Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Egy kis grafológia cikk

Egy kis grafológia


Egy mondatban összefoglalva: személyiségjellemzés az írás alapján.

A tudósok már régen észrevették, hogy az emberek számtalan jellel kimutatják személyiségjegyeiket - elég, ha arcjátékunkra, gesztusainkra gondolunk. A grafológia segítségével azonban a rejtett gondolatok is megvilágíthatók, sőt, az írásban megjelennek a múlt és jelen képei is.

Ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma írás sem, különbözik a természetünk és az írásmódunk is. Kézírásunk hűen tükrözi a lelkünkben, pszichénkben lejátszódott folyamatokat. Az írás elemzésével kapott eredményeket ma már nem csak a személyiség jellemzésére használják, hanem fontos szerepet játszik a vezető-kiválasztásban, a pályaorientációban, vagy akár a párkapcsolati problémák orvoslásában is.


Mini grafológiai önképző - Kedvcsináló


Írjátok le, egy A4-es sima papírra egy szöveget, - ha lehet olvasás után emlékezetből, ne legyen feltétlen másolás, csak, ha szükséges.


"Ma jó napom van. Jól ébredtem és kellemes volt az éjszakám. Tudom a hónap vége felé járunk és soká lesz még a fizetés, de beosztom készpénzem. Nem akarok ma senkivel összetűzésbe kerülni és nem is ma fogom megmondani a kollegámnak a véleményem, de ne is kötözködjön ma velem, mert azt ki nem állhatom. Nem szeretem a politikát, unom a sok idétlen híradásokat az áremelésekről és az ország pénztelenségéről. Viszont jókat fogok beszélgetni a fórumban és kíváncsian várom a többiek véleményét."(Ha valakinek nem tetszik a szöveg, írjon bármit, bármiről, saját gondolatából.)


„Ezzel természetesen nem akarjuk azt

mondani, hogy minden az ábécéből ered;

éppen ellenkezőleg: semmi sem ered

belőle, hiszen mindaz, ami az ábécében

bennfoglaltatik, kívülről került bele.

De az égbolton minden, eredetéhez híven,

betű; szerint helyezkedik el.”

(Paracelsus)


FIGYELMEZTETÉS: Csak a teljes íráskép minden lehetséges változójának ismeretében lehet valós következtetést nagy biztonsággal levonni! Egyéb vizsgálódás a játék és a próbálkozás szintjén lehetséges csak, nem minősül grafológiai vizsgálatnak.


1. Nézd meg merre mennek a sorok!


Fölfelé? – energiával, jókedvvel, optimista gondolatokkal vagy tele

Egyenesen? - mi az mi elvette figyelmed most, mikor írtad a szöveget? Erősen lekötnek gondolataid.

Lefelé? – ha az általam javasoltakat írtad: az optimista gondolatok ellenére is pesszimistán nézel ma a világra, vagy csak fáradt vagy? Kevés energia jele (de az is lehet nem hiszel abban amit most csinálsz, azaz a mini grafológia eredményében)2. A kötési mód (a betűelemek kapcsolása, összefűzése)


1.) Ha így írod az m és az n betűketFüzéres kötési mód, létrehozása elég könnyű. Alul kerek, felül nyitott alakzat.

Az ilyen ember érzelmi beállítottságú. Függetlenül attól, hogy ezt ki éli-e vagy érzelmi életét az ésszerűség határai közé szorítja, illetőleg valamilyen ok következtében el akarja fojtani és a tudattalanba visszaszorítani. Megismerésre vágyó, sokszor engedékeny. Résztvevő és segítőkész. Szociális érzékenysége nagy, barátkozó hajlamú, s könnyen át tudja hidalni az „én” és a „te” közötti távolságot.

A legtöbb nő így ír, mert az érzelmi beállítottságát így fejezi ki. A nők általában a zökkenőmentes kötődésre törekednek és a zökkenőmentességet érzelmi megnyilvánulásokkal segítik elő . Ugye férfiak, a nők érzelgősek?!

A férfiak írásában viszont olyanoknál találjuk, akik nem akarnak vagy nem is tudnak érzelmeiken, indulataikon uralkodni.


2.) Ha így írod az m és az n betűketÉppen az ellenkezője az előzőnek. Az ív le és felfelé irányuló mozdulat sorrendje megváltozik a füzéreséhez képest és az ív nem alul, hanem felül jön létre. Ez az árkádos írás.

Általában a zárkózott ember írásformája. Énvilágát izolálja a környezetétől és ide bepillantást nem enged. Nem barátkozó természetű, ezért nehezen kötődik és szorosabb kapcsolatot ritkán hoz létre. Tartózkodó. Nehezen közelíthető meg. Bizalmatlan és óvatos a kapcsolatkeresésben. Sokat ad a látszatra, a megjelenésre. Zárt, kis közösségben érzi jól magát. Tükrözheti ez az írásmód az eltitkolni vágyást, az elhallgatást. Udvariasság, a hagyomány és tekintélytisztelet árad belőle.

Női írásokban a biztonság keresése és igénye tükröződik. Érzelmeiket rejtegető férfiak írása ez. De tükrözheti a műszaki beállítottságot, az építészeti jellegű formaérzéket is.


3.) Ha így írod az m és az n betűketAz erős akarat, a merevség és az energia írásmódja szöges.

Az így író embernél az érzelmeket teljes egészében az akarat uralja. A legenergetikusabb írás. Az író úgy képzeli el a világhoz való kötődését, hogy nem ő, hanem a világ kötődik hozzá. Alkalmazkodás szintje szinte fizikai fájdalmat okoz, és sokszor fel is lázad ellene. Vágyai kielégítésének eszköze a kierőszakolás. Támadó, harcias. Elvei szilárdak De biztos támasza annak, kit védelmébe vesz. Nagy az önállósága. Vezető egyéniség, megbízható és kötelességtudó. Veszélye eme írásnak, hogy erős akarata makacssággá, keménysége túlzott szigorúsággá, és az érzelmek feletti uralma ridegséggé válhat.


4.) Ha így írod az m és az n betűketA lágyság, a vízfolyásszerű, szinte az alaktalanságig hullámzó. A fonalas írásmód.

A bizonytalanság, a határozatlanság írása ez. Aki így ír, nincsenek biztos elvei. Befolyásolható, legtöbbször a pillanatnyi belső indítékok és külső impressziók hatására cselekszik, ezért kiszámíthatatlan. Az így írók nagyon érzékenyek, szélsőséges esetben túl érzékenyek. Ez a túlzott reagáló képesség kizárja a belső harmóniát, a higgadt, nyugodt életvezetést. Diszharmóniát, türelmetlenséget eredményez. A fokozott alkalmazkodási képesség jó diplomáciai érzékre utal. Nagyon sok mai politikus írása ilyen, nem csoda, hisz ők azok, akiknek a legtöbbet és legjobban kell alkalmazkodniuk, ill. úgy viselkedniük, ahogy éppen érdekeik kívánják. De a művészek között is sok ember ír így. Hiszen a belső világuk változatossága, ingadozása az, mit magából kiad. ( nem éppen a naív festő-típusokra gondolok).

Nagyon sok al – része van ezeknek az írás módoknak, ami kissé megváltoztatja a betű formáját. Természetesen mindegyik változatnak külön – külön is vannak jellemzői. De itt most nem részletezem, a fő tulajdonságokat felsoroltam.

Ne dobd el ezt a papírt, inkább írd rá most, mit állapítottál meg és következő teszt eredményeket is jegyezheted ezen. Ez a szöveg jó lesz később is!Megjelent partneroldalunk, az Ezoterikus.hu hozzájárulásával.
Írta: Hoxa, 2007. szeptember 23. 06:03
Fórumozz a témáról: Egy kis grafológia fórum (eddig 27 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook