Cukorbetegség (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Cukorbetegség
De jó is lenne, ha az elcsúszott csigolyámmal, ami nagy fájdalmat bír okozni, naponta legalább 30 percet tudnék sétálni... Vagy legalább 15-öt!
Amúgy igyekszem nem foglalkozni a cukrommal. Az én idegeimnek az a jó. Egyenlőre gyógyszert szednék, mert 14,8 volt januárban a cukrom, amikor kórházban voltam, de NEM AKAROK MÉG EZZEL IS FOGLALKOZNI!
Van bőven más bajom!
Semmit nem veszek észre, mint hogy néha nagyon sokat kell innom... Ennyi.
Idegeskedtél mostanában?Az emeli a vérnyomást és a cukrot is.
Vérnyomás csökkentésére próbáld meg a sót minimálisra csökkenteni.Mindenbe keveset tegyél,a család majd sózhat magának utólag.Meg lehet szokni.Paradicsomot,vajaskenyeret felesleges sózni.Legjobb lenne teljes kiőrlésű kenyérfélét enni,a korpás csalóka,mert ki tudja mennyi lisztbe tesznek egy kanálnyit?Alacsony GI értékű kajákat egyél.Rögtön gyógyszert írtak?A férjem több mint tíz éve kettes típusú,de még diétával karbantartható.Most van a receptek közt diétás "cukor",stíviából.Jó a nyírfacukor is,csak drága.Fructózt lehet venni gyógyszertárban.
Érdemes lenne venni diétás mérleget,meg egy vércukormérőt.Régebben minden gyógyszertárban volt,de legutóbb a neten találtam csak olyan tesztcsíkot,ami vizeletből kimutatja a cukrot.Nagyon jó önellenőrzésnek,de a családot is könnyű rábeszélni.
Sziasztok!
Én 2 hete elmentem önként egy általános laborra hogy megtudjam minden oké e velem.Hát lesúlytó eredményem lett...10.8 -as éhgyomri cukor...Bár terhességi cukros voltam de a szülés után jó volt az eredmény...ennek 2 éve...Most a vérnyomásom is magas 160/110 erre is és a cukorra is írt a doki bogyikat.De hogy ne legyen olyan sima minden valamelyik gyógyszer olyan súlyos allergiát produkált nálam hogy az egész testem hólyagos kiütéses lett:( Majdnem a kórházban kötöttem ki... Most kaptam másik vérnyomásgyógyszert,a cukorra írt Meforalt pedig holnap kezdem megint...ettől félek mert ha esetleg az vert ki nem a vérnyomásgyógyszer abból baj lehet mert még hevesebb allergiát válthat ki mint eddig...Biztos ami biztos alapon kaptam gyógyszert a kiütés esetére és azonnal kórházba kell menni utánna injekcióért...Úgyhogy most van para ezerrel...
Mi van, ha a gyermekem cukorbeteg?
Gondolom akkor nem.
azert probald meg edesitovel lecserelni a cukrot, ez az elso lepes.
a szenhidratot nem biztos, hogy csokkenteni kell. Nem tudom mennyi eszel altalaban.
figyelj, hogy meglegyen a 2-3 orankeni eves, ne ingadozzon nagyon a cukrod es jo lenne minel elobb elerni a dokit. Teloszam nincs?
Semennyire, csak a kezembe nyomta a tájékoztató füzetet, hogy olvassam el, és alkalmazzam azt a diétát...
A dietetikus hetente kétszer van a cukorbeteg rendelőben, ismerem is, nemrég a diagnosztizált refluxhoz adott tanácsot, de most nem tudom a munkaidőmmel összehangolni, de majd azért megpróbálok odafigyelni, és csökkenteni a szénhidrátot...
Édességet mostanában nem ettem, sokkal inkább sok cukros tea, ami nélkül nehéz létezni, mert cukorral, és citrommal lehet finom teákat készíteni...
Hany ch-ra allitottak?
A sutikrol sem kell lemondani:) En minden heten keszitek, tk lisztbol, edesitovel es inkabb pudingos kremmel. Tejszint is lattam mar cukor mentest.:)
Szia! A háziorvosod nem küldött tovább diabetológiára??????? Ott kell lennie dietetikusnak is aki elmondja mit ehetsz és mikor. A 10-es cukornál azért nem úgy van az, hogy nesze egy füzet oszt' old meg! Azért én a helyedben kiverném a házidokidból a beutalót, mert ahogy olvastalak Te pl. összekevered a szénhidrátot a kalóriával.
A szénhidrát miatt (amitől magas a cukrod) húst hússal ehetsz, Delmát vagy Rámát mindegy, csak nézd meg az oldalán mennyi szénhidrát van benne (minimális), olajat nyugodtan, zöldséget amennyi beléd fér.
A táblázatban amit kérdeztél a pl. 120 g azt jelenti ennyi gramm szénhidrátot ehetsz 5x vagy 6x-i étkezésekre lebontva. De nem mindegy, hogy fogyókúráznod kell e hozzá, vagy épp ellenkezőleg, netán terhességi diabéteszed van. Ráadásul az sem mindegy hány órakor eszel, hány gramm szénhidrátot és ráadásul gyors vagy lassú lebontásút.... Ezért mondom keress fel egy diabetológiai rendelést, mert ahogy elnézem a háziorvosod nincs a helyzet magaslatán. Ha tudunk akkor természetesen segítünk, de jó lenne egy orvos is a háttérben, mert ha kell akkor ő fog felírni gyógyszert is.
A táblázat tetején vannak felsorolva, hogy 120 g, 150 g, 180 g, és 200 g, Mindegyik alatt két-két oszlopban, hogy 6x, vagy 5x.
Ez mit jelent, mert én nem értem...
Köszi!! :))
Ahogy nézem, eddig a Rama margarint használtam, azzal kentem a kenyeret, és itt a Delma van, amit eddig nem szerettem, vajon tényleg csak azt lehet enni?
Meg most hirtelen a kenyér felsorolásból az extrudált nem jut eszembe, hogy melyik lehet...
A húsokkal szerencsére nem lesz gondom, mert eddig is csak néha ettem, a zsírosakat kerültem, csak a színhúst, és legjobban a csirke, és a pulyka volt a menő nálam, a disznó csak néha volt, és a combot lehet enni, ahogy nézem...
A halat is, amit szeretek, és a felvágottakból is a sovány húsos felvágottakat ettem eddig is, mint csirke mell sonka, vagy könnyű sonkaszalámi...
A májkonzervek is okék, hogy lehet enni, csak nagyon fog hiányozni a süti, mert a csokit, meg ilyesmiket nem nagyon ettem, nem kívánom, sokkal inkább a süteményekért voltam oda, és abból is a dús krémmel töltött süteményekért...
suriteni lehet etkezesi kemenyitovel vagy kiveszel valamennyit a zoldsegbol, osszeturmixolod es azzal surited. Habarast szoktam hasznalni, de nem feherlisztet hasznalok, hanem teljes kiorlesut, rozslisztet, grahamlisztet vagy zablisztet.
a rantas nem egeszseges, de ha nagyon muszaj, akkor elobb piritsd meg a lisztet(itt sem feheret) es csak utanna tegyel hozza kis olajat.
Napraforgoolajat hasznalok, de igyekszem minel kevesebbet.
Kerdezz nyugodtan. En vettem egy konyvet, a cukorbetegek nagy dietaskonyve es abban sokminden megvan.
Sziasztok!
Tanácsot kérnék, mivel 10-es vércukrot mutatott a labor, a kezembe nyomta a háziorvos a diétás tájékoztató füzetet, de szeretném megkérdezni tőletek, aki cukorbeteg, ha mondjuk főzeléket főznék, akkor kell esetleg venni étkezési sűrítőt, vagy lehet rántással, vagy habarással csinálni, azt, amit...
VAgy ha olyan ételt főzök, sütök, amibe kell zsiradék, akkor azt milyennel lehet készíteni, és mennyit lehet tenni az ételbe belőle??
Pl. étolajat? mert az olíva drága, azt nem engedhetem meg magamnak, vagy valami mással?
Annyi kérdésem lenne hirtelen, mert a füzetben is vannak nem egyértelmű dolgok...
Én a kezdetek óta 4-szer szúrom magam naponta.Sokkal jobban szinten tartható így a dolog(én így gondolom).
Ne tarts a váltástól.Manapság egyre jobb inzulinokat fejlesztenek ki, és tényleg beválnak.
Nekem a legutóbbi váltás amiatt történt, hogy az előző inzulint megzsüntették, és készítettek egy újat.Akkor még olyan kezdeti tesztelése fázisban volt, hogy fizetni kellett érte.Nem volt leányálom havi 20000 Ft-ot adni érte fél éven át, de szerencsére bevált, és végülis az életem függött tőle!
De mostmár nem bánom, hisze ez még jobb, mint a mi előtte volt...
Érdeklődve olvastam a bejegyzésedet, mert nekem is vannak hasonló tüneteim, lever a víz, főleg, ha iszom utánna, nem jól vagyok, de a cukros doki azt mondta, hogy ez nem a cukortól van, inkább változókori tünet, de hát ez nálad nem jön be. Nem tudom mióta van ez nálad, nem lehetsz terhes?
Ahogy olvastam a bejegyzésed, nekem nagyon az az érzésem, hogy ez nem cukor, főleg ilyen életmód mellett, én elmennék egy másik dokihoz.
Az orvos akinel voltam dietetikus is.
Probalok kicsit helyrerazodni, csak rosszkor jott....az ilyesmi sosem jonne jokor
Szerintem ne pánikolj.Tartsd be az orvos utasításait, és esetleg keressegy dietetikust, ő soakt tud segíteni az étkezéssel kapcsolatban..
És a neten is nagyon sok jó dolgot lehet találni a cukor betegségről.
Fel a fejjel!
Szia!
Én a d-cont personal gépet ajánlom.Ez ivzsonylag olcsó az accu-check és egyéb reklámozott gépekhez képest.Nekem már lassan 6 éve megvan, és még semmi gond nem volt vele.és az sem utolsó szempont, hogy a vércukormérő tesztcsík sem olyan drága hozzá ha nem tudjátok receptre feliratni..Remélem tudtam segíteni.