Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Ha én az tudnám!
Tanár nem akar lenni (legalábbis most ezt mondja, bár ebben lenne fantázia, van hozzá érzéke) de Ő egy elég rendhagyó gyerek. A másik két gyerekemnél egyértelmű hogy merre az arra, sima ügy. A középső tele van meglepetésekkel, ezt próbáljuk túlélni/élvezni. Annyi a biztos hogy nem érdemes szembe menni az elképzelésével, mert abban nem lesz köszönet.
Értem. Megnéztem több egyetem zenekultúra szakának felvételi követelményeit és nem találtam erről semmit. Akkor talán ezért, mert még nem éles a rendszer.
Az emelt ének az menne szerintem.
Igen, összeállt, bár csak kettőt kell megjelölni.
Érettségi: ismerősünk kérdezte hogy ha marad ez a zenei irányú pályaválsztási szándék, akkor miből fog emelt érettségit tenni? Hát nekem gőzöm sincs, válszoltam. Mert ő úgy tudja egy tárgyból kötelező emelt érettségit csinálni ha egyetemre akar menni. Jól tudja?
Akkor össze is állt a sorrend, francia, olasz, német. :-)
Van egy szupi fiatal olasztanárnő is szeptember óta.
Második kérdésed: igen, lehet informatikából érettségizni idegen nyelven. Gyerekeim most vitték be a jelentkezési lapot, lehetett rajta jelölni, de pontosra nem emlékszem, nem érint.
Első kérdésedre: ha nem nyelvel akar foglalkozni, azt érdemes választani, ami tetszik, szívesen tanul, angolul tudni kell, a többi kevésbé fontos. Nem E5, de heti 3 órában nálunk nem ígérték a középfokot, hanem kicsivel alá. De lehet faktra menni belőle, s úgy néz ki, úgy már realitás lesz. Nálunk csak a kisebb jár német faktra, neki lesz szerintem középfokúja. Itt a többi nyelvből is hasonló szintekre jutnak.
Szia!
Az E5 német oktatása alakulóban van, hmm. de javul.
Az olasztanárok viszont már most szuperek. (gyerek mindkettőt tanul itt.)
A franciát nem tudom, amiatt a Francia Intézetbe jár.
Sziasztok!
Mi még nem felvételizünk, de második nyelvet kell választanunk. E5vösbe jár, ott első nyelve az angol. Zenével kapcsolatos témájú foglalkozást fog vsz. választani, de egészen konkrét elképzelése még nincs. Mi legyen a második nyelve? Latint kizártuk. Orosz se valószínű, félő hogy keverné a bolgárral. Mik a tapasztalatok, hogyan tanítanak, milyen szintre lehet eljutni a többi nyelvből? (Német, olasz, francia)
Illetve másik gyerekem DNG-s, Ő informatikából szeretne(fog) emelt érettségit tenni. Eddig ok, tudtam követni. De azt állítja hogy német nyelven. Van ilyen lehetőség?
Azért ebben is van szépség, az angol irodalom biztosan ilyen:). És vannak ösztöndíjak, amivel eltölthet kint is időt, más egyetemen. Emellett a szabadon választott tantárgyak közül bátran keresgélhet, nagyon széles a paletta. Biztos lesz ideje dolgozni, manapság jól fizet a diákmunka, két hétre a kicsi 75 e Ft-ot keresett. Úgy hogy még középiskolás, egyetemistaként gondolom ez még több lehet.
Nálunk is van tanár a családban, vele meg is szakad ez, közel és távol egy gyermek van, aki tanárszakra jár. Nagyon szomorú, hogy ez a pálya, a fizetés miatt hátrány a lehetőségek tekintetében.
Az oldalt nekem automatikusan fordította a gépem, hátha sikerül megtudnod innen információkat.
Sok diák jár ide, ha jól emlékszem kb. 3-4000 fő.
Nagyon sok szak van, a jogtól a marketingen át... gépészmérnök, villamosmérnök, repülőmérnök, építészmérnök, járműmérnök, informatika, .. ha jól emlékszem még újságírást is lehet tanulni.
Van alap- és mesterképzés is.
Tandíj nincs.
Remélem tudtam segíteni.
Ha van konkrét kérdésed, megkérdezem a fiam.
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!