Hány évig élnek a macsekok átlagban? Hány éves kortól van náluk öregkor? (tudásbázis)
Nem általánosítható, hogy a fajtatiszta macskák rövidebb életűek. Azok a rövidebb életűek, amik az újonnan kialakult macskafajták. Vannak olyan régi fajták, amik már több ezer éve kitenyésztettek. Ezek egészséges, sokáig élő macsik.
Egy keverék macskánál sosem lehet tudni, hogy honnan származik, milyenek a felmenői, milyen örökletes betegségei vannak.
Ja hogy a témához is szóljak, magánbeszélgetés helyett...
Öt évesen kaptam egy vörös kandúrt, kb egy éves volt. Stílszerűen Garfield lett a neve.
Soha nem ivartalanítottuk, nem kapott házi maradékon és nyers tejen kívül semmit. A súlya télen 14, nyáron 9-10 kg volt.
16 évet élt. Még élete delén volt, csak hétköznap akart átmenni a főúton.(kamionforgalom)
De amint nagy lett, ugrásszerű növekedésnek indult a környék vörösmacska-populációja.
Vannak olyan cicák amik egy "ősanyamacskától" származnak.
Tulajdonképpen testvéreket pároztattak, hogy a fajta jellegzetessége megmaradjon.
Az embereknél is azért tiltott dolog a vérfertőzés, hiszen ha van egy genetikai hiba, a gyermeken nagy valószínűséggel kiütközik.
Az enyem anno 18 evig elt.Es nagyon szep elete volt.Ha idoben ivartalanitod,akkor meg tovabb elnek,csak az elhizasra kell figyelni.
A lenyeg annyi,hogy jo minosegu kaja,oltasok,es idonkent allatorvoshoz vinni,hogy vizsgalja at.Ha lakasban tartod akkor sok veszelyforras kiszurheto:idegen macska,kutya tamadasa,fertozesek(bar az cipon is beviheto,attol fugg milyen tipusu)es ugye a szokdosesek...stb.
A fajtatisztak altalaban rovidebb eletuek,mert erzekenyebbek,de ebben is lehet kivetel.
Az oregkor is valtozo.Az en hazi kevert macsekomnal 15 eves koraban kezdodott az oregedes.Ami fogkopassal jart,masban nem lattam rajta a valtozast.Ugyanolyan jatekos volt,meg bujos.Sot ahogy oregedett,egyre bujosabb meg ragaszkodobb volt.En sok mindent megtanitottam az enyemnek.Ugy mint a kutyaknak:)Behivtam szora,megvarta a kajat,csak akkor evett ha engedelyt kapott ra(ez a mergezesek miatt volt fonots,mastol nem fogadott el kajat,es tolem is csak vezenyszora)
Milyen cicatok van?Vagy meg csak tervezitek?Kinti-benti macsek lenne?
Függ a cica genetikájától. Minél inkább túltenyésztett a fajtája, anál valószínűbbek a betegségek.
Állítólag a kertaljai vegyes a legegészségesebb fajta!
További ajánlott fórumok:
- Nem hízik rendesen a kisbabám! Átlagban 120-140 ml eszik egy kajáláskor! Most 3 hónapos, és 3 hetes. Mit csináljak?
- Mennyi a havi nettó fizetés 6 órában átlagban?
- Mennyit keres átlagban egy irodai dolgozó, nyelvtudás nélkül, érettségivel, 10 év gyakorlattal Pest megyében, napi 8 órában?
- Mi történik a macsekokkal ivartalanítás után?
- Hány éves korig nőnek átlagban a lányok?
- Egy fodrász egy műszak alatt (8 óra) hány vendéget tud átlagban fogadni?