Birsalma sajt - aki csinált már segítsen (beszélgetés)
Sziasztok!
Bocs, annyi dolgom volt, nem jártam a Hoxán mostanában.
Szóval, a második adag elkészített birsalmasajt szerintem tökéletes lett:))
Őzgerincbe is tettem, tálkákba is, és másnap (!) már ki is borítottam, tartotta a formáját.
Sokkal, de sokkal tömörebb az állaga, mint az elsőnek. Most már csak szárítgatom, tiszta konyharuhán fordítgatom kétnaponta.
Én arra következtetek, hogy a birsalma is más volt. Az első készítéshez városunkban vettem egy zöldségesben, csenevész birsalmák voltak. A második főzéshez a férjem hozta az Alföldről, az út szélén árulták. Szép, illatos, élénk sárga, hatalmas birsek voltak. Lehet, hogy innen a különbség. Persze, a régit is megesszük, mert végső soron az is megszáradt, és így már vagdalható volt, de ez a mostani, szerintem ez az igazi:))
Tegnap elkészült a második adag is.
Most úgy készítettem, hogy jól megmostam, négybe vágtam a birset, nem hámoztam meg, de a magházát kivágtam. Ezután annyi vízben, amennyi ellepte, megfőztem, jó puhára. Aztán szűrőkanállal kihalásztam az almát, és botmixerrel pépesítettem (több részletben). Utánam megmértem a pépet, és minden kilóhoz 80 dkg cukrot tettem, és feltettem főni. Kb. 20-30 percig főztem, ott álltam mellette és kevergettem. Raktam bele egy kis citromlevet, ízlés szerint. Utána folpackkal kibéleltem kisebb kompótos tálkákat, meg egy őzgerincet, be is vizeztem a folpackot, és úgy mertem bele a forró masszát. Tegnap éjjel a spejzban volt, de most bevittem a szobába száradni (valaki itt írta, hogy úgy jobban szárad). Még mondjuk a formákból nem borítottam ki, de jónak látszik az állaga.
És milyen igazuk van!
Tartósító és színezékmentes!
Én ma jutottam el a szétkenős figuráig. Szintén őzgerincbe tettem először, és a teteje szépen szárad, de amikor ki akartam borítani, az alja még képlékeny volt. Így elolvastam a fórumot, és én is szétkentem egy tálcára, kb. 2 centi vastagon. Remélem, így már pár napon belül lesz belőle valami.
Az az érdekes, hogy ugyanez a receptem van évek óta, és máskor nem volt gond, sőt pár nap alatt volt, hogy ha nem figyeltem, kiszáradt. Ki érti...?
Nekem egy kicsit elhűlt,nem volt hideg,amikor belenyúltam langyos volt.Mire lepasszíroztam a 2kg tiszta masszát addigra az eleje már hideg volt.Ezért újra forrósítottam,de ez kb 5-10 perc alatt meg volt,azután a cukorral még további 15 perc.
Nem tudom mi lehetett a tiednek a baja,én már többször csináltam és mindig így.
Sőt a Májkánk a héjával együtt nem passzírozza,hanem merülő mixerezi.Neki nem sárgás,hanem pirosas a színe.Kicsit puhább is,de cukrot is jóval kevesebbet tesz bele.
Igazad van majd jövőre.Lehet akkor meg nekem nem sikerül ez is olyan mint a befőtt.Nem mindig sikerülhet minden.
szóval amikor átpassziroztad, akkor kihűlt és ugy tetted hozzá a cukrot. És utána vissza és akkor forrósitottad ujra? Jól értem? Én melegen raktam hozzá a cukrot és ugy főztem tovább, lehet ez volt a baj?
De már jó lett, csak tovább tartott és nem lett olyan szép mint a tiéd. De majd jövőre.....
Köszi.
Hát én sajnos nem béleltem ki, csak hideg vízzel kiöblítettem a formát, mielőtt beleöntöttem.
Ma néztem, ma két napos, tapogattam, de határozottan szikkad (de még a formákban van). Holnap este megpróbálok borítani.
Sziasztok! Én tegnap csináltam először birsalma sajtot. Nem akart sűrűsödni, ezért a nagymamámtól kértem telefonos segítséget.
Ő azt mondta, hogy tesz bele mindig lekvárokhoz való zselésítőt, hogy biztosra menjen.:)
Én is beleraktam. 2,8kg volt a birsalma, 2kg cukrot tettem hozzá és 3cs zselésítőt. Én ma fogom kifordítani, de úgy néz ki, hogy jó lesz, de még nem akarom elkiabálni:)
esetleg nem forrósítottad fel a masszát mielőtt a cukrot beletetted?Vagy nem tudom.
A "kalácsos és édességes" naplómba leírtam a receptet és képet is tettem,ha érdekel.
Nekünk már csak ennyi van.
További ajánlott fórumok:
- Szülés után nagy maradt a hasam, aki tud, kérem segítsen nekem!
- Lányok, Asszonyok, kérem segítsenek! Feleségem 10 hetes terhes, most derült ki....
- Mit csináltok, ha a birsalmasajt nem szilárdul meg?
- Akik Pécsett csináltattak tetoválást, segítsenek!!
- Valaki csinált már a Maggiféle sajtos bundába sült csirkemellet? Tapasztalatokat, véleményeket, ötleteket várok
- Miután már megszáradt a birsalmasajt mindkét fele, miként kell tárolni, hogy ne penészesedjen be, és ne is száradjon ki nagyon?