Olasz pizzák


Az olaszok ketchup nélkül eszik a pizzát. Olaszországban ráadásul sokszor sótlan is a pizzatészta. Az étkezési szokásokról: Az olasz 'bar' valójában kávézót jelent; nincsen túró és tejföl, igaz más, finom tejtermékeket viszont csak itt készítenek; a gyerekek már 6 hónapos kortól tésztát esznek; nem látni részegeket az utcán, a capuccino reggeli ital.
Olasz pizzák

Nem mindenki szereti az igazi olasz pizzát, de ez az eredeti, tehát érdemes kipróbálni. Elöszőr is találni kell egy pizzériát, mert az éttermekben nem készítenek pizzát (eltekintve a 'turista-éttermektől').


A tájegységektől függően változik az elkészítési módja, de mindig vékony a tésztája és nem pakolják meg annyira, mint mi.


A legjobb a faszenes kemencében sütött pizza ('forno a legna'), így alig pár perc alatt elkészül, de nem jellemző rajta sem az oregano sem a reszelt sajt, viszont a friss bazsalikom illatát rögtön érezni.


A legegyszerübb és legolcsóbb a pizza margherita, amin csak paradicsomszósz és mozzarella van, apró darabokra tépdesve. A fajtákat nem kisérlem meg felsorolni, mert rengeteg van és sokan ismerik is az otthoni étlapokról. Szerintem vétek sonka-gombásat enni, bár régen én is mindig azt választottam. Most viszont kedvencem a margherita esetleg nápolyi bivalymozzarellával ('mozzarella di bufala') vagy a kisparadicsommal ('pomodorini') és 'ruccola' salátával.


Érdekesség, hogy a mi lángosunkhoz hasonló a főleg Nápolyban kapható, olajban sűlt pizza, a 'pizza fritta', hiszen ugyanazok az alapanyagai a pizzának és lángosnak.




Írta: csillibilli112, 2007. november 25. 13:03
Fórumozz a témáról: Olasz pizzák fórum (eddig 12 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook