Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Cseresznyés rétes recept

Cseresznyés rétes recept

A Cseresznyés rétes hozzávalói:
Tésztához:

250 g búzaliszt
1 csipet só
100 ml langyos víz
1 közepes méretű tojás
1 evőkanál napraforgó olaj
1 teáskanál ecet

Töltelékhez:

60 g zsemlyemorzsa
800 g cseresznye
200 g cukor
Ízlés szerint őrölt fahéj

Ezen kívül:

50 g lágyvaj vagy margarin


A Cseresznyés rétes elkészítési módja:
Tészta: A lisztet egy keverőedénybe szitáljuk, hozzáadjuk a maradék hozzávalókat, és konyhai robotgép alacsonyabb majd a legmagasabb fokozatán sima masszává keverjük. A tésztát fél órán át pihentetjük. A vajat vagy margarint egy kis edényben megolvasztjuk. A tésztát először nyújtófa segítségével kinyújtjuk, majd egy nagy lisztezett asztalterítőre helyezzük úgy, hogy a széleit kicsit lehajtjuk az asztal két merőleges oldalára (pár centit, épp hogy megakadjon). Ezután két kezünket ökölbe szorítjuk, és az asztal belső fele felől benyúlunk a tészta alá, és kézfejünkre fektetjük a tésztát. Ezután lassan, mintha kezünkkel „lépegető” mozdulatokat tennénk, elkezdjük húzni óvatosan magunk felé a tésztát, az asztalt körbe járva. Ezt addig tesszük, míg az egész tészta olyan vékonnyá nem válik, hogy szinte átlátunk rajta. A tészta szélét, ami vastagabb, körbe levágjuk. A tészta felületét vékonyan a megolvasztott vajjal vagy margarinnal bekenjük. Töltelék: A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és lecsepegtetjük. Hozzáadjuk a cukrot.A tészta szélére rászórjuk a zsemlyemorzsa felét, egy csíkban ráhalmozzuk a tölteléket, és rászórjuk a maradék zsemlyemorzsát. Az asztalterítő segítségével felcsavarjuk a rétest, majd kikent sütőlapra csigaformára tekerjük, vagy két-három rúdra osztjuk. Tetejét olvasztott vajjal vagy margarinnal megkenjük. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 2 – 3 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25-30 perc


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A cseresznyés rétes elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook