Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan kell puha mézeskalácsot készíteni? fórum

Hogyan kell puha mézeskalácsot készíteni? (tudásbázis)


1 2 3
54. titati (válaszként erre: 49. - 14f968b657)
2010. dec. 17. 14:22

Szia!


Ezzel a recepttel még nem sikerült elrontanom :-)


Mézeskalács


60dk liszt (ha fele sima fele rétes még puhább lesz)

20dk porcukor

2 teáskanál mézes fűszerkeverék

2 teáskanál szódabikarbóna


összekeverni


2 tojás

2ek margarin (én fél téglát belerakok)

20dk méz


picit mikróba bedobni, és összkeverni, majd a lisztes résszel alaposan összegyúrni, cipót formálni, és 1 napra alufóliában a hűtőbe tenni. Másnap alaposan összegyúrni (ne ijedj meg, amíg hűtő hideg, addig nagyon ragad és hullik szét, de amint a gyúrástól "felmelegszik" újra szépen összeáll). kilisztezett deszkán vagy pulton kinyújtani, kb fél centi vastagra, és formákra szaggatni. Sütőpapíros tepsiben vagy sütőlapra tenni, távol egymástól, mert megnő. Előmelegített sütőben 200fokon kb 3-5 perc alatt kész.


díszítés:

1 tojás fehérje

12dk porcukor

Addig kell verni, amíg szálat nem húz, majd zacskóba tölteni, aminek egy sarkát kivágod, így azzal tudsz díszíteni.

2010. dec. 17. 14:19
a RECEPTEK IS JÖHETNEK ÉS A PRAKTIKÁK IS HOGY SIKERÜLJÖN IS
2010. dec. 17. 14:19
Mindenre,mert kezdő vagyok:-DDD
51. 3a611d00cb (válaszként erre: 49. - 14f968b657)
2010. dec. 17. 14:17
Ha recept kell akkor szívesen elküldöm!:)))
2010. dec. 17. 14:17
Mire vagy konkrétan kíváncsi?
2010. dec. 17. 14:16
Sziasztok, mézeskalácsot szeretnék sütni a kisfiammal de soha nem csináltam valaki tudna nekem ebben segíteni?
48. Yulcsy
2010. nov. 15. 20:21
A receptjeim között van a mézes süti receptje. Nekem mindig finom puha.Próbáljátok ki!!!
2010. nov. 15. 19:59
Sziasztok! Nem olvastam vissza az írásokat, mert rohanósban vagyok! Ajánlom mindenkinek, ha még más nem írta, a RAMA receptjei között a Pihentetés nélküli mézest!!! Isteni, puha, könnyű készíteni, sokáig eláll dobozba. Feltéve, ha nem jár rá a család! :)))))
46. vvviki
2010. nov. 6. 22:03
sziasztok, lisztből készül, de milyen liszt? Sima vagy rétes?
2010. okt. 30. 08:00
Szia:) Köszi, majd meglesem;)
44. Mokka78 (válaszként erre: 42. - VTünde)
2010. okt. 30. 07:42
SZia :)
2010. okt. 30. 07:42

[link]



Én ezt szoktam készíteni! puha és finom :)


Bár szerintem a 15 dkg cukor kevés 1 tojáshoz a máznál, ha több a cukor nem folyik annyira és gyorsabban megszárad :)

2010. okt. 30. 07:33

Sziasztok!


Olgi, ha ez tényleg tuti, akkor ezt sütöm meg karácsonyra:) Tavaly itt találtam egy receptet a Hoxán, de Apának nem volt elég édes, ez finom édes?

2010. okt. 30. 07:23

Nekünk ez a tuti. Mikor kész, akkor sem kemény. Ha kihűl berakod fémdobozba. Nálunk két hónapig is jó, ha sokat csinálok belőle. Sőt szoktam akaasztani a karácsonyfára is. Mikor azt szétszedjük az is megy a dobozba, mellé fél alma és két nap múlva friss, puha


Íme:

Mézeskalács


25 dkg mézet és 5 dkg vajat langyosíts meg, egy másik edénybe tegyél 3 egész tojást, 10 dkg porcukrot, 1 ek fahéjat, 1 kk szegfűszeget és 2 dkg szalalkálit. Turmixgéppel jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos mézbe. Újból dolgozd össze, majd gyúrj bele 60 dkg lisztet.

Takard le és pihentesd szobahőmérsékleten egy napig

Nyújtsd 2-4 mm vékonyra, formázd!

Tetejét felvert egész tojással kend meg!

Forró sütőben süsd mogyoróbarnára 200 fokon.


Díszítés: 1 tojásfehérje+15 dkg cukor

40. mohonc
2010. okt. 30. 07:15

Legutóbb ajándékba készítettünk mézeskalácsot. A gitártanárnak gitárformájút, a kémiatanárnak molekulákat, a matekosnak háromszögeket, a magyarosnak könyvet,stb... a családnak házat, szánkót, de ezeket térbeli formában.

Az volt a legjobb, amíg kitaláltuk, hogy milyeneket csináljunk. :)

39. feherozsa (válaszként erre: 38. - Feherozsa)
2010. okt. 30. 00:16
suni, roka, csiga,...
2010. okt. 30. 00:15

fele cukormazzal, fele siman, ki hogy szereti, valogat.

ikeas allatfigurakat vettunk, az iden majd azt probaljuk ki

2010. okt. 30. 00:07

én nem szoktam belőle sajnálni a szódabikarbónát.. :)

amúgy ha kemény fémdobos és pár szelet alma..

saját recept, de mi szoktunk a tésztába 2 evőkanál kakaó port is tenni. színben is vicces, ha van világos és sötétebb is.


Ti díszítgetitek cukor mázzal? milyen formákat csináltok?

36. tulasi
2010. okt. 29. 23:46

mindig van vele valami. altalaban tul kemeny.

te hogy keszited?

35. tulasi
2010. okt. 29. 23:45
Mézeskalács. te hogy készited?
2009. dec. 11. 11:16

Sziasztok!

Gyömbér muszáj a mézeskalácsba vagy elhagyható?

2008. okt. 25. 12:20
Én sem szoktam vékonyra nyújtani, és nem is sütöm sokáig, de az első nap nem szokott puha lenni, miután megsült... Lehet, hogy másnapra már puha lenne, de eddig én egy hétig légmentesen lezártam egy fémdobozba, hogy akkor biztosan jó lesz... Túlságosan vigyáztam, hogy biztosan jó legyen... Idén nem fogom lezárni, és meglátjuk, mi lesz... :) Én is nagyjából kitapasztaltam már, hogy mi hogyan jó...
2008. okt. 25. 12:00

... én tegnap csináltam pont az első adagot. Isteni finom és puha. Receptet nem tudok írni, mert már rutinból nyomom. Szerintem a ráma és a szódabikarbona miatt marad puha... és ahogy tasara írta... nem szabad sokáig sütni, én régebben itt szoktam elszúrni, hogy vékony volt és agyonsütöttem.


Emlékszem az első mézeskalácsomra, mint a kő olyan volt... még következő karácsonyra is maradt. :o))

2008. okt. 25. 11:57

Létezik olyan is?

Úgy tudtam, mind megkeményedik x nap után. Az elején még persze, puha, de aztán... :-)

30. serendipity (válaszként erre: 29. - 1366d1807f)
2008. okt. 25. 11:45
Ezt is ki fogom próbálni, mert nagyon jól hangzik... Gondolom a tojásfehérjébe cukor is kell, csak elfelejtetted írni... Az ecet miért kell bele? A nagymamám is csinált már mézespuszedlit, Őt is meginterjúvolom mindjárt, hogy hogy készítette... :)
29. 1366d1807f (válaszként erre: 22. - Serendipity)
2008. okt. 24. 23:00
Igen, a tojás fehérjét ecettel kell habosra keverni és utána abban megforgatom a puszedlikat és egyesével rácsra rakom és másnapig ott szárad.
28. serendipity (válaszként erre: 26. - Tasara)
2008. okt. 24. 21:38

Tasara!

Köszi a tippet, megfogadom! :)

27. serendipity (válaszként erre: 25. - 2577cdcc12)
2008. okt. 24. 21:37
Na igen... Az probléma... :) Az én Kedvesem is rájár, ha sütök, és két nap alatt elfogy... :) Ezért szoktam még Karácsony előtt pár nappal is sütni... :) Bár ahhoz már nem mindig van kedvem, olyankor úgyis sok sütni-főznivaló van terítéken... :)
26. tasara
2008. okt. 24. 21:36

Ha Karácsonykor puha mézeskalácsot akarsz, akkor a következő négy pontot vedd komolyan:)

- fél napig a nyers tésztát hűtőben hagyd pihenni

- ne nyújtsd vékonyra

- ne süsd meg nagyon

- ne süsd meg túl korán, mert akkor idő előtt elfogy:)

25. 2577cdcc12 (válaszként erre: 17. - Serendipity)
2008. okt. 24. 21:33
Meg hát :o). Nálunk mondjuk ki sem bírná az a doboz(ok), hogy ne nyitogasság 1 hétig. Ez teljesen esélytelen lenne :o)
1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook