennyi receptet megszenvedtem már. És 

tíz perc sütésidő után valóban pihe-puha mézes fűszeres kalácsokba 

haraphatunk, ami nem émelyítő, hanem éppen kellemesen édes. És így is 

marad a kekszes dobozban, ameddig meg nem esszük Egy a titka, szigorúan be kell tartani a TÍZ perces sütési időt!!! Nem szabad tovább sütni! 

100-150 darab mézeskalács lesz belőle, attól függően, hogy mekkora formákat használunk.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre 

Hozzávalók:

– 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)


– másfél bögre porcukor


– 3 teáskanál szódabikarbóna


– 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék


– 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint használtam)


– 1 bögre méz


– 3 tojás

1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.


2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy

nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott 

margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a

tojások szintúgy mehetnek a tetejére.


3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem,

míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy

percemet vette igénybe legfeljebb 


4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam.


5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. 

fél centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd

tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.


6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra 

előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan tíz percig sütjük 

őket. Tíz perc, semmiképpen sem több.

81. Ivettt5 (válaszként erre: 80. - 51f3cb471d)
2014. nov. 25. 22:55

Szia,


En Dolce Vita mezeskalacsat sutom. Bevalt!

2014. nov. 25. 22:53
Van valakinek valami jol bevalt puha mezeskalacs receptje? Evek ota kiserletezem de mindig ropogos lesz. Amugy keksznek nagyon finom :) de egyszeruen nem akar osszejonni az a puha, amit pacon lehet kapni pl. kinel mi a titok? :)
2011. febr. 13. 22:37
Kevés méz! Minél több mézet teszel bele annál keményebb.
2010. dec. 22. 08:09

Köszönöm :)

Tegnap megcsináltam egy gyors recptet a ramás könyvből:)

És az idén nem a kutyának nagyon fini lett:)

Ugy örülök de nem csak én a gyerköcök is:)

Ma ismét begyurunk egy fél adagot:)Hogy maradjon valami a fára is :D

77. Gy.Ibi (válaszként erre: 74. - Tündi7)
2010. dec. 21. 20:39
Nekem se a hűtő se a szobahőmérséklet.Spejz,kamra ki hogy hívja,ott elég hűvös van ilyenkor.Az én receptemnek elég fél óra pihenés.
76. Sapienta (válaszként erre: 74. - Tündi7)
2010. dec. 21. 13:13
szia, ha ragad a tészta, akkor szerintem hűtő. az enyém ragadt, ki is raktam büntoből az erkélyre, ott szépen rendbe is szedte magát :)
2010. dec. 21. 13:12
én a nosalty-ról csináltam meg a "rögtön puha mézeskalácsot". isteni lett, de mézeskalácsháznak valóban nem való a puha tészta (ezt tanultam az idén a saját káromon :) ). aki azonban enni akarja, nem dísznek a kalácsot, annak jó szívvel tudom ajánlani a receptet.
2010. dec. 21. 12:28

Sziasztok hogy sikerültek a tavalyi mézeskalácsok??

Nekem ismét kemény maradt :(De az idén is neki állok és megsütjük max a gömbi kutyus jól lakik:)Lenne egy kérdésem hova kell rakni pihentetni melyik a jobb??Hütő vagy szoba hömérséklet??

Eggyik recept azt írj a amásik azt hol a jobb??

Köszike

2010. dec. 20. 18:31
Köszi már meg oldodott:-)))
2010. dec. 20. 17:43
S.O.S!!!!!!!!Nem tudom ki nyomtatni valami hiba miatt a mézeskalács ház sablonját aki ki tudta nyomtatni le mérné őket hogy meg tudjam rajzolni mert a tészta kész és sírógörcsöt kapok ha nem lesz sablonom:-((((((((((((((((
71. 3a611d00cb (válaszként erre: 70. - Bogi81)
2010. dec. 20. 14:18
Szia!Nem kell semmit melegíteni ,beletenni mindent egy nagy keverőtálba és kézzel jól kidolgozni.:)
70. Bogi81 (válaszként erre: 56. - 3a611d00cb)
2010. dec. 20. 14:12

Szia Vera!

Azt szeretném kérdezni, h a vajat a mézet és a cukrot nem kell melegíteni? Én is szeretném megsütni:-)

69. 3a611d00cb (válaszként erre: 68. - Panini)
2010. dec. 19. 15:27
Nagyon szívesen,örülök,hogy tudtam segíteni!:)))
68. panini (válaszként erre: 56. - 3a611d00cb)
2010. dec. 19. 11:40
köszi a receptet, tegnap ez alapján csináltam, isteni lett :)
2010. dec. 19. 11:36

Sziasztok!

Van egy nagyon jó tippem.Mikor készen van a mézeskalács-bele teszed egy zárható dobozba.A tetejére illetve az aljára 1-1 szelet almát tegyél.

Olyan kémiai folyamatok indulnak be,hogy két nap múlva puha lesz a legkeményebb mézeskalácsod is.

Arra figyelj,hogy a muslincák ne támadják meg.

66. vakri
2010. dec. 18. 20:12

A desszert.eu receptjét használtam. Nem, ez nem puha, mert akkor összedőlne a ház. Ez kemény, de ha meg akarjuk enni, egy fölszeletelt almával légmentesen be kell csomagolni, és egy hét alatt bepuhul. Csak az alma ne érjen a tésztához. Mivel mi nem szeretjük megenni, szilveszterkor betettem zacsiba és a kislányom bevitte az iskolába és megették az osztálytársaival. Ezzel csak azt értem el, hogy idén megkért a gyerek tanító nénije, hogy a mézeskalács versenyre süssek nekik egy ilyen házikót, szóval az idei az arra készült. Majd beszámolok róla hétfőn, mit értem el vele.

Nem bonyolult és nem tart túl sokáig se, a tészta gyúrás-nyújtás-sütés egy óra. Ezután laponként kell összeragasztani 10-15 perc száradást hagyva. Aztán már csak díszíteni kell, szóval egy fél nap alatt megvan.

65. 14f968b657 (válaszként erre: 62. - Vakri)
2010. dec. 18. 09:02
Még egy kérdés ezt a receptet is használtad,vagy másikat?Puha lett?Köszi
64. 14f968b657 (válaszként erre: 62. - Vakri)
2010. dec. 18. 08:49

Hát meg próbálom én is ha csak fele ilyen szuper lesz az enyém már akkor szuper:-DDD

a tied nagyon jól sikerült

Hétfőn vagy kedden meg is csinálom és én is teszek majd fel róla képet:-D

Sokáig tartott meg csinálni?

63. 3a611d00cb (válaszként erre: 60. - Anikko)
2010. dec. 17. 14:45
Köszi!:)))Marad a Tesco mert a Sparban ,legalábbis nálunk nincs.
62. vakri
2010. dec. 17. 14:45

[link]

Itt találsz egy videót is, meg a mézeskalács sablonját is. Nagyon egyszerű, nem is gondolnád mennyire. Én nem vagyok egy kimondott ügyeskezű, de még nekem is sikerült. Mindjárt fölteszem a tavalyi meg az idei házikóm képét.

61. 5bfba16667 (válaszként erre: 59. - 3a611d00cb)
2010. dec. 17. 14:44
Tecsoban kaptunk mi is. 750 Ft.
60. anikko (válaszként erre: 59. - 3a611d00cb)
2010. dec. 17. 14:44
Kaisesr, spar, ott tuti van
59. 3a611d00cb (válaszként erre: 58. - A360345bdd)
2010. dec. 17. 14:43
Megkérdezhetem,hol vetted?Mert én csak fehér cukormázat kaptam.:(
2010. dec. 17. 14:41
Én tegnap vettem a díszítéshez dekor filcet. Doktor 5ker-es! És a 3 éves is csodálatosan díszíti is formákat :D
2010. dec. 17. 14:28
köszönöm,meg írom az eredményt,remélem nem fog ki rajtam:-DDD
2010. dec. 17. 14:25

Ez nagy adag ha gondolod felezheted.Tuti jó mert nem kell megvárni,hogy puhuljon.


1kg finomliszt

30dkg porcukor

1 csipet só

30-40dkg virágméz

1tk.szódabikarbóna

3dkg fahéj

1dkg örölt szegfűszeg

1 cs mézeskalácsfűszerkeverék

3tojás ebből 1egész,2 sárgája

25dkg margarin.


Mindent összedolgozunk és hütőben pihentetjük kb 10 percig.

Mindig csak annyit vegyél ki a hűtöből amennyivel dolgozol.

Zsírpapírral bélelt tepsiben 8-10percig sütöm!


Remélem sikerrel jársz!:)

2010. dec. 17. 14:23
A lényeg az, h jó ha egy éjszakát pihen a tészta, és csak nagyon rövid ideig kell sütni kb 5 perc
1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook