Ételek karajból - ötletek? (beszélgetés)
Nalunk a szomszéd. :D Mindenért feljelentgetett. Atfolyt a trágyalé az ő felére, akkor mar gond volt. Szaladt a közjegyzőhöz, meg az atyaúrtörpihez. Nem is volt normális. Ez volt szerintem a hobbija. :)
mert a disznókat mással etetik,mint régen.többnyire táppal,az isten tuja,mi van benne.
ja,aztán ki ellenőrzi,hogy mit adok a disznónak?bár már nincs.
Azt se értem egyébként miert tiltottak be egy par éve ezt a kajamaradékos etetést. Ami jó az embernek, az nem jó a disznónak? Mondjuk mi mindig abba kevertük bele a száraz dolgokat, tápokat, kukoricát. Jobban megette úgy a disznó mint magába. De mar nalunk sincs itthon disznó.
Tényleg? Azért nem érzem én azt a finom ízt a mostani karajokon. Nálunk disznóvágáskor egy darab karajt, ami az abálólében főtt, a nagy vindőbe (zsíros bödönbe) tették, zsírral leöntötték, nyáron elővették, hát valami isteni íze volt. Imádtam, sóskamártással hagymás krumplihoz feltétként, egyik kedvencem volt.
Nrm, mert regen mindennel etették ami előfordult egy háztartásban. Maradék kaja, moslék, zöld, paré, mehet a disznónak. A disznó meg meg is hálálta a törődést mert finom húst adott. Most meg csak tápozzák, hogy minél gyorsabban megnőjjön. De nincs is olyan húsa. Mondjuk a tápos csirkének se.
Na ez az, zsebes karaj, ilyen zsebeket vágok bele, abba pakolom a cuccot
Tarja sem olyan szaftos husi már ☹
Hát ez az...régebben sütöttem zsebes karajt, ilyen néven van fent, inkább hideg pecsenyeként, uzsonnára tudom elképzelni, felvágott alternatívaként.
Karaj gombás tokánynak tökéletes. Én vmi szósszal tálalnám mert tényleg nagyon száraz hús. Mióta gyorsérlelős tápon nevelik a disznókat, azóta meg csak szárazabb lett.
Ezt célszerű 1-2 napon belül megenni, mert igen, száraz lesz. Én a sült húsokat egyébként sem szeretem melegítve, ez is csak frissen az igazi.
Ez másnapra nem lesz száraz? Nekem az a bajom, hogy utazás miatt sok esetben szombaton főzök vasárnapra, és hát eléggé behatárolódik, hogy mit lehet jól melegíteni.
Szinte bármivel pácolhatod és kisütheted natúr.
Nálunk az abszolút kedvenc a töltött karaj. Nagyobb darab karajt mélyen bevagdosok, jól megfűszerezem, megtöltöm fokhagyma, mozzarella, hagyma, sonka, paradicsom, paprika, körbetekerem baconnel hogy ne száradjon ki és megsütöm. Szeletelésnél ferdén kell szeletelni így gyönyörű zebracsíkos lesz.
Sózod, borsozod, zsírozott edénybe sorban lerakod, akár fektetve, akár állítva, körberakod vastagabbra szelt hasáb burgonyával. A tetejére karikára szelt vöröshagyma, rá hosszában felszelt zöldpaprika. Induláskor miniminális víz rá.
Fóliával lefedni és sütőben puhára párolni. Majd fólia le, és piros-ropogósra sütni.
Vigyázz, ekkor a paprika, hagyma szeret megégni! Meglehet, hogy azokat célszerű hamarabb tálra szedni. Jó étvágyat kívánok hozzá!
A receptből kimaradt, hogy a befűszerezett húst sütés előtt lisztben megforgatjuk és így sütjük ki.
Főve, Fokhagymamártással.
Nálunk kedvenc a zelleres sertéssült. A receptek között megtalálható.
Nekem van egy olyan receptem, hogy a karajt kicsit sózni, borsozni, pirospaprikás lisztbe kell forgatni, majd hirtelen mindkét oldalát picit megsütni. Egy nagy doboz tejfölbe 1 tojást belekeverni. Tepsi alját baconnel kibélelni, rá egy sor hús, megkenni a fele tojásos tejföllel, ismét hús, tejföl és sajt a tetejére. Ezt így megsütni. Én egy kisebb tepsiben szoktam készíteni, kb 10-12 szelet húsból. Finom és laktató.
mustáros, sima fokhagymás a kedvencem.
Szeretnék ötleteket kérni, miket lehetne karajból sütni/főzni. Most nem szeretnék rántott húst. Van valami kedvencetek? Köszönöm!
További ajánlott fórumok: