Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Elkényeztetett gyerek? Mit jelent, hol a határ? Rossz egyáltalán? fórum

Elkényeztetett gyerek? Mit jelent, hol a határ? Rossz egyáltalán? (beszélgetés)

1 2
22. spinneli (válaszként erre: 19. - Trapiti)
2014. febr. 18. 13:27

Én szinte mindenhol azt olvastam, hogy hagyni kell önállóan játszani a babát, mert így tanulja meg az önálló játékot.

Őszintén szólva az én babám (7 hós) eléggé önálló, nem igazán igényli a szórakoztatást, így nagy gondban vagyok azzal, hogy mikor kapcsolódjak be és mikor ne, mert a közös játékot ettől függetlenül én nagyon fontosnak tartom.

Szerintem az sem mindegy, hogy a közös játék milyen közös játék, az, hogy a gyerek kezéből állandóan ki be pakolgatjuk a tárgyakat, mutogatunk neki,vagy azt akarjuk, hogy csak ránk figyeljen semmi másra, hosszútávon biztosan nem jó, mint "közös játék", de ha többnyire mellette ülünk, mutatunk neki valamit, aztán hagyjuk, hogy felfedezze, elindítjuk valamerre már mindjárt más, pedig ez is közös játék végülis....na remélem érthetően leírtam.

2014. febr. 18. 13:26
Szerintem az elkényeztetett gyerek az aki ugráltatja a családtagjait és ugrálnak is neki és ez nem feltétlen csak az egykékre vonatkozik. Vannak olyan emberek akik már igencsak felnöttek,de anyu főz rá,apu szállitja és bár külön él,de gondoskodnak róla és ezt el is várja. Nem attól lesz valaki elkényeztetett ha egyke vagy ha megvan mindene. Fiam is egyke és megvan minden ami kell,de nincs benne irigység,figyelmes meg tudja osztani a dolgait a barátaival ha pl kinyit egy csomag rágót elöbb másokat kinál meg stb. Persze kicsit önállótlan ami folyamatosan javul,de nem azért mert egyedül van. Abban viszont egyetértek,hogy az egyedüli gyerekek több figyelmet kapnak a szülőktől ami nem rossz,de megszokják és fiam pl sokszor nincs tekintettel arra ha én mondjuk tévéznék vagy bármi lazán beledumál mert megszokta,hogy mindig figyelünk rá.
2014. febr. 18. 13:25

Ismerek két kislányt (szerencsére csak távolról), kb. 7 és 5 évesek. Pici koruktól kis nyafkák, a szüleik erre még rá is tesznek, semmilyen határt nem szabnak (pedig azt hiszik, hogy igen), és nem szólnak rá a gyerekekre akkor sem, ha kellene. Azt szokták meg, hogy nekik mindent szabad, és még mindig nem kapisgálják, hogy arra is oda kellene figyelni, hogy a másikat nem zavarják-e. Soha nem láttam még ekkora gyerekeket vihogni és ugrálni a templomban mise közben - ők megteszik. A szülő meg ott ül és nézi, legfeljebb a fejét csóválja. Holott már egy hároméves gyerek is tud már úgy viselkedni, hogy ne zavarjon (persze nem a padhoz ragasztva és néma csöndben, de a mocorgást is lehet nem zavaróan csinálni). Tudtommal terveznek harmadik gyereket, és én, aki sokgyerek-párti vagyok, vakarom a fejemet, hogy "jaj, mi lesz akkor?"

Na nekem ez az elkényeztetés egy példája. Aztán persze más téren is lehet, most épp ez jutott eszembe.

19. trapiti (válaszként erre: 18. - Spinneli)
2014. febr. 18. 13:20
Én eddig úgy látom, hogy a rengeteg közös játék során - ami nem ugyanaz, mintha mindig én mondtam volna meg, hogy mi legyen - tanul meg játszani és tudja egyre inkább önállóan is elfoglalni magát. Csecsemő korában folyamatosan igényelte a foglalkozást és a "szórakoztatást", főleg hogy napközben nem is aludt. Mos 6 évesen sosem unatkozik és nem kell szórakoztatnom. Amikor kicsi volt, mindenki azt mondta, "elkényeztetem" meg túl sokat foglalkozom vele... (jó nem mindenki, de sokan) :)
18. spinneli (válaszként erre: 14. - Trapiti)
2014. febr. 18. 13:14
Hát, lehet nem erre gondolsz, de a kizárólagos közös játék, és szórakoztatás nehezítheti azt, hogy egy gyerek önállóan is feltalálja magát, önállóan játsszon stb.
17. Zamila (válaszként erre: 14. - Trapiti)
2014. febr. 18. 13:14
Ez tényleg nehéz kérdés..mármint,hogy egyáltalán van-e olyan,hogy túl sokat foglalkozik valaki a gyerekével,de biztos van ilyen is....akkor káros ez,ha a gyereknek nem hagynak "szabadidőt" tehát időt,amit azzal tölt amit Ő szeretne csinálni,amikor Ő találja ki,hogy most éppen mivel fog foglalatoskodni,ha a szülő nélkül nem tudja eltölteni az idejét,és ha úgy gondolja,ez a természetes,hogy az anya vagy apa dolga az,hogy folyamatosan vele foglalkozzon,ha nem tudja felmérni,hogy igenis,mondjuk a szülőnek is vannak saját kedvtelései,és nem tudja tiszteletben tartani azt.Nem tudja a nem vele töltött időt,úgy eltölteni,hogy abba ne vonja bele a szülőt.
16. spinneli (válaszként erre: 15. - M0ncsa)
2014. febr. 18. 13:13

OFF:

Én is ezt csinálom, a telefon nem játék, a távirányító sem.

Most tanítgatom neki, hogy jöjjön oda hozzám, kézmozdulattal, hívószóval, illetve bőven megy a "nem szabad"-úgy látom kezdi is kapisgálni.

:)

15. M0ncsa (válaszként erre: 12. - Spinneli)
2014. febr. 18. 13:07

Yup.

En is nevelem mar most is a kicsit, hogy vannak dolgok, amit nem szabad, es nem feltetlenul azert, mert veszelyes. A billentyuzetet pl. nem nyomkodhatja, mert az az enyem. Viszont a sajat dolgait (cumit pl.) sosem veszem el tole, hanem elkerem. Esz nelkuli aldozatokkal a t. szulo csak a sajat gyereke alatt vagja a fat...

14. trapiti (válaszként erre: 13. - Milup2)
2014. febr. 18. 13:03
Érdekes kérdést vet fel, amit írsz... Lehet-e vajon érzelmileg, vagy a "túl sok" foglalkozással elkényeztetni egy gyereket? Itt nyilván nem arra gondolok, amikor a gyerek a "főnök" és a szülő semmilyen határt nem szab a gyerekének.
13. Milup2
2014. febr. 18. 12:59

Minden a szülőkön múlik, mennyire kényeztetik el a gyerkőcöt...

Az biztos, hogy ahol egyke van, ott azért többet tudnak azzal az egy gyerkőccel foglalkozni, többet kap, mint ahol több a gyerek, így hát nagyobb az esélye, hogy el lesz kényeztetve, de nem mindegy milyen szempontból..A túlságosan kényeztetés árt...meg kell maradni sztem a normál keretek között...Tudni kell annak az egynek is NEM-et mondani!!!!!

12. spinneli (válaszként erre: 2. - Norci10)
2014. febr. 18. 12:58
Szerintem nem feltétlen, hiszen ott vannak ma szülők maguk, is, tudom, hogy sokan azt tartják normálisnak, ha a szülő mindent "feláldoz" a gyerekért, és állandóan alámegy a saját igényeinek-természetesen a gyerek az első, de szerintem egy gyereknek azt is meg kell tanulnia, hogy a gondviselőnek is vannak saját dolgai/kedvtelései, és ezáltal máris dől az, hogy minden róla szóljon,ehhez nem kellenek testvérek.
11. Kistanítónéni (válaszként erre: 6. - Nbandus)
2014. febr. 18. 12:54
Nem feltétlenül van elkényeztetve az a gyerek, aki hisztizik. A hiszti egy életkori sajátosság.
10. Cessi
2014. febr. 18. 12:51

Férjem egyke, de jobban vigyázz a dolgaira, jobban beosztja a kapott dolgokat, mint én, akinek van testvére.

Pl egy tábla csokiból képes naponta csak egy-egy kockát enni, én megeszem az egészet, mert megtanultam, ha én nem, majd valamelyik tesóm megeszi. :)

Nem lett elkényeztetve, nem kapott lakást, autót, ha venni akart valamit, azért meg kellett dolgoznia. Ugyanúgy ahogy nekem is. A szülei őt is, ahogy az enyémek engem is arra tanítottak, hogy ha valamit akarok, azért tennem is kell.

Viszont az öccsém abszolút nem életrevaló. 25 évesen még mindig nem tud egy szelet kenyeret megkenni, mert anyu megcsinálja helyette.

Őt inkább tartom elkényeztetettnek.

9. trapiti (válaszként erre: 6. - Nbandus)
2014. febr. 18. 12:49

Igen, ez az osztozkodás kérdés kulcsfontosságúnak tűnik a témában...

Aki egyke, nem tudja milyen osztozni? Nem tudom kinél hogy van, de nálunk a felnőtteknek ugyanannyi süti, csoki, narancs stb. jár mint a gyereknek, vagyis nem az övé minden attól, hogy nincs testvére. Ezzel szemben, pl. amikor én gyerek voltam, a szüleim nagyon figyeltek rá, hogy ne legyen minden játék "közös". Volt közös sokminden, de volt mindenkinek sajátja is, amit pl. a másiknak el kellett kérnie és nem volt muszáj odaadni. Ez is fontos, hogy tudja mi az övé, mi a másé... a két dolognak párhuzamosan kell jelen lenni szerintem.

Aki egyke, az is jár közösségbe, ahol ugyanezek a határok gyönyörűen megtanulhatóak, és jó esetben van a családban pl. unokatestvér ahol szintén. De ha még ezek sincsenek (nagyon speciális helyzet lenne) akkor is megtanulhatóak ugyanezek a felnőttektől, ha azok egy kicsit odafigyelnek.

2014. febr. 18. 12:46
vitatkoznék:-) az egykék is osztoznak mert nyilván ha kaptam egy csokit nem magam ettem meg,hanem ha volt velem valaki megosztoztam vele.
7. M0ncsa (válaszként erre: 1. - Trapiti)
2014. febr. 18. 12:42

Erdekes kerdes, jo tema.

A teljesseg igenye nelkul: nem hiszem, hogy lenne ra definicio, meddig tart a normalis, es hol kezdodik az elkenyeztetett. Minden szulo ertekrendje mas, es ez alapjan igyekszik nevelni (mar amennyire ugye sikerul :D).

Szamomra az elkenyeztetett kategoriat kimeriti, ha a szulo nem varja el a gyerektol (nyilvan koranak megfelelo mertekben), hogy reszt vegyen a mindennapi haztartasi es haz koruli munkaban (pl. a koszos ruhat dobja a szennyestartoba, pakoljon el a szobajaban, segitsen a kerti munkaban - utobbit mar egy pici is nagyon tudja elvezni -, stb.), valamint nem tanitja meg, hogy a dolgok nem csak ugy "lesznek", hanem tenni is kell erte valamit. Az elkenyeztetett gyerekekkel a legnagyobb baj az, amit mar korabban is irtak, hogy nem lesznek eleg onalloak, es emiatt kesobb nehezsegeik tamadhatnak a mindennapi eletben, ami mindenkepp elkerulendo.

Nem hiszem tovabba, hogy ez anyagiak kerdese lenne, es nem is egykesege (bar teny, hogy az egyket konnyebb elkenyeztetni, hiszen nem kell masik korabelihez alkalmazkodnia, legalabbis otthon nem).

Nos, ez az elmelet, aztan a gyakorlatot majd meg meglatjuk :D

2014. febr. 18. 12:42
Egy egyke szerintem nemfelteltenul van elkenyrztetve, egyszeruen csak nem tudja milyem dolog osztozni mindenen, de ettol meg lehet szereny. Az eleknyeztetett gyerek szerintem az, aki kiveri a hisztit, ha nem kap meg valamit.
2014. febr. 18. 12:41
hmmm,érdekes ez a dolog hamár egyke az tuti h elvan kényesztetve többség miért gondolja ezt,én egyke vagyok mégsem lettem magamnak valo sem elkényeztetet és nem csinálnak meg hejetem semmit felnöttem ugymint akinek van testvére.az sem igaz h többet kaptam,nyilván ha van testvére az embernek a szülök nem egy csokit vesz hanem kettöt vagyis mindketönek ugyan anyit mint az egyiknek,ez hüjeség h az egykék elvan kényesztetve.
4. spinneli (válaszként erre: 1. - Trapiti)
2014. febr. 18. 12:40

Szerintem az elkéneztetésnek nincs különösebb köze az anyagiakhoz.

Elkényeztetett gyerek szerintem az, akinél soha nem szabtak, és szabnak kereteket, nem keresik különösebben a valódi erősségeiket, és a gyengeségeiket (fejlesztő szándékkal persze), a családban mindent alárendelnek az ő vélt igényeinek.

Egyébként az elkényeztetés, nem is a család egészének, hanem a gyereknek a legrosszabb valójában.

3. trapiti (válaszként erre: 2. - Norci10)
2014. febr. 18. 12:39
Szerintem ez elég gyakori, nem mindig van idő, lehetőség kivárni amíg mindent megcsinál magától... de talán ez nem akkora tragédia, főleg ha a szülőben ez tudatosul és amikor van rá mód akkor teret enged a gyerek önállósodási törekvéseinek...
2. norci10 (válaszként erre: 1. - Trapiti)
2014. febr. 18. 12:32
Egykéket könnyebb elkényeztetni,hiszen csak egy gyerek igényeit kell kielégíteni,de nem hinném,hogy automatikusan elkényeztetettek. Szerintem nem csak anyagi oldala van. Az enyémek pl. valamilyen szinten el vannak kényeztetve. Elrontottam,sok dolgot megcsinálok helyettük -csak hogy haladjunk,pl. -,ezért önállótlanok,amit már bánok. De még nincs veszve. :D
2014. febr. 18. 12:27

Ki mit gondol, mitől/hogyan válik egy gyerek elkényeztetetté? Egyáltalán mit is jelent, hol a határ amikor már elkényeztetett, és mi fér még bele? Mik a jelei annak, ha egy gyerek "elkényeztetett"? Vajon csak az lehet elkényeztetett, akinek anyagiakban több jut? És vajon attól hogy valakinek több jut, automatikusan elkényeztetett is lesz?

Érdekes lenne kicsit körbejárni a témát...

Az is érdekelne, hogy vajon általános-e az a vélekedés, hogy az "egykék" automatikusan elkényeztetettek, szemben a "többkékkel" akik meg nem...

1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook