Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Egy átlag gimiből, esetleg plusz magánórákkal, szinte bárhova bekerülhet egy jó képességű, motivált, szorgalmas gyerek.
Ha valakinek nem felülről nyitott a költségvetése, akkor valóban jó, ha az egyetemre tartalékol.
Mondom én ezt úgy, hogy az egy szem egyetemistámmal fölvetettük az összes létező diákhitelt, amit lehetett, mert az erőforrásokat nem egyetlen gyerekre óhajtjuk koncentrálni.
OFF. Jaja, éppen most nézem! Nálam ez összemosódott a Csillagberekkel, mert egyszerre indultak nagyjából és egy helyen voltak az elején. De látom, hogy a Csillagberek tejesen külön van és már nem is ott.
Tömegközlekedéssel ez is nagyjából annyi idő alatt érhető el, mint a többi általunk nézett suli. Nem tudom, hogy mennyire passzolna a kütyüföldről érkező gyerekem oda. A mostani sulijában még a falon is fokostábla van és igyekeznek kihasználni a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket, mindamellett persze, hogy fontosnak tartják, hogy mással is foglalkozzanak, mint a számítógépek. Alapvetően náluk a NAT megy, "csak" gyerekbarát a hozzáállás, ha valaki nem terhelhető annyira, azt nem frusztrálják, akik meg többre képesek, azokat nem hagyják babérjaikon ülni.
Lehet ezt a sulit érdemes lenne bedobni a középsulis fórum köztudatába is, mert valószínűleg nem annyira ismert és jól jöhet az info.
Ha az Óbudai Waldorfra gondolsz, az másfél óra. A fóti, az közel van, de oda nincs tömegközlekedés egyáltalán.
Még első előtt gondoltunk rájuk, jártunk is felkészítőre. De aztán a végén "elbuktunk", túl sok nálunk a kütyü.
Látod, még az is lehet, hogy az intézmények közti stíluskülönbség fekszi meg a gyomrát. Emiatt se egyszerű nálunk a helyzet, nagyon gyerekbarát suli után, szinte minden "kockázatosnak" tűnik, pedig még hol van az egyetem!
Remélem, azért így vagy úgy sikerül megoldania a helyzetet és a végén elégedett lesz a végkifejlettel. Mégiscsak meghatározó korszak az ember életében az egyetemen eltöltött idő.
Nekem az a furcsa abból, amit neked mondott, hogy szerinte csak számonkérés van. Nem tudom elképzelni, hogy minden egyes alkalommal számonkérés van és nem adnak le semmit. Inkább az lehet, hogy rohamtempóban haladnak végig olyan anyagmennyiségen fél év alatt, amivel középsuliban eltöltenek kb. 2 évet azok, akiknek mindennap van órájuk. De az ott is kevés, mert általában azoknak megy, akik délután veszik a fáradtságot és az elméletben tanultakat gyakorlatban is kipróbálják. Erre nem mindig marad idő az órák alatt, illetve nem elég csak egyszer megcsinálni, ezeknek be kell épülniük.
Az is lehet, hogy a folyamatok lépésekre bontásával van gondja vagyis nem neki, hanem a tanár nem tartja megfelelőnek. Esetleg nem eléggé letisztultak a munkája, azért kap gyengébb jegyet. Ezeket a javításokból látnia kell. Ha ezekről van szó, akkor tényleg keressen segítséget maga mellé pár hónapra, amíg elsajátítja azt a szintet, amit elfogadható jeggyel honorálnak.
De ha semmi ilyenről nincs szó, csak maga a légkör és a jegyek nem tetszenek neki, akkor el kell döntenie, hogy megéri-e még éveket ott eltölteni így vagy inkább szerencsét próbál máshol.
A papír sok mindent elbír. Valóban tanítják, vagy csak lenyomnak valamit, amit követni sem lehet annak, akinek nincsenek emelt infós alapjai?
(Nem tudom - kérdezem)
Fazekasos ismerősök közül páran mentek BME-re. Volt olyan speces, aki otthagyta - és nem azért, mert nem bírta, hanem mert azt mondta, őt ne idpmítsák, ahhoz van szokva, hogy értelmes emberként, partnerként kezeli a tanár.
PhD-s matematikus ismerős is tanított ott pár évet,d e otthagyta, mert azt mondta, a tanárok felé azt volt az elvárás, hogy "sorozzák meg" a hallgatókat.
És van olyan is, aki már rég programozott, és minimális erőfeszítéssel csinálja (jó, nem is jeles).
De aki végzett is ott ismerős pár éve, azt mpondja, hogy az egy túlélőtábor, és nem ajánlja senkinek.
Különben sajnos van olyan tanár középiskolában is, aki ledarálja az anyagot (infó) és követni se bírják, kivéve azt, aki már tud programozni. A fogadóórán meg közli a szülővel, hogy keressen a gyerek mellé segítséget. Szerintem ez felháborító (de ugyebár négyszemközt hangzik el).
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!