Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Erzsébet kuglóf recept

Erzsébet kuglóf recept

Az Erzsébet kuglóf hozzávalói:
30 dkg finomliszt
3 dl főzőtejszín (10%-os)
3 tojássárgája
2 dkg élesztő
7 dkg vaj
5 dkg maszola
3 dkg vaníliával ízesített cukor
csipet só
reszelt citromhéj


Az Erzsébet kuglóf elkészítési módja:
10 dkg lisztet, az élesztőt, és 1 dl langyos tejszínt összekeverünk, 4-10 órán át állni hagyjuk, amíg fel nem habosodik, és érett kovász nem lesz belőle (nyáron hűtőszekrényben, hogy a tejszín nehogy megsavanyodjon). A maradéklisztben elkeverjük a cukrot, sót, citromhéjat, hozzáadjuk a kovászt és a maradék langyos tejszínt, fakanállal vagy elektromos dagasztógéppel nagyon alaposan kidolgozzuk. Ezután egyesével beledoglozzuk a tojások sárgáit, majd az olvasztott, langyos vajat (ezzel komolyan ki kell dolgozni, amíg a massza az összes vajat fel nem veszi), legvégül a mazsolát. Lefedve negyed óráig oihentetjük a tésztát, majd átkeverjük, és imét pihentetjük, amíg kb. a kétszeresére nem kel (kb. 1 óra). Finoman átkeverjük, majd vastagon kivajazott, és liszttel beszór kuglófformába öntjük, elegyengetjük. A tészta a formának max. a feléig érjen. Ismét kétszeresére kelesztjük, a tetejét tojásfehérjével megkenjük, majd középforró sütőben kb. 40-45 percig sütjük, míg a beleszúrt tűre már nem ragad a masszából. Ha túl gyorsan pirulna, a tetejét fedjük le alufóliával. A sütőből kivéve azonnal rácsra borítjuk. A tetejét megszórhatjuk vaníliás porcukorral, vagy bevonhatjuk csokolámázzal is.

Változat: A massza felét a formába öntjük, a maradék tésztába 1 ek. kakaót keverünk, és kanalanként kis halmokban tesszük a sárga tészta tetejére.

Másik kakaós változat, hogy két ek. kakaót kikeverünk annyi langyos tejszínnel, hogy sűrű öntetet kapjunk, ezt beleforgatjuk a kész tésztába a formába öntés előtt, de éppen csak annyira keverjük el, hogy a tészta csíkos maradjon, így öntjük formába, és sütjük meg.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


Az erzsébet kuglóf elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook