Koronavírus fórum (beszélgetés)
Provokáció ,mindkét oldalról.
Most van időm megfigyelni ,mit váltanak ki emberekből.
( .. gondolom ,megmaradt a cégetek ;))
Egyébként szerintem az illető, aki mondta, valamit félre értett.
Az logikusabb, amit te mondasz.
Nálunk úgy van ha covidos a gyerek függetlenül az oltottságtól nem mehet suliba. Az oltott osztálytársak járnak tovább suliba, az oltatlanoknak karantén.
Amúgy tök agyatlan szabály.
Ma azt hallottam, hogy iskolákban, ha az oltatlan kovidos akkor nem mehet be a suliba, de ha az oltott kovidos, akkor ő igen.
Szerintem ez kiszúrás az oltottakkal. Nem fordítva kellene ennek lennie?;)
Hát persze!
Vagy az oltottak miatt;)
Nem rég én is azt olvastam Kulcsár Péter "újságírótól", hogy a munkahelyem beolvad egy óriási cégbe:DDDDD
És milyen érdekes, hogy a helyesbítést nem úgy hozták le, hogy nem a valóságot írtuk, hanem a kiadott cikket egyszerűen átírták, mintha soha nem szerepelt volna benne ez a mondat.:DDDD
Nem is az a lényeg, hogy te oltásnak tekinted e vagy sem, hanem inkább az, hogy ködösítesz és azt mondod, hogy neked a növények oltása jut az eszedbe az oltásról....
Ugye nem baj, hogy egy szavadat sem hiszem el?;)
"sok oltatlan miatt"
Itt írhattad volna a szurit vagy az injekciót;)
Hát, igen, réginek számítok, biztos. :) Városban laktam régen is, de zöldövezetben, és kertészkednem is kellett.
Nem akarok vitatkozni, tőlem mindenki úgy nevezi ezt az injekciót, ahogy akarja. Nekem NEM oltás.
Öööö, Hoxa megkért minket néhány hozzászólással ezelőtt, hogy ne vitázzunk erről.
Csollány Szilveszter meghalt. Nem számít, hogy oltott volt e vagy sem. Én sajnálom mindenképp.
Valamelyik nap, Nancyval pont ezért volt itt csörte, mert ő ugye oltás ellenes és dörzsölgeti a markát, ha az oltottnak baja van, meghal, stb.
Én, mint oltott nem foglalkozok ezzel.
Ember.🖤
Köszi ! Elolvastam.
" vaccinus latin szó azt jelenti, hogy “tehenektől származó”, mivel maga a vacca a tehenekre értendő."
Akkor a vakcina sem helyes szó.
A covid elleni folyadék se nem oltás, se nem vakcina. Maradok az injekció kifejezésnél.
Amit idéztél, ott van , hogy " védőoltás", és ez - a covid elleni - nem véd meg a fertőzéstől, mint a többi, amit eddig kaptunk.( Ráadásul másokat is megfertőzhetünk.)
Hát nem tudom...
Akkor te azért gondolsz a növények oltására, mert régi vagy és nem városi?
Ugye tudod, hogy ez megint egy ködösítés?
Vannak vidéki ismerőseim, akik még kertészkednek is, de amikor a kovidról beszélgetünk, akkor az oltás az a koronavírus oltás és nem csinálnak úgy, mintha a rózsák oltásáról beszélgetnénk;)
azonos alakú szvak más jelentéssel... ez megvan nyelvtanból?
én channával ellentétben parasztlány vagyok, és már oltottam növényeket.
meg tisztában vagyok a szövegkörnyezet kifejezéssel is.
te meg mellébeszélsz, ha ismered ezt a kifejezést :P
Biztos vagyok benne, hogy senki nem fog válaszolni neked.
Nem tudják megmagyarázni. Csak játszák a mindentudót, ködösítenek, félrebeszélnek, de egyetlen egy logikus magyarázatot nem tudnak mondani semmire...
Egy cikkből idéztem. Az oltás szó onnan ered, a mezőgazdaságból.
Igen, a modern világban, amikor az emberek nagy része városban él születése óta, nem gondol a régebbi időkre...
És, ahogy leírtam az előző hozzászólásomat, rájöttem, hogy én is különbséget teszek azért ezen kifejezések között, mert azt a folyékony gyógyszert, amit beadnak fecskendővel pl. fájdalomcsillapításra, injekciónak hívom.
Amit viszont megelőzésre adnak, azt oltásnak.
Vakcinának nem szoktam, csak abban az esetben, ha kerülni szeretném a szóismétlést.
Amikor a fiam kicsi volt, akkor azt mondtuk neki, hogy megyünk a doktornénihez, mert kapsz egy szurit. Becézgettük az oltást, hátha nem fél majd annyira;)
Köszönöm, hogy írtál. Azonban arra még mindig nem kaptam választ, hogy miért jelent mást, ha ugyanazt más szóval fejezzük ki.
Itt egy érdekes cikk arról, hogy honnan ered a vakcina szó:
Ebből idézek:
"Miközben a vakcina szót csupán a himlővel kapcsolatban használták, Louis Pasteur 1881-ban általánosította a kifejezést, és azóta minden betegség megelőzésére alkalmazott védőoltást így hívnak."
Ezt kicsit kiszínezted.
Én nem vagyok parasztlány. Tudom, hogy létezik a növények oltása, de ha azt mondja valaki, hogy oltás, akkor nekem valóban egy injekció jut az eszembe, amit embereknek adnak be betegségek megelőzésére/gyógyításra, és nem a gyümölcsfák oltása...
"Március 25-én a régi parasztság hagyományosan a gyümölcsfák kezelését, az oltást és a szemzést végezte. Azokon a helyeken, ahol a fagy miatt még nem kezdhették meg a metszést, egy-egy vágást ejtettek a fák törzsén, a termés mágikus védelmét biztosítandó."
Tehát az oltásról mindenkinek a gyümölcsfák oltása jut eszébe, ami jó dolog.
A covid elleni vakcinák nem azok. ( Számomra legalábbis nem.)