Családi kassza/pénzbeosztás (beszélgetés)
:) :) nagyon ügyes voltál !!! én a legjobban a cserépkályhát sajnálom , h hajdanán eszünkbe se jutott :(
/ 1 régi kolléganénim minden fűtéslehetőségét megtartotta az új mellett , a 70-es évekbe átépítettek 1 régi sváb házat , akkor rakattak cserépkályhákat :) utána volt villanyfűtése is , legutoljára + berakatott még 1 gázkonvektort az első szobába
Nálunk van egy utca, sokat járok ott, és "megpukkadok", hogy a nyitott ablaknál rövidujjú pólóban látom a lakókat.
Egy barátnőm a 10.-en lakik, 4 szobás, 2 erkélyes, nagy konyhás, ritka jó elosztású lakás.
Nekünk panelben a legmagasabb fűtési díjunk volt 17 ezer. De ennél mindig kevesebb. Mezítláb lehet járni, rövid ujjúban, pizsamában.
Jó lenne, ha kicsit nagyobbak lennének a helyiségek, valamint hiányzik a spájz.
És neked ha elromlana, akkor csak a kézi tüzelés lenne opció, nem?
Az átmeneti idő a legrosszabb, ma pl. 22-22,5 fok van, de hideg a kő, rossz érzés. Este egy alapos kereszthuzattal leviszem 21-re, és ha a padló felmelegszik, már jó.
Én 2 évig laktam 2 különböző helyen panelben, nekem attól jobb meleg még sehol nem volt.
Nekem volt eszem. Mikor hozták a gázt csak úgy engedtem beszerelni, hogy megmaradjon a vegyes tüzelésű kazán is. Átmeneti időszakokban rengeteget lehet spórolni vele.
Kondenzációs kazán? Megfizethetetlen és semmivel nem tud többet, mint a jó öreg FÉG-féle.
....ügyes vagy ! mindenkinek így kellene gondolkozni !
/ lehet ? h a dicső ..... azért képzeli , h minden magyar háztartásban milliók ? hevernek ?!!!!!!!! / szana + széjjel ?!
... én úgy tudom h akkor kell olyan kondenzációs ? kazán ha 1 légtérben van a lakással amit fűt :) nekünk külön lett a házhoz ragasztva utólag 1 kazánház / aztán lehet ? h tévedek , ehhez sem értek :( :( de reménykedem benne h még 1 db-ig fűthetünk ezzel a régivel :)
...jogos is , h legyen 2-3 havi tartalék tartaléka ! :) :)
... persze ! kinek mi jön be ? ki hogy tudja a legjobban , a legkevesebből megoldani , végül is az a cél / nekem / h ne legyen olyan h 1x hopp másszor + kopp ! nekünk se volt mindig tragacsunk / szó szerint :) az első 50 ezer ft volt és a lába alatt deszka volt a járgány padlója :) de mázlija volt vele , mert akármilyen csotrogány is volt soha nem hagyta cserben menetközbe , azt még + is tudta szerelni , ha kellett :) / ez a 39. évünk a faluszélén , de Bundynak még 20 éve talán ? h vette az
az elsőt , és ilyen rozzatyúból volt neki 3 v 4 egymásután :) mire tudott venni 1 kevésbé ócskát :)
... fagyos ládát mi se tudtunk volna sehova betenni , nincs 50 m2 a házunk , jó ! a gyerekek 2 kis likluk szobája a fejünk felett , de oda még 1 budit se csináltunk hajdanán , szívjuk is érte a fogunkat :(
... nekem ez jött be a legjobban és hamá' nem lesz eccer energiánk , h elmenjünk elkölteni a nyögdíjat , akkor megrendelem én is a neten , mint a legszélső szomszéd :)
Mondjuk nekem nincs kocsim, amit megpakoljak 3 hetente, így a két kezemben amit haza tudok hozni, igaz, hogy leginkább csak a sarokig megyek, a város határán kívülre települt multik tőlem ott maradhatnak, ahol vannak.
Valamikor régen csak kimentem a tacskóba, hát mit mondjak: 5 literes étolaj, + egész karika trappista, + 2-3 literes öblítő, 2 liter citromlé, az én 1személyes háztartásomba nem igazán illik bele. No meg az 1szobás panelban hely sincs akkora, hogy egy egész fagyasztó láda is beférjen, elég itt a 2-3 fiókos kombinált hűtőt berakni.
Sőt, amikor úgy vásároltam, hogy megveszem ezt, azt is, legyen itthon, akármikor lesz rá szükségem, és hó végén meg már csak azt néztem, hogy nincs mit beosztani, mert elfogyott... az óta álltam át arra, hogy csak azt veszem meg, amiről tudom, hogy a következő héten el is fogy.
Persze egy állandó alapkészlet mindig legyen: kenyér, zsír, krumpli, hagyma, tojás és a liszt, só, cukor, hasonlók.
Akciós húsból vásárolok annyit, hogy 2-3 főzésre legyen. (=1 főzés = 2 ebéd) És nyáron bespájzolom a téli zöldséget, és ennyi.
Nekem ez a módszer vált be, most már egész jól kezdek belejönni.
Meg kell szokni. Igen, az elején nehéz betartani azt, hogy annyiból kell hetente élni, amennyit meghatároztál önmagadnak. Mert ott a számlán a pénz, bárhol lehet kártyával fizetni, a reklámok/leárazások csábítóak.
De szerintem egy hónapig ha végigcsinálod és lesz megtakarításod, eredménye a spórolásnak/beosztásnak, annak nagyon fogsz majd örülni, és nem hagyod majd abba.
Mert félretesznek, megtakarítanak még a leggazdagabbak is.
Spóroltok valamire? Mert ha minden megvan, nem biztos, hogy spórolnod kell. A csekkek az elsők.
Ha mindenképp megtakarítani akarsz, azt tedd el egy borítékba, mittudomén 20-40-60-80 ezret, és ahhoz ne nyúljatok.
Megszokás kérdése. Én mindig elteszem a blokkokat és ahány blokk van este a tárcámban, azt beírom, a bankkártyást meg lehet a netbankból kiírni, kb 1 perc. Sok kicsi sokra megy alapon pont ezek a dolgok dobják meg egy család kiadásait. Mindenki mindig vesz egy kis ezt, egy kis azt...
Ha tudom, hogy nem leszek gépnél és mondjuk kp-t használok, vagy nem adnak blokkot, akkor telefonba gyűjtöm és utólag töltöm ki. Egyébként pedig abszolút ösztönző a boltmentes napokra :)
Hát a kocsin éppen nem spórolnak, 3 autójuk van :)
Ilyeneket is érdemes felülvizsgálni. Barátnőm 4 db telefonkészüléket használ: ezen anyuval beszélek ingyen, ezen lányommal, ezen ügyfelek hívnak, ez a régi. De mennyibe kerül az előfizetések fenntartása? Ingyen ebédet még senki nem evett.
Igazából úgy lenne értelme, ha tételesen írnánk, hogy mit veszünk, mert abból lehet leszűrni, hogy mi volt a felesleges.
Én erre képtelen vagyok.
Ennek ellenére tervezetten és takarékosan vásárolok, de nem figyelem mániákusan az akciókat, nem veszek meg semmit csak azért, mert pillanatnyilag olcsóbb.
További ajánlott fórumok:
- Mikor lesz rajta a családi pótlék a számlán?/Mikor hozzák postán?
- Németországi családi pótlék
- CSOK 2016 - Családi otthonteremtési kedvezmény
- Van-e 13-dik havi családi beiskolázáskor?
- Családi névből alkoss új szót, vagy szavadban legyen családi név.(pl:NAGYzol, őr NAGY
- Mi a véleményetek a családi pótlék "reformjáról"?