Ha az apuka A+ az anyuka B+, hogyan lehet a gyerek 0-? (tudásbázis)
de itt az egyik szülő AB, s ezért szerintem nem lehetséges.
de remélem, tévedek.
Az A0 genotípus fenotípusa A, a B0-ásé B, mégis átadhatják mindketten a 0-át a gyereknek, így a gyerek 0 lesz.
Ugyanígy, ha mindkét szülő úgy Rh pozitív, hogy a genotípusuk Rh+- és nem Rh++, a gyermek lehet Rh--, ami Rh negativizmust eredményez.
Csak nagyjából futottam végig a fórumot, de én úgy tudom, hogy
Valakinek heterozígóta vércsoportja, ami jelenti,hogy nem egyezik meg a kettő gén, amit a szülőtől hozott, vagyis pölö A+0, neki A-s lesz a vércsoportja mert az A a domináns. Ugyanígy: B+0=B
Vagyis ha a két szőlő így épül fel, hogy az egyik A0 a másik pedig valójában B0, akkor a gyermek lehet:
A+0=A
A+B=AB
0+B=B
0+0=0
És vannak a heterozigóták, ahol úgy jön ki az A vércspoprt, hogy A+A=A (vagyis mindkét szülőtől A-t hozott a gyermek. Ugyanígy a B-vel is.
0-ás vércsomortú csak akkor lehet ha heterozigóta 0-ás, hiszen, ha az egyik 0-ás mellé egy A vagy egy B megy, akkor az lesz a domináns.
Lényegében ugyanez van a "+" és "-"szal is.
+&-=+
+&+=+
-&-=-
Tehát két heterozigóta pozitív szülőnek lehet homozigóta negatív gyermeke.
Én így emlékszem...
Rég foglalkoztam már genetikával,de emlékeim szerint sehogy.
Ha az apa nem ab lenne,hanem sima A vagy B akkor ok,de így...
Lehet tévedek,tényleg rég volt :)
az nehéz lesz, ugyanis 4 hónapos koromban otthagyott apura.., és nem vagyunk anyámmal jóban..
lehet inkább nem feszegetem..
szia!
A nővéremnek elnézték a vércsoportját:)
Megpróbálom lerajzolni itt, de nem biztos, hogy a sorok miatt úgy jön ki, ha mentem...
Szóval:
B 0
A AB A0
0 B0 00
Sőt... még azt is tanultuk, hogy két barna szemű szülőnek is lehet kék, vagy zöldszemű gyermeke, ha valamelyik nagyszülő, vagy dédszülőnek az van, akkor igenis örökölheti Tőle a más féle szemet, mert a barna eleve elnyomja a kéket, de a felmenőktől lehet örökölni azt...
Olyan is előfordulhat, hogy két kék, vagy zöld, vagy kék-zöld szemű szülőnek lehet barna szemű gyermeke, ha valamelyik felmenője barna szemű, akkor Tőle lehet azt örökölni...
További ajánlott fórumok:
- Három vagy több gyerekes anyukák, ha van kedvetek dumcsizzunk.
- Kisgyermekes anyukák! Mennyit lehettek a gyerekkel?
- Mikor lehet letiltatni a gyerektartást az apukától?
- Lányos anyukák segítségét kérem! Diána hercegnős pólót hol lehet kapni óvodás korú gyereknek?
- Milyen fajta lehetett a bemlapomon lévő cicánk apukája? Mert anyukája közönséges rövidszőrű házimacska.
- Ha az anyuka magas, de az apuka átlagos termet, akkor megeshet, hogy a gyerek is magas lesz, vagy valahol középúton meg fog állni?