Bébiétel evés 4 hónaposan, tápszeres babának... (beszélgetés)
Én úgy voltam vele, hogy attól biztos nem lesz baja a gyerekemnek, ha csak később kezdem a hozzátáplálást, míg ha túl korán, attól lehet.
Ha már bébiételek: az nem mérvadó, mit írnak rá ajánlásnak, sokat jóval kisebb kortól ajánlanak, mint a hivatalos orvosi ajánlások.
A répával viszont vigyázz, abból csak üvegeset vegyél, a bio sem jó, mert ha nitrátos a talaj, a répa mind felszívja, és ez babákra nézve nagyon káros lehet. A nitráttartalmat nem nézik, a bio répa is nőhet olyan talajban, ami nitrátos, viszont az üvegest bevizsgálják.
Az almalevet akkor szokták ajánlani, ha a babának szorulása van. A megemésztetlen trutyi gyorsan kiszalad a gyerekből.
Nekem félig anyatejes, félig tápszeres a babám. A mai napig így van, most 11 hónapos. Az esti lefekvés előtt iszik egy üveg tápszert (biot, nem antibiotikumokkal teletömött, napfényt életében nem látott tehén tejéből készültet), meg 3-4 alkalommal még szopizik, minden felébredés után, vagy ha beütötte magát. Este azért kap tápszert, mert akkor csak bealszik a cicimen, majd pár óránként kel éjjelente, mert éhes marad, de éjjel is csak újra bealszik, szóval kap egy üveg tápszert. Meg a reggelijét is azzal készítem, ma reggel pl zabkását evett banánnal és datolyával, imádta.
A jó tápszer még mindig jobb a babádnak, mint a nem megfelelően összeállított étrend, meg a nem jó minőségű ételek. És ne feledd, ha nem adsz tápszert, akkor a D3 vitamint pótolni kell, hogy erősek legyenek a csontjai és a fogai. (A tápszerben benne van, amellett nem kell plusszban adni, különben túladagolod neki, és mivel ez zsírban oldódó vitamin, így elraktározza a kis szervezetük.)
Én Skóciában élek, nálunk azt tanácsolják, hogy minimum egy éves korukig a babák tejcsit kapjanak, ami anyatej és/vagy tápszer. De jó, ha ennél tovább kapnak, ezért is vannak a tápszerek (asszem) 3 éves korig. Eredetileg mind az anya szervezete, mind a gyereké kb 5 éves szoptatásra van "tervezve". Na eddig nem sok mindenkinek sikerül szoptatni, meg a mai modern felfogás és média hatására gusztustalannak és rossznak titulálják a hosszan tartó szoptatást, de eredetileg erre lenne szüksége a kicsiknek.
Lehet hamarabb kezdeni, de lehet később is. Látni fogod a babádon, hogy mikor akarja, hogy mást is adj neki. Addig nem igazán kell nekik semmi más.
Az almával meg vigyázzatok, azt nagyon permetezik. Lehetőleg biot vásárolj neki, az nem tartalmaz mérgező anyagokat. Annak idején mi is a bio dolgokon nőttünk föl, az emberiség eddigi egyik legnagyobb hibája a mérgező permetezés, a génmanipuláció és társaik. A babádnak csakis a legjobbat, az egészégéért. Bolti bébiételt csak ritkán vegyél, olyankor, ha valami hosszabb útra mentek és megromolhatna, amit te készítessz. Ebből is biot válassz, nemegyszer volt probléma már több bébiétellel. Emlékszem mikor még tini voltam, annak idején az újságok címlapjára került, hogy az anyuka megvette a piacon a friss répát a babájának és a pici belehalt, annyira műtrágyázott, permetezett volt. Nagyon oda kell figyelni, hogy mit adunk a kicsiknek, meg magunknak is. Persze ki hogy gondolja, ez az én meglátásom. Sok sikert és boldogságot. :)
Így van, ez azt jelenti, hogy nem tudta még megemészteni. Nem is értem, miért ajánlgatják, hogy egy 3 hónapos gyerek almalét meg mindenfélét kóstolgasson, mégis minek?
A tápszeres babának sem lesz előbb érett az emésztőrendszere, mint az anyatejesnek. Én a mostani eszemmel tápszeres babánál is minimum 5 hónapig várnék a hozzátáplálással. Semmi baja nem lesz, ha csak tápszert kap addig.
Én mindig a hónapot és napot néztem hozzátáplálásnál és nem annyira a heteket.
Én mindenképpen várnék, de ha mégsem, akkor lassan kis alma reszelék, ha jól megszokta kis barack (még abból csak üveges)A főzelékkel én még várnék legalább 5 hós koráig.
Sziasztok!
2014.05.23-án lesz 16 hetes a kislányom. Január 31-én született.
A kérdésem az lenne, hogy akkor csak május 31-én lesz úgymond 4 hónapos, vagy most pénteken? :D
Ezt sosem tudtam eldönteni, hogy most akkor a hetek számítanak, vagy nem... Találtam olyan bébiételt, amit már 4 hónaposan lehet neki adni. Már szoktam tápszer mellett reszelt almának a levét adni, de szeretnék valami mást is... Illetve az itthon elkészített bébiétel, vagy az üveges? Erről is megoszlanak a vélemények, ugyanis állítólag mindig az itthoni a jobb, de azokban már bevizsgált alapanyagok és egyebek vannak. Most akkor mi a jobb?
Köszönöm előre is a válaszokat!
További ajánlott fórumok:
- 4 hónapos tápszeres babának lehet adni sárgabarackot vagy csak őszit?
- Mi kell egy tápszeres babának?
- Honnan tudom, hogy mikor válthatok ki egy tápszerest étkezést bébiétellel?
- Hany honaposan lehet adni a babanak tojassargajat es sajtot?
- 7,5 hónapos tápszeres babának hasmenése van, mit lehet neki adni enni, inni? (Nem fogadja el se a teát, se a vizet, tápszert nem kaphat.)
- Tápszeres babánál hány hónaposan kezdtétek el a hozzátáplálást?