Házassági név (beszélgetés)
ha ez így van, akkor a kötőjel nem hagyható el. hmm kár.
És te mit szólsz ahhoz, hogy az én v.nevem lenne elől, nem a leendő férjemé?
a 36. hozzászólást a magyarország.hu-ról másoltam be
elvileg csak az ott felsoroltakból lehet választani
Sziasztok! Lenne pár kérdésem a névválasztással kapcsolatban!
1. van ugye ez a kötőjeles változat. Lehet ezt kivitelezni kötőjel nélkül? Úgy hogy simán csak egymás mellé pakolom a két vezetéknevet, utána pedig a keresztevemet?
2. úgy érzem ,hogy ha ezt a kötőjeles változatot választják az emberek, akkor általában a férj vezetékneve kerül előre. Az én esetemben viszont úgy elég nyelvtörő lenne, sokkal jobban hangzik úgy, hogy az én vezetéknevem kerül előre, aztán a párom vezetékneve, majd a keresztnevem. A párom szerint viszont ez a változat nem mutatja egyértelműen, hogy az ő felesége vagyok. A né-változat viszont neki sem tetszik. Ami neki tetszik, az tényleg kissé nyelvtörö, és nem hangzik jól. Furcsa lenne ha az én vezetéknevem kerülne előre?
Kiváncsian várom a véleményeket!:)
Úgy gondolom be kell nyújtranod a néváltoztatási kérelmet az anyakönyvi hivatalban.
Kitöltesz egy papírt mellékeled az illetékbélyeget
Sziasztok!
Szombaton volt az esküvőnk kötőjelesen vettem föl a nevemet. De utólag gondolkozom, h mégis csak úgy szeretném, h a férjem vezeték az én keresztnevem!
Ennek mi a menete? vagy ilyenkor megcsin. még?
Nekem ez tetszik!
Mert vhol szeretném a saját nevemet is meg a férjem nevét is viselni. És igy vhogy megmaradna a sajátom is. Eddig úgy volt h kötöjeles leszek csak úgy már hosszú lenne, de lehet h az marad.
Végülis
a férj családi nevét + az én keresztnevemet választottam
Nem tudom megmagyarázni. Ez úgy tetszett.
Azt gondoltam így nem lennék -né, és valahol az én leánykori nevem,mégha rövidítve is de megmaradna
Én hülye felvettem a -né nevet :S
Aztán sok év után megakartam változtatni.Akkor mondták hogy nem lehet amikor beadtam a névváltozási kérelmem a minisztériumba.
És kérvényezni sem lehet?
Na én azért megkérdezem a anyakönyvit!
Milyen házassági nevet lehet választani?
Talán jobban követhető, ha egy példán levezetve tekintjük át a lehetőséget. Nézzük meg, hogy Kiss Gizella és Szabó István a házasságkötés után milyen nevek közül választhat.
1. A feleség a házasságkötés után választása szerint:
kizárólag a maga teljes nevét viseli (Kiss Gizella),
a férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással (Szabó Istvánné),
a férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja (Szabó Istvánné Kiss Gizella),
a férje családi nevét viseli a házasságra utaló toldással és ehhez a maga teljes nevét hozzákapcsolja (Szabóné Kiss Gizella), vagy
a férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét (Szabó Gizella).
2. A férj a házasságkötés után:
kizárólag a maga teljes nevét viseli (Szabó István), vagy
a felesége családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét (Kiss István).
3. A férj, illetve a feleség a házasságkötés után házassági névként családi nevüket is összekapcsolhatják, hozzáfűzve a saját utónevüket (Szabó-Kiss István és Szabó-Kiss Gizella, illetve Kiss-Szabó István és Kiss-Szabó Gizella
További ajánlott fórumok:
- Várni a házasságig?
- Írd le mikor van a hazássági évfordulótok a pároddal?
- Mi a véleményetek arról, hogy a házassági eskü szövegében már nem fog szerepelni a hűségről szóló nyilatkozat?
- Kössek házassági szerződést, vagy ne?
- A házassági évfordulónál a párok kölcsönösen meg ajándékozzák egymást vagy csak a férj a feleséget?
- A 25. házassági évfordulót hogyan szokás megünnepelni?