Főoldal » Receptek » Húsételek receptjei » Gyöméfokcsime (gyömbéres-mézes-fokhagymás csirkemell) recept

Gyöméfokcsime (gyömbéres-mézes-fokhagymás csirkemell) recept

Elkészítési idő 60 perc

A Gyöméfokcsime (gyömbéres-mézes-fokhagymás csirkemell) hozzávalói:
gyömbér (por alakos jellegű),
fokhagyma (6-7 közepes gerezd),
méz,
só,
és a legfontosabb: filézett csirkemell,
olaj a sütéshez


A Gyöméfokcsime (gyömbéres-mézes-fokhagymás csirkemell) elkészítési módja:
A csirkemelleket megtisztítom a hártyáiktól. A fokhagymagerezdeket hosszában félbevágom, a mézet a sót és a gyömbérport egy tálkában alaposan összekeverem (kb. 6-8ek mézet, egy teáskanál sót-de ízlés szerint mehet kevesebb, és egy fél csomag gyömbérport). Kezembe veszek egy hosszú hegyes, éles kiskést és az egyik csirkemellbe beleszúrok oldalról. A kés mellett egy kiskanál segítségével betömök-folyatok a mézes keverékből a résbe, majd egy fél gerezd fokhagymát is bedugok. A kést kihúzom, és még pár helyen megtömöm a csirkemellet. Mikor végeztem kevés olajat forrósítok lefedhető serpenyőben, és belehelyezem a csirkemelleket. Kicsit "megfogatom" mindkét oldalukat. Közben a maradék mézes keverékhez langyos vizet adok és összekeverem. Miután a csirkemellek kis kérget kaptak, hozzájuk öntöm. Lefedve készre párolom,ha elfogy a víz idő előtt, utána töltöm. Mikor pont jó a husi, leveszem a fedőt, gyorsan nagy lángon megpirítom-a méztől szép barnapirosak lesznek (nem égetem). Ha megpárolódott a husi, de túl sok még alatta a lé, nem lehet még pirítani, leöntöm azt a mézestálkába. Kidobni nem kell, ha a husi kész, kiszedem egy tányérra, a serpenyőbe mehet a lé, kis apróra vágott fokhagymát és egy-másfél deci fehérbort kap, attól szép mártásosra sűrűsödik kb. 3perc alatt.

Lehet csontos csirkemellel is készíteni, sőt a bőre is maradhat, szép pirosropogósra lehet sütni, csak nálunk egyik sem kedvelt-se csont, se bőr.
A husi mellé is lehet még fokhagymát rakni, aprítva, de ne a forró olajba tegyük, mert megkeseredhet.
A sót nem muszály a mártásba tenni, be lehet dörzsölni a csirkét is vele akár-de még "tömés" előtt ajánlott.
A mézes keveréket egy kilyukasztott sarkú zacskóba is lehet tölteni, így nem leszünk halál ragacsosak, de könyörgöm, gyerekkorom óta a homokozó és a konyha az a hely, ahol maszatolhatok :)


Kategória: Húsételek receptjei


A gyöméfokcsime (gyömbéres-mézes-fokhagymás csirkemell) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook