Családi kassza/pénzbeosztás (beszélgetés)
Táblázatkezelőben már készen van egész évre a beosztási/megtakarítási tervem. Havonta alig igényel időt, és nincs papírgyűjtés.:)
Külön soron szerepeltetve a szolgáltatókat, lejegyezve mennyi fogyasztásom volt. Mivel minden szolgáltatást online fizetek, így a számlákat is letöltöm és gyűjtöm (digitálisan és nem borítékban).
Külön soron, hogy mennyi a havi megtakarítási célom (azon kívül, amit külön számlán vezetek).
Így tudom mennyit költhetek egy héten és annyit veszek ki a bankból.
Mivel gyakran fogyasztok készételt így csak azon tudok spórolni, hogy kisebb adagokat rendelek.
Megéri megtermelni egyébként?
Mármint Anyukáddal élsz/tek együtt. És te állod az anyagbeszerzést?
NEm tudom, ilyen ivóleveket veszel, de 50% alattival csak ártasz nekik, nem kényezteted. Az 50-100%-ost hígítsák vízzel.:)
Talán a közvetlen rokonsággal meg lehetne beszélni a menüt, és ki mit készít belőle. Így megosztva a költségeket és a fáradtságot.
Segítesz összetartani... Ez szép dolog, még ha nem egészen önkéntes is.
Vizet mi sem iszunk, csak gyenge teát.
Ha már ivólé.
Szerencsés vagy, határvárosban lakok. Havonta egyszer átmegyünk üdítőkért és kutyakajáért. Sokkal olcsóbban megúszom. Sajna az én lányom inkább szomjanhal mint hogy vizet igyon...
Nem szép ,hogy ezt irom,tudom,de Anyukám kedvéért van ez a vendégeskedés 17 éve.Azt jelenti,hogy amióta mi együtt lakunk 17 éve,azóta minden ünnepélyes alkalom nálunk történik,Anyukám ragaszkodik hozzá.Próbálom kicsit lejebb adni,de ő azt mondja : amig ő él addig tartja össze a családot.Mit tehetek...semmit.
Az én egy szem fiam ritkán kp ivólevet, általában teázunk. Ő eléggé el nem ítélhető módon munka közben kólázik is, viszont kávét nem iszik, és ennyi koffein kell neki. Pláne hogy rá is szokott.
50 %-os utazási kedvezményem van.Távolra nem érdemes menni élelmiszerért.Azt hiszem önkritikát kell gyakorolnom,belátnom ,hogy némely dolgot nem kellene rendszeresen vennem.Sokszor elhatározom,hogy a fiúknak nem veszek ivóleveket,de megtarto ma fogadalmat 1 hétig azután amikor keresik ,megigérem újból,hogy holnap veszek.És bizony megveszem.De van más is hasonló.TEhát mivel az életszinvonalunk nem emelkedett vagyis a pénzünk nem lett több,viszont az árak mennek felfelé,igy nekem kell összekapnom magam.Ez most teljes önkritika volt !Lehet ,hogy elkapattam a fiaimat?..igen...lehet...
Én nem fogadok vendégeket, ketten vagyunk. gyakorlatilag a két húgomból áll a nagyobb család. A lányomékat a múlt nyáron láttam utoljára, amikor valami itthagyott holmijukért jöttek.
Leveszöldséget általában fagyasztottat veszek, kelkáposztát és társait azt természetesen frisset veszek, nyáron pedig itt a kert, borsót, zöldbabot,céklát megtermelem, azt sosem veszek.
Az akciósokkal megéri az útiköltséged, vagy kedvezménynel utazol?
Emili! Hogyan vásárolsz egy hónapra? Pl. a zöldségféléket hogyan kalkulálod?
Sajnos nem könnyű beosztani.Az élelmiszerek ára hónapról hónapra emelkedik.Nincs kocsim,igy nyilván nem megyek tiz kilométerre bevásárolni.Az akciósokért a távolabbi nagyobb élelmiszeráruházakba elmegyek.De gyakran van úgy ,hogy nem csak azt veszem meg amiért elmentem.Igy próbálom elkerülni a nagy áruházakat,mert mindig van valami ami kell,mert főzök minden nap.Gondolkodom rajta gyakran,mit tehetnék másként.Pillanatnyilag a próbálkozások korát élem,pedig nem jó a tavaszi időszak ,mert a családomban mindenkinek tavasszal van a névnapja,születésnapja .Vendégek is jönnek.Ilyenkor 10-en szoktunk lenni.Tehát amit "spórolok" elköltöm a vendéglátásra.De olvasom továbbra is a fórumot,hátha találok több használható ötletet hasznositani.
Én nem tudok pénzt beosztani, mert nincs mit. Nem fix fizetésért dolgozom, a számlára érkezik a pénzünk. A fiamnak és nekem külön számlánk van, de együtt gazdálkodunk.
A hónap elején a fiam számlájáról utalom a fizetni valókat. Nagy bevásárlást nem tudunk tartani, mert nincs autónk, "nagybevásárolni" pedig csak a városban lenne értelme. Gyalog nem bírunk annyit elcipelni, hogy a buszköltséggel együtt is megérje.
Amit tudok, a neten rendelek, így pl. az állatkaja nagyját is. Még a futárt beleértve is olcsóbb, mint ha a boltból cipeljük haza. Saját részünkre nem tudok hol rendelni, ide a teszkó se szállít házhoz.
Elsők a csekkek, befizetni valók. Nem borítékolok, hanem nagybevásárlást tartok. 1 teljes hónapra megveszek mindent, így csak a napi dolgokra költök a hónap további napjain. Mint kenyér, zsemle, felvágott..
Arra lennék kíváncsi, ki, hogy ossza be a konyhapénzt. Nem az összegek érdekelnek, hanem a mikéntje. Pl boriték minden hétre, vagy egyéb ötlet, bevált módszer.
További ajánlott fórumok: