Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Eutanázia kegyes halál fórum

Eutanázia kegyes halál (beszélgetés)

1 2 3 4 5
113. unom (válaszként erre: 111. - Lávli)
2020. jan. 2. 19:28

Hospice házakban fizetni kell, kb. mint egy idősek otthonában.

Maga az ellátás tényleg ingyenes.

112. 9b10f3d7ff (válaszként erre: 99. - F978ed8ac1)
2020. jan. 2. 19:20
Nem mindenkinél tudják, ha olyan helyen van a daganat, akkor morfiummal sem tudják, mert akkora adag kellene, hogy abba halna bele, plusz teljesen leszedálja a beteget, elkent lesz a beszéde, lelassul.
111. Lávli (válaszként erre: 100. - Ab61752c45)
2020. jan. 2. 19:06

Nem. Nem pénzfüggő.

Sőt, a teljes hospice ellátás ingyenes. Morfiummal, mindennel együtt.

110. Channa* (válaszként erre: 100. - Ab61752c45)
2020. jan. 2. 18:56

Amikor ilyet hallok, akkor arra gondolok, hogy az illető még csak nem is hallott rákos betegről nem, hogy a környezetében lett volna, illetve mindig rácsodálkozok arra, hogy pénzt gyűjtenek kezelésre...

A férjem és jó pár ismerősöm volt ebben a betegségben. Kapott fájdalomcsillapítót, kapott hányáscsökkentőt, lázcsillapítót, kemóterápiásszert is és mindent. Semmiért nem kellett fizetnünk és egy orvos sem fogadott el pénzt tőlünk. Lehet, hogy azért, mert nem voltak biztosak a gyógyulásba.

Mostanában szerencsére nem ilyen betegség miatt voltak kórházban rokonaim, ismerőseim, ők is megkaptak minden gyógyszert. Én felajánlottam, hogy hozok be fájdalomcsillapítót, ha nem akarják pazarolni, de azonnal szaladtak és adták a betegnek.

Ja, eszembe jutott, hogy az unokaöcsém 3 éve halt meg rákba és amikor már kórházban volt, akkor mindenre kapott gyógyszert, sőt! még vesedialízist is csináltak neki, pedig számomra is egyértelmű volt, hogy napjai vannak hátra:(

Tehát, ezek városi legendák.

109. globus (válaszként erre: 106. - Fincsi5)
2020. jan. 2. 18:53

Lehet.

[link]

108. Channa* (válaszként erre: 98. - Manó2000)
2020. jan. 2. 18:51
Erre gondolj úgy, hogy a gyereked szenvedését nézed. Szerintem akkor nem az eutanázia fog a fejedben járni, hanem az, hogy maradj még velünk egy kicsit...
107. Channa* (válaszként erre: 104. - Kristo_f)
2020. jan. 2. 18:50
Tehát, te arra vársz, hogy valaki gyilkossá váljon miattad, ahelyett, hogy rendelkeznél a teendőkről, vagy megoldanád önállóan...
106. fincsi5 (válaszként erre: 104. - Kristo_f)
2020. jan. 2. 16:25
Erről nem lehet életünkben nyilatkozni, hogy nem kérünk mesterséges életben tartást?
105. globus (válaszként erre: 104. - Kristo_f)
2020. jan. 2. 16:21
Ilyesmit más megfogalmazásban gyilkosságnak nevezünk.
104. kristo_f (válaszként erre: 101. - Ab61752c45)
2020. jan. 2. 16:18

Én magamnak is követelném bizonyos helyzetben amig észnél vagyok

Ha már nem, talán lesz aki egy nagy adag....-t benyom az infúziómba

103. kristo_f (válaszként erre: 97. - Amaunet)
2020. jan. 2. 16:15

Szerintem meg tökéletes az analógia

Szerinted az állat oktalan, ezért dönt a gazdája bizonyos esetben. Az ember felett meg nem dönthet

Dehogynem, pontosabban nem más dönt, hanem saját magam, és a biróság is elveszi ezt a jogot tőlem

Lehet mondani hogy az orvos kötelessége a gyógyitás, de legalább is a fájdalom enyhitése

Nem egy eset volt ahol lassú izombénulásra volt kárhoztatva a feleség, már a férje tolgattta és oxigénpalackkal mentek a biróságra is hogy engedélyezzék a kegyes halált, mert a vége ennek a fulladás.

Nem engedélyezték! Fulladjon meg, mert mi emberségesek vagyunk

102. manó2000 (válaszként erre: 99. - F978ed8ac1)
2020. jan. 2. 09:06
Nem csak fájdalomtól szenvedhet valaki. A fájdalomcsillapítas megvolt. Minden egyes legvétel, csillapíthatatlan hányás....
101. ab61752c45 (válaszként erre: 96. - Kristo_f)
2020. jan. 2. 08:52
hát nem,az biztos.amit nem kíván az ember magának,akkor másnak?
100. ab61752c45 (válaszként erre: 99. - F978ed8ac1)
2020. jan. 2. 08:49
volt nem egy rokonom,aki rákban halt meg.a falat kaparta kínjában,a másiknak a felesége vitt be fájdalomcsillapítót,mert nem adtak.ez kb.20 éve volt,szóval nem új keletű probléma.viszont a szomszédomnak morfiumot adtak,talán ez is pénzfüggő.
99. f978ed8ac1 (válaszként erre: 98. - Manó2000)
2020. jan. 2. 08:10
Lehet csillapítani a fájdalmat. A borzalmas szenvedés orvosi mulasztás.
98. manó2000 (válaszként erre: 96. - Kristo_f)
2020. jan. 2. 07:42
Sajnos én is megtapasztaltam, hogy milyen az amikor ülök és nem tudok segíteni, végig nézem a szenvedest, ami olyan szintű, hogy nézni is borzalmas, nemhogy átélni. Elgondolkodtató az eutanázia kérdése. Van olyan szenvedés ami már embertelen.
97. Amaunet (válaszként erre: 96. - Kristo_f)
2020. jan. 2. 00:24

Szerintem nem szerencsés az állatok átsegítését az emberekéhez hasonlítani.

Az állatért a gazdája felel és a gazdája dönt arról, hogy kezelteti, életben tartja vagy elaltatja, mivel nem tudja közölni ő maga mit is szeretne.

Egy ember életéről, hogy él vagy hal nem dönthet egy másik. Azt a jogát, hogy rendelkezzen a saját életéről senki nem veheti el.

(véleményem szerint még bíróságok sem, de az más eset)

2020. jan. 1. 22:27

Nem olvastam végig a topikot, de

a véleményem, hogy álságosak vagyunk mi emberek

Ha egy háziállat kinlódik és látszik hogy menthetetlen, kivégeztetjük hogy ne kinlódjunk

Ha eg yhozzátartozónk, barátunk kinlódik halálos betegségben anank megpróbálunk hazudni, hogy ugyanmár...

És elgtöbbször a beteg sem mutatja ki a csalája körében hogy mennyire szenved , mennyire fál. Ez utóbbi saját baráti tapasztalat

Vajon miért is nem lehet egy injekció sorozattal elintézni békésen a másvilágra segiteni egy beteget

Ülünk és nézzük ahogy kinlódik, majd megkönnyebbülünk amikor kiszenved

Mondhatni nekem "szerencsém volt"

Azt mondtam a doktornak, huzzák ki az infúziókat anyámbol, mert az már csak a kinlódás meghosszabbitása, mintegy kinzás

Kihúzták vagy nem, másnap meghalt

Ott voltam apám ágya mellett hogy mennyit kinlódot az infarktusával. Nem segitették át a halálba

EZ nem emberség!

95. 9b10f3d7ff (válaszként erre: 91. - Lana D.)
2020. jan. 1. 21:01

Nem tudom, három éven belül veszítettem el két testvéremet és édesapámat.

Két testvérem rákos volt, egyik sem hibáztatott senkit aki 42 évesen ment el 2 pici gyereket hagyva félárván, eleinte bizakodó volt, aztán jött egy depresszió nála kb.1-2 hónapig tartott a külső látványa, belül mit érzett azt csak ő tudja. De tudott másokat bátorítani, fantasztikus humora volt mielőtt örökre elaludt még viccelődött a nővérrel és az ágytársával.

Másik testvérem is tudomásul vette, és úgy volt vele, ha menni kell, hát megy méltósággal. Édesapám orvosihiba miatt ment el.

Tehát bennem, ez a méltóság hagyott nyomot, hogy élünk ameddig, addig lehetőleg jól, szeretve a szeretteinket, becsülve az életünket. És én nem szeretném, ha sírnának ha elmegyek. Éljék csak az életüket, nekem akkor már mindegy lesz. Amikor a szeretteim miatt sírtam az végül a saját önsajnálatom volt, hogy a családomból, ahonnét származom nem maradt senki. Piszok rossz érzés volt.

94. Tünci3 (válaszként erre: 93. - Amaunet)
2020. jan. 1. 20:46
Igazad van...
93. Amaunet (válaszként erre: 90. - Papája)
2020. jan. 1. 20:27

Nem csak a vidámkodásnak van ilyenkor ideje, hanem a számadásnak is.

Talán azért nyitotta ezeket a fórumokat, mert őt ezek a gondolatok foglalkoztatják.

(nem a szomszéd kutyája, vagy a nappali bútorzata, vagy hogy hogyan tudja megfogni magának a kollégát)

92. andi6020 (válaszként erre: 29. - Ensiferum999)
2020. jan. 1. 20:01
Honnan veszed?
91. Lana D. (válaszként erre: 87. - 9b10f3d7ff)
2020. jan. 1. 19:56
Az az érdekes, hogy amikor aztán tényleg életveszélybe kerülünk akkor ezt a menni kell hát menni kell egészen másként látjuk. Ott átértekelődnek a dolgok, akkor már nem ilyen könnyű ezt kimomdani.
90. papája (válaszként erre: 1. - Ensiferum999)
2020. jan. 1. 19:56

Most, a sokadik hozzászólás után csak azt kérdezem, hogy miért pont ma az év első napján kell ilyen lehangoló témával előállnod.

Ma előrelátó, jó és vidám gondolatokkal kell/ene foglalkozni. Ezzel szemben a többedik lehangoló topikot nyitod.

89. globus (válaszként erre: 87. - 9b10f3d7ff)
2020. jan. 1. 19:50
Azért mióta anyu elment, végigkísértük otthon, nekem többször eszembe jut... beszélgetünk róla. Nem mondhatnám, hogy el tudom fogadni, max. beletörődnék egy olyan állapotban, amikor tisztán felfogom, hogy a játéknak vége. Mivel ilyen veszély tudtommal nincs még, fantázia szintjén gondolok arra, hogy milyent nem szeretnék, milyen lenne jó, nem mintha választás kérdése lenne... itt érünk körbe a fórum témájához, a választáshoz.
88. michelle.r (válaszként erre: 58. - Ensiferum999)
2020. jan. 1. 19:39
Még mindig nem világos a kronológia, de köszönöm.
87. 9b10f3d7ff (válaszként erre: 84. - Globus)
2020. jan. 1. 19:34
Nálam ez fordítva működik. Gyerekként rettenetesen féltem a haláltól, még kamaszként is sokat foglalkoztatott. Aztán, amikor megszülettek a gyerekek rettegtem, hogy jajj, csak feltudjam őket nevelni. Amikor az idősebb született meghalt szülés után egy császáros kismama. Három gyereket hagyott félárván. Felcseperedtek a gyerekeim, most már nem érdekel, ha menni kell, hát menni. Nagyon jó a gyerekeimmel a kapcsolat, tehát nem egy megsavanyodott anya mondja, csak valahogy eltudtam fogadni a halált, és tök jó így. Már nem rettegek.
2020. jan. 1. 19:32
Hát igen,ha nem tudod nem fáj. Arra értem,jobb ha nem tudjuk előre mikor hol és főleg hogyan fogunk meghalni. Az eutonázia? Hát,aki már tényleg menthetetlen és csak vegetál... nem kéne hagyni szenvedni..
85. 9b10f3d7ff (válaszként erre: 80. - Ensiferum999)
2020. jan. 1. 19:19
Jó is van ez így. Ha tudnánk, valószínű többünk nem úgy élné az életét, ahogy egyébként teszi, tenné. Megtehetne olyat is, aminek már nem lenne számára negatív következménye.
84. globus (válaszként erre: 79. - 9b10f3d7ff)
2020. jan. 1. 19:18

Fiatalon mindenki ezt mondja, még én is :) Viszont hiszek benne, hogy idővel, korosodva gyakori gondolattá válik. Lehet, hogy konkrétan kimondva nem állandósul, de egyre gyakoribbak az olyan elszólások, hogy "majd ha nem leszek", "ide szeretnék temetkezni", "halál ellen nincs orvosság" stb.

Nem szólva az "ott is sírtok, ahol senki se lát" típusú megjegyzésekről, bár ez egy stádiummal korábban van :)

1 2 3 4 5

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook