Felmentés matematikából (beszélgetés)
ahh, nem vagyik ébren SNI sek...
hogy minek kéne lennie, és valójában mi van az sokszor két különálló dolog... És amúgy nagyon keményen az iskolavezetésen múlik.
Nálunk pl a versenyistállónak kikiálltott suliban van ped asszisztens, külön fejlesztés stb.. a sulinak meg is vannak az eredméynei. .. Abban a suliban, akik meg smis kötelesek is felvenni, büszkén mesélte az igazgató, hogy az smiseket magántanuló státuszba teszik egyszerűen... Na... evvan... totál más van papiron, ami a valóság
Igen de akkor a követelménynek kellene a gyerekekhez igazodni, nem? Vagy majd a spec. suliban is megbuktatják az értelmi sérült gyereket? Mert attól majd nem lesz az... komolyan nem értem ami a magyar iskolákban megy :(
azthiszem itt talán azért kell az igazgató engedélye (ha jól követem) mert már eleve spec a suli. Szóval ezaól nem lehet csak úgy felmentést kérni, mint külön a sima suliban...
Az én fiam is fel van mentve,már második óta. Most hatodikos,nem hiszem, hogy hátránya lesz az életben.
Részt vesz az órákon, ír dolgozatot is, de nem kap jegyet a bizonyítványba.
Megtanulta a szorzótáblát is, vannak dolgok ami kifejezetten jól megy neki, de van amit nem ért.
Nevelési tanácsadóban kapta a felmentést, 2 évente kell menni.
Ha fel szeretnéd mentetni, akkor a hozzátok legközelebb levő Nevelési Tanácsadóba menj be és beszéld meg. Különféle tesztekkel meg fogják nézni és ha kiderül a diszkalkulia, azaz a számolás terén sajátos nevelési igényűnek tartják, akkor hoznak erről egy határozatot, amit az iskolának is megküldenek. Ebben benne lesz, hogy az osztályozás és értékelés alól felmentést kap, az órákon ott kell lennie és fejlesztő órákon fejlesztik tovább heti meghatározott óraszámban, a tanulási órák után.
Ez a későbbiekben hátránnyal elvileg nem járhat, de továbbtanulásnál nem mindenütt díjazzák. Van középiskola, ahol figyelembe veszik, nappali tagozaton, de levelező vagy esti tagozaton nem, csak ha külön vizsgálatra elmegy az illető (kb, most hallomás alapján: 50-80 ezer)
Anyuka írta.Osztályelső.
Én meg azt kétlem, hogy az iskola igazgatójának nincs beleszólása.
Hát a mai világban ezt meggondolja valaki hogy a főnöke mögött dönt. és nem várhatom el szerintem.
Szerintem ha a tanítója hajlandó leírni akkor az ig. nő nélkül is beadhatod.
A tanítója hajlandó leírni a véleményét az ig. nővel szemben?
A baj, hogy én mint szülő nem kérhetem egyedül az időpontot próbáltam és vissza írtak hogy iskolával együttesen, a tanító tanár véleményezésével együtt kell elküldeni. Ami azt jelenti hogy a kérvényt előbb adjuk be azt az ig nőnek alá kell írni tehát tudni fogja hogy miért kérjük előbb az időpontot és nem írja alá a kérelmet. Ez bonyolult így.
A felmentés nem jelenti hogy nem fogja tanulni, az igazgatónőnek nincs igaza (és beleszólása sem egyébként, mert a bizottság mondja ki úgyis a döntést, a tanító javasol, a szülő elmondhatja a véleményét, az igazgatónő nem).
Az életben akkor sem lesz előrébb ha állandóan megbuktatják matekból. Szerintem minél hamarabb kér időpontot a bizottsághoz soron kyvóli felülvizsgálatra, mert ha május körül mész nem fogod megkapni apapírt év vége előtt, és megbuktatják simán. Utána meg még évet is ismételhet tök fölöslegesen mert attól nem fog jobban menni a matek.
A tanárnő azt mondja hogy tanulja csak osztályzat helyett szöveges értékelés lesz a bizonyítványba. Az Igazgatónő nem engedi hogy felmentést kérjek mert hátrányos lesz matekot tanulni kell még ha kettes is vagy rosszabb mert mi lesz vele az életben. Még van egy esély a májusi felmérés a Bizottságnál, csak a véleményetekre voltam kiváncsi nehéz dönteni mi lenne a jó.
Köszönöm mindenkinek a válaszát tanácsát!!!
Ha ennyire kiugróan gond van a matekkal, én nem erőltetném. Attól nem fogja jobban tudni ha egyeseket kap. Kérném az osztályzás alóli felmentését, de ha lehetőség van rá, akkor úgy hogy tanuljon matekot egyéni tanmenet szerint a képességeihez igazítva.
OK értem. Akkor már csak a kérdést nem értem... A spec. iskola hozzáértő gyógypedagógusa úgy látja, hogy matekból akkora gond van, hogy még azt a keveset sem tudja neki megtanítani amit kellene, és emiatt javasolja a felmentését. Nem hiszem, hogy épp a felmentésből lenne hátránya a kislánynak.
De, és pont ez az hogy a minimum szint alatt van. Ja még fontos hogy optimista gyerekről van szó aki
nagyon akarja a dolgokat rendkívül szorgalmas. Csak a gátló ok az ha látja hogy nem megy akkor beidegesedik izzad a homloka a tenyere, akarja de nem érti hogy miért nem tudja. És még fusztrálja hogy a többi tudja ő pedig miért nem. És ő sem akar lemaradni de gátolva van agyilag. amit nem ért.
Mire gondolsz? mert már elsőbe pár hónap után rájött és nyilván tudta hogy valamivel gond lesz és ki is szűrte hogy nem az olvasás, nem az írás, hanem a számolás a hunyó. sőt ő azt hitte hogy mindenből elmaradt, és ahogy tanította úgy tudta meg hogy melyik gyerek miből a gyengébb. És még azt is elmonodm hogy annyira érteni kell a dolgát hogy autista is van az osztályban és őt is külön tanmenet szerint tanítaj. Kiscsop. az osztály 12 fő. Nem minden ének matek, hanem aha lemaradás van akkor fejezik be a matekot, de ez van amikor tesi helyett, és van amikor délután van. :)
Akkor ez jó hír. De a spec. iskolának nem az lenne a lényege, hogy a szintjének megfelelően tanítják?
Milyen iskola? (Furcsa nekem, hogy egy értelmileg akadályozott gyereket a spec. iskolában miért mentenének fel matekból? Szerintem ott mindent kellene tanulniuk a saját szintjüknek megfelelően. És emellett fejleszteni amit lehet.) Több gyógyped. ismerősöm van, olyan is aki gyengénlátó, értelmi fogyatékos gyerekeket tanít, még ők is tanulnak matekot, akkor is ha 8 év alatt a 2+2-ig jutnak.
A magyart tanító tanár mondja hogy a gyerek érti amit olvas! Én is észre vettem hogy a könyvbe elolvassa a mesét és utána válaszol a kérdésekre. Egyenlőre ennyi mert még a 2. osztályba járunk.
A matek probléma valószínűleg nem diszkalkulia, hanem a gyengébb értelmi képesség miatt van.
Azt én sem nagyon értem, hogy ilyen diagnózisokkal hogyan lehetett hogy a tanító nem tudott a várható problémákról?
Speciális iskolába=osztályba jár? (Gondolom mert amúgy nem hemzsegnek a gyógypedagógusok a normál iskolában...)
igen sajnos erre gondoltam. De majd május körül megyünk a kép. vizs.biz elé. Ott eddig annyit írtak hogy beszéd és enyhe értelmi fogyatékos és SNI-s. külön fejlesztés nincs.
Meg kell mondjam, csodálkoznék ha a szövegértése kiváló lenne... Az hogy folyékonyan olvas még semmit nem jelent :( Viszont amit az anyuka ír, az összetett probléma, halmozottan sérült a gyerek, ennek csak egy része a számolási nehézség.
Ja, ha ez van, akkor a legalapvetőbb műveletekre megtanítani, ennyi talán belefér.:))Főleg, hogy szövegértés kiváló!
Igen M.o. élünk. Maga az o.f. is gyógypedagógus. Az ovodában is gyógyped foglalkozott a lányommal. A helyzet az hogy 5 éves koráig a többszöri hallásvizsgálaton nem vették észre hogy vezetéses halláscsökkenés van. Bp- vették észre ott meg is műtötték azóta beszél és hall.ami azt jelenti hogy a fejlesztő oviba elveszett 1 év, előtte 1 év pedig a logopédia. 5 éves kora után fejlesztették és fejlődött amit fejlődött. most 2 osztályos és 9 éves.
További ajánlott fórumok: