Hogyan kell puha mézeskalácsot készíteni? (tudásbázis)
Szia!
Ezzel a recepttel még nem sikerült elrontanom :-)
Mézeskalács
60dk liszt (ha fele sima fele rétes még puhább lesz)
20dk porcukor
2 teáskanál mézes fűszerkeverék
2 teáskanál szódabikarbóna
összekeverni
2 tojás
2ek margarin (én fél téglát belerakok)
20dk méz
picit mikróba bedobni, és összkeverni, majd a lisztes résszel alaposan összegyúrni, cipót formálni, és 1 napra alufóliában a hűtőbe tenni. Másnap alaposan összegyúrni (ne ijedj meg, amíg hűtő hideg, addig nagyon ragad és hullik szét, de amint a gyúrástól "felmelegszik" újra szépen összeáll). kilisztezett deszkán vagy pulton kinyújtani, kb fél centi vastagra, és formákra szaggatni. Sütőpapíros tepsiben vagy sütőlapra tenni, távol egymástól, mert megnő. Előmelegített sütőben 200fokon kb 3-5 perc alatt kész.
díszítés:
1 tojás fehérje
12dk porcukor
Addig kell verni, amíg szálat nem húz, majd zacskóba tölteni, aminek egy sarkát kivágod, így azzal tudsz díszíteni.
Én ezt szoktam készíteni! puha és finom :)
Bár szerintem a 15 dkg cukor kevés 1 tojáshoz a máznál, ha több a cukor nem folyik annyira és gyorsabban megszárad :)
Sziasztok!
Olgi, ha ez tényleg tuti, akkor ezt sütöm meg karácsonyra:) Tavaly itt találtam egy receptet a Hoxán, de Apának nem volt elég édes, ez finom édes?
Nekünk ez a tuti. Mikor kész, akkor sem kemény. Ha kihűl berakod fémdobozba. Nálunk két hónapig is jó, ha sokat csinálok belőle. Sőt szoktam akaasztani a karácsonyfára is. Mikor azt szétszedjük az is megy a dobozba, mellé fél alma és két nap múlva friss, puha
Íme:
Mézeskalács
25 dkg mézet és 5 dkg vajat langyosíts meg, egy másik edénybe tegyél 3 egész tojást, 10 dkg porcukrot, 1 ek fahéjat, 1 kk szegfűszeget és 2 dkg szalalkálit. Turmixgéppel jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos mézbe. Újból dolgozd össze, majd gyúrj bele 60 dkg lisztet.
Takard le és pihentesd szobahőmérsékleten egy napig
Nyújtsd 2-4 mm vékonyra, formázd!
Tetejét felvert egész tojással kend meg!
Forró sütőben süsd mogyoróbarnára 200 fokon.
Díszítés: 1 tojásfehérje+15 dkg cukor
Legutóbb ajándékba készítettünk mézeskalácsot. A gitártanárnak gitárformájút, a kémiatanárnak molekulákat, a matekosnak háromszögeket, a magyarosnak könyvet,stb... a családnak házat, szánkót, de ezeket térbeli formában.
Az volt a legjobb, amíg kitaláltuk, hogy milyeneket csináljunk. :)
fele cukormazzal, fele siman, ki hogy szereti, valogat.
ikeas allatfigurakat vettunk, az iden majd azt probaljuk ki
én nem szoktam belőle sajnálni a szódabikarbónát.. :)
amúgy ha kemény fémdobos és pár szelet alma..
saját recept, de mi szoktunk a tésztába 2 evőkanál kakaó port is tenni. színben is vicces, ha van világos és sötétebb is.
Ti díszítgetitek cukor mázzal? milyen formákat csináltok?
mindig van vele valami. altalaban tul kemeny.
te hogy keszited?
Sziasztok!
Gyömbér muszáj a mézeskalácsba vagy elhagyható?
... én tegnap csináltam pont az első adagot. Isteni finom és puha. Receptet nem tudok írni, mert már rutinból nyomom. Szerintem a ráma és a szódabikarbona miatt marad puha... és ahogy tasara írta... nem szabad sokáig sütni, én régebben itt szoktam elszúrni, hogy vékony volt és agyonsütöttem.
Emlékszem az első mézeskalácsomra, mint a kő olyan volt... még következő karácsonyra is maradt. :o))
Létezik olyan is?
Úgy tudtam, mind megkeményedik x nap után. Az elején még persze, puha, de aztán... :-)
Tasara!
Köszi a tippet, megfogadom! :)
Ha Karácsonykor puha mézeskalácsot akarsz, akkor a következő négy pontot vedd komolyan:)
- fél napig a nyers tésztát hűtőben hagyd pihenni
- ne nyújtsd vékonyra
- ne süsd meg nagyon
- ne süsd meg túl korán, mert akkor idő előtt elfogy:)
További ajánlott fórumok:
- Hogy lehet olyan jó állagú sültkrumplit készíteni, mint a McDonaldsban? (kívül ropogós, belül puha)
- Hogyan kell töltött káposztát készíteni?
- Ha a gyerek nem lakik otthon, és főtt ételt kell neki egy hétre előre készíteni
- Hogy kell elkészíteni a resztelt májat, hogy puha maradjon?!
- Hogyan lehet mézeskalács házat készíteni?
- Dekor tollal lehet szép mintát készíteni mézeskalácsra? Próbálta valaki?