Édes anyanyelvünk (beszélgetés)
Mi az a halkicsák?
Engem a modoroskodás is zavar, mikor nagyon igényes próbál lenni valaki, de nem tudja hogyan kéne :) Személyes névmás nagy kezdőbetűvel, és hasonlók. A pocaklakó és társairól nem is beszélve :D
Mondjuk jó nagy paraszt vagyok én is, a vok-tól, meg a hós-tól égnek áll a hajam, de az asszem-et bezzeg használom. Bár igyekszem csak a naplómban, de néha fórumra is kisikeredik :)
Mondjuk ennek semmi köze a helyesíráshoz.
A "halkicsák", na az pl nem semmi.
Illetve mégis... Megnéztem a fórumot. Van mit látni...
Amint azt már az 41-es számú kommentemben is írtam, e fórumnál és fórumozónál is beigazolódott: a szaporodás ösztöne felülmúl mindent. Szánalmasak... (Örülök, hogy nekem nem ilyen anyám van!)
Most jelent meg egy új fórum. Erre varrjatok gombot! Bányászbéka magasan felette - mindez egy mondatban!
Cickafarok tea és málna levál és palástfű tea valakinek segitet?
Igen, ennél a bejegyzésnél fokozottan figyeltem a helyesírásomra, mert féltem, hogy különben szétcincáltok :) De a naplóm írásakor például magasról teszek rá, mert ott annyi a lényeg, hogy kiírjam magamból, amit ki akarok írni. A helyesírás ellenőrzőkről meg annyit, hogy egy-egy szó helyes leírásában segíthetnek ugyan, de pl. a hova kell vessző, meg hova nem dolog nem megy nekik igazán. Én legalábbis épp a helyesírás ellenőrzők miatt gyakran azt veszem észre, hogy hemzsegek a vesszőhibáktól. De az otthoni gépemen pl. angolra van állítva a helyesírás ellenőrző, és ott semmi nem figyelmeztet, ha elírok valamit magyarban, és olyan is lesz az írás.
Ezenkívül szerintem borzasztó fontosak és hasznosak manapság, amikor az érzelmet kifejező jelek: :) :( :'(
Rengeteget kommunikálunk írásban, és ezeknek nincsenek meg a szabályai, pedig nagyon nagy jelentést hordoznak. Vagy ott az sms karakter limitje, szerintem okosak a rövidítések: Mind1. Soxor. Mert karaktert spórolhat velük az ember. Ugyanez érvényes egy okos telefonról bepötyögött fórum hozzászólásra. Abban egyetértek, hogy egy újságcikknek nem így kéne kinéznie, de összességében mindig kicsinyességnek tartottam, ha valaki ilyesmin leakad.
én igazából a beszélgetésükön vagyok kiakadva... a fiataloknak... a sértő beszéd az az alap... és a trágárság... pusztán szeretetből elküldik egymást a b...ös fr...ba és még röhögnek is rajta...
és minden második szavuk... b...meg, ku...a, és még sorolhatnám...
Az elfogadás a tisztelet sehol sincs... vagy igen ritka...
Azért jó volt régen a rengeteg füzet ellenőrzés, a rengeteg helyesírás, külalak jegy... stb. stb.
És tudom most sokaknak nem tetszik a múlt... meg hogy most nem az van.... de igencsak sok fiatal jövője múlik azon a pár kis cseppnyi odafigyelésen...
Alig van olyan nyilatkozat, melyben az alábbi két szó ne hangzana el: "nemtom", "hátigen".
Ezért sem hallgatok már híreket.
Sziasztok!
Nagyon örültem mikor megláttam ezt a fórumot. Sajnos vagy nem sajnos Én is ugrom a helyesírási hibákra... Sőt tovább megyek, volt egy fiú akivel azért nem jöttem össze, mert megláttam, hogy nem tud helyesen írni. Úgy gondolom, hogy azért ez egy alap műveltség! És Én sem az elgépelésekről beszélek, hiszen emberek vagyunk hibázunk. De azért a j;ly, vagy éppen az akkor-t leírni 1 k-val? Kedvencem a mindig, hogy mindenki hosszú í-vel írja. Én a barátaimra, hozzátartozóimra is rászólok, hogy ez gáz... és a technika éppen annyit rombol mint amennyit segít. Pl.: Az aláhúzással épp segít :)
nem akartam ezzel jönni :)
de pl: olvasd el az én példám... soha nem kezeltek diszleksziásként... csupán az osztályban lévő "hülyék" közé lettem betéve... pedig egy kis tanári segítség... egy kis motiváció sokat segített volna...
Még ma is vannak helyesírási hibáim, de igyekszem korrigálni, ha észreveszem, vagy figyelmeztet rá a gépen lévő program...
További ajánlott fórumok:
- Milyen nyelven szóljunk a gyermekhez, ha a szülőknek más-más az anyanyelvük?
- Az édes anyanyelv I.
- Normális, ha az ember kilenc éve napi 12-14 órában más nyelvet használ, akkor kopik az anyanyelvi tudása?
- Az édes anyanyelv II.
- Érdemes párkapcsolatot kezdeni egy olyan emberrel, akinek nem magyar az anyanyelve?
- Nagycsoportosoknak és 1.osztályosoknak közös foglalkozást kell anyanyelvi óra keretében tartanom.Van vkinek foglalkozás leírása, ötlete?