Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Hitelek cikk

Hitelek


Elsősorban a fiatalok boldogulása miatt írom meg ezt a cikket. Röviden leírom benne, milyen hitellehetőségek vannak a lakásvásárláshoz. Ezekből az esetekből okulni fogunk, illetve jó lendületet adhat mások sikerélménye.

Pár hete kezdtem el egy oktatást, ahol elsősorban hitelügyintézéssel foglalkozunk. Ahhoz, hogy az embereken segíteni tudjak, nekem is tisztában kell lennem néhány dologgal.


Először is, hogy egy ember hitelképességét fel tudjuk mérni, tudni kell a jövedelmét. Ma már több bank elfogadja a Gyedet, Gyest, Családi pótlékot, stb.-t jövedelemnek. Ez fiatalok szempontjából nagyon jó, mert sok helyen ezzel találkozunk.

Tudni kell, hogy az önkormányzatok által nyújtott támogatás, amit 35 éves korig adnak, valamint a FOT is önerőnek minősül a bankoknál. Viszont a megelőlegező kölcsön nem. Ez vonatkozik azokra a házaspárokra, akik gyermeket vállalnak.


Sok bank már elfogadja a külföldi munkaviszonyt is,amivel szintén egyre többet találkozunk.


Vannak bankok, akik a Bar listásokkal is kötnek hitelszerződést.


Például, ha 6 milliós lakást szeretnél venni, 35 év alatti vagy és van 2 gyermeked, akkor a következőre számíthatsz: használt lakásra kapsz a gyermekeid után 1.200.000ft FOT-ot. Ez fiatalok otthonteremtési támogatása. Jó esetben az önkormányzattól is kb. ennyit, plusz a gyermekek után járó nem visszatérítendő támogatást. Ezeket az igényeket a helyi önkormányzatra kell benyújtani és ott bírálják el. Nálunk 200.000 Ft támogatást adnak gyermekenként. Ez össz.1.600.000 Ft, plusz az 1.200.000 FOT, ami összesen 2.800.000 Forint, ami mind önerő és az önkormányzati támogatás visszatérítendő része is kamatmentes. Már ez majdnem kiteszi a vételár felét. Ha egy jó értékbecslést kapunk a megvenni kívánt lakásra, akkor már a hiányzó összeget több banktól is megszerezhetjük. Ha belefértek a feltételekbe, akkor igénybevehetitek az OTP által nyújtott Fészekrakó hitelt. Itt is 35 év alatt kell lennetek mindkettőtöknek.


Az OTP viszonylag régi múlttal rendelkező bank, elég megbízható is. Erre is figyelni kell, mert ha a bank tönkre akar menni, először a hitelei kamatát emeli meg. Ezért nagyon figyeljetek a pontos törlesztésre, mert ha gáz van, hitelkiváltással egy jól és pontosan fizető ügyfelet bármelyik bank bevállal.


A BAR listára is nagyon figyeljetek oda és ha ilyen van, több banknál kell próbálkozni a feltételek miatt. Általában BAR-lista felárat számolnak fel, sokkal drágább lesz a kölcsön, de nem lehetetlen. BAR-os is lehet jól fizető ügyfél. A Bar lista a hitel kifizetésétől számítva 5 évig tart, tehát ha 6 éve felkerültél és rögtön kifizetted a tartozásod, már letelt az 5 év, megint tiszta vagy.

Ha Bar-os hitelt veszel fel, gondolkozzál a hitelkiváltáson. Az ügyintézők ebben is segítenek neked.


Ha munkahelyi kölcsönt veszel fel, az szintén önerőnek számít a lakásvásárlásnál. A hitelek kiadására jó ha rendelkezel kb. 200.000 Ft-tal. Ez azért kell, mert az adásvételi szerződés, tulajdoni lap, térképmásolat, közjegyzői díj, földhivatali érkeztetés, értékbecslés, stb.mind pénzbe kerül.


Szokott lenni a bankoknál olyan akció, hogy a hitelekre valamit elengednek, de ez gyakran változik, mindig az aktuális helyzetet kell megnézni. Sokan a THM szerint döntenek egy hitelről, de ez semmit nem befolyásol. Egy lakáskölcsönnél, aminek min.10 év a lejárata, ez a szám semmit nem mond. Mindig az aktuális akcióktól függ és mindig változik, tehát ne csapjon be titeket ez a szám.


Fiatalok otthonteremtési támogatásával, vagy Szocpollal kapcsolatban egy fontos információ: Budapesten vagy megyeszékhelyeken az új lakások felső értéke 15.000.000 Ft, használt lakásoké pedig 12.000.000 Ft, vidéken új lakásnál 12.000.000 Ft, használt lakásnál 8.000.000 Ft az értékhatár. Elég szűk így a kör, mert pl. Budapesten nem sok új lakást lehet venni 15.000.000 Ft-ért, de ez vidéken is így van, kivéve az olyan városokat, falvakat, ahol nincs értéke a lakásnak.


Sok bank nézi családi házaknál az építőanyagot. Pl. van olyan bank, aki vályogból készült házat egyáltalán nem hitelez. Van, aki csak árterületekre korlátozza ezt, de minden hitelezett háznál kérnek lakásbiztosítást a bankok, és sok biztosító nem biztosít vályog házakat, tehát ilyen esetben nagyon körültekintőnek kell lenni.


Tehát ne féljetek belevágni a lakásvásárlásba és jobb jövőt teremteni magatoknak és a családnak, csak szerintem mindig forduljatok hitelügyintézőhöz, mert az ügyintézők ismerik az ügymenetet és mindent megtesznek a boldogulásotokért. Ami pedig a legfontosabb, nem kerül nektek semmibe. Ha egy ügyintéző pénzt kér tőletek, azt sürgősen hagyjátok ott és keressetek másikat.
Írta: o.melinda, 2008. július 7. 11:03
Fórumozz a témáról: Hitelek fórum (eddig 29 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook