Autizmus - Naná, hogy Esőember! (beszélgetés)
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni,már a jövő tanéven "ügyködöm"a kisfiam aki autista és nem meghatározott értelmi fogyatékos,ő oviba (most korai fejlesztősbe járunk de itt nem maradhatunk mert 5 évet tölti januárban)és a lánykám aki 7-lesz jövő májusban ő suliba menne ő hiperaktív,középsúlyos értelmi fogyatékos az Erzsébeti Benedek Elek intézményt szeretnénk.Véleményt,tapasztalatot várok.Köszönöm,Erika
bocs, az iskolakezdési hercehurca miatt régen jártam ezen a topicon. Az iskola weblapja:
Elsősorban logopédiai iskola, de mivel a beszédproblémák más problémákhoz is társulnak, ezért egyéb nehézséggel küzdő gyerekek is járnak ide. Csak ép értelmű gyerekeket vesznek fel, azaz normál IQ tartományba esőket. Max 12 fő lehet egy osztályban, nagyon színvonalas körülmények között tanulnak, pedig nem fizetős, állami iskola. Ha van kérdés, szívesen válaszolok.
Sziasztok! Ha van köztetek gyógypedagógus és állást keres, az keressen meg privátban.
Ma hallottam, hogy az egyik iskolába keresnek, teljes munkaidőben .
Adri
Filemon82: ennyi idősen még sokan pakolásznak. Ha félted a dolgaitokat a könyvespolcon jelölj ki neki egy polcot ahol az ő könyvei vannak ill. a tietekből rakhatsz olyat amit nem sajnálsz. Mi mikor kicsik voltak egyszerű leukoplasttal v. szikszalaggal ragasztottuk le a szekrényt, fiókot ahová tilos volt a bejárás.
Tépkedésre nagyon jó ötletet adott Labolen.
De van annyi reklámújság amit téphet, de mindig, ha könyvet kezd el tépni ki kell cserélni a kezében. Ráfog jönni, hogy azt lehet.
A kis tépkedett darabokból meg regaszthattok képeket...stb. Rész -egészt is lehet tanulni vele.
Sziasztok!
Eddig úgy tudtam hogy parkolási kártya csak akkor adható ki autista gyermek vagy felnőtt részére, ha mellette mozgáskorlátozott is! Az egyik ismerősünk a napokban mondta hogy nekik van parkolási kártyájuk és nem mozgáskorlátozott a gyerkőc. Nekik elég volt az emelt összegű csp-re jogosító papír hozzá. A doktornőnk azt mondja hogy ez így nem jár! Valaki tudna segíteni hogy mi az igazság?!
Köszönöm előre is!
Elvileg ott kellene lenni hogy Budapesti óvodák / iskolák, aztán meg Vidéki óvodák / iskolák. Azokon belül pedig megyére, vagy kerületre lehet keresni.
Ha jól tudom firefox böngészővel nem működik, inkább Chrome-mal kellene megpróbálni.
Én minden új diagnózissal rendelkező szülőnek azt tudom javasolni, hogy nézzenek utána, hogy lehet eljutni szülőképzésre, szülőtréningekre. Illetve olvassanak utána az alapoknak, mert a fejlesztések nagyon jók és hasznosak, de az otthoni és mindennapos problémákat a családnak kell megoldania. Az autizmus olyan, mint a cukorbetegség, egész napos odafigyelést, fejlesztést igényel a gyerek. El kell sajátítani egy autizmus specifikus látásmódot a szülőnek is, és akkor könnyebben lehet megérteni, kezelni a problémákat. PL ha csak tépked, és ez a gond, akkor lehet neki napirenddel más elfoglaltságot tanítani, ha kipakol, és nem pakol el, lehet motivációval, és pakolós kártyával rávenni, hogy elpakoljon. Sőt, szabályoldallal, hogy ki se borítsa. El kell sajátítani ezeket a technikákat, és akkor a zavaró problémákat otthon meg lehet oldani. Ha minden reggel kiborítja, az egy rutin. Ezt a fejlesztőnél nem fogja csinálni, ezért ott nem is tudják majd erről leszoktatni.
Ha pedig megtanulod az alapokat, azt is tudni fogod, miért tépked. És máris nem lesz olyan zavaró. Amúgy szerintem tetszik neki a hangja, és tetszik neki ahogy lelibeg a papírdarab. Máris ki lehet találni olyan játékot, ami fejleszti a gyereket, és tépkedni kell benne. Pl hogy a piros papírdarabokat a piros dobozba hullajtsa, a kékeket meg a kékbe. Vagy hogy tépjen nagyobbat, azt a nagyba, kisebbet azt a kicsibe. Napirenddel beszabályozhatod, hogy most reggel kicsit tépkedhet, aztán meseolvasás, kirakózás, akármi. Beszabályozhatod, hogy mennyit tépkedhet azáltal, hogy csak adott mennyiségű papírt adsz neki oda. Persze ezt előre jelezni kell. Ha strukturálod a napját és a környezetét, akkor már nem lesz annyi üres járat.
Lepakolás: szerintem e is napirenddel orvosolható lenne. Vagy legyen játékba ötvözve a dolog. Ha valami mással van lefoglalva, akkor nem fog pakolni. Vagy szabályoldalakkal, szabálykártyákkal be lehet állítani, hogy mit pakolhat és mit nem. Néha már az is megoldás, ha nem megszüntetni akarod a viselkedésproblémát, hanem kereteket szabsz neki. Jelülj ki egy szekrényt, amit kipakolhat, egy polcot, amit lerámolhat. És legyen motiválva arra is, hogy visszapakoljon.
De ez annyira összetett így leírni, és annyira egyedi minden kisgyerek, hogy tényleg érdemes megtanulni az alapokat. Erre szuper lehetőség a szülőképzés.
Sziasztok!
Most találtam Rátok. Nekünk még nagyon friss a diagnózisunk (bár én már régóta rosszat sejtettem, de mindig a korán születésre fogták, hogy éretlen az idegrendszere).
Előbb néztem az auti honlapját, biztos én vagyok a béna de nekem pl. az óvodák, iskolák linken nem jelenik meg semmi :-/
Van köztetek olyan, akinek olyan problémája van a gyerekével, hogy nem játszik csak rámol szét a lakásban állandóan. Én már kivagyok teljesen. Minden napunk reggeltől estig azzal telik, hogy "ne vedd le, ne húzd ki, ne pakold ki" stb. Kipakolja a konyahszekrényt, felmászik a szekrény polcaira leszedni a könyveket stb. Mindezt 10000000000x is úgy, hogy tudja, hogy nem szabad de hiába beszélünk neki....kezdi mindig előről. Iszonyat idegőrlő ez az egész.
Szia!
Szeretném ajánlani neked az auti.hu weboldalt. Ott össze van szedve egy csomó fontos kérdésre a válasz, fent van nagyon sok információ az autizmusról, terápiákról, integráló intézményekről, (ovikról is.)
Ott megtalálod a hordozható napirend bemutatását is. Érdemes átolvasni a cikkeket, amik fent vannak. És van egy segítő szülőcsapat is, ha az olvasgatás után van kérdésed, ott is felteheted. Az a fórum kicsit jobban pörög, mint ez.
Én itt többet nem is írnék most a kérdésedre, mert azon az oldalon fent van a válasz, a cikkeken kívül speciális topicok is vannak kifejezetten szobatisztaság, és vizuális eszközök témában is. Érdemes elolvasgatni, főleg friss diagnózissal!
Azért írom, mert nagyon összetett a kérdés, és ha átolvastad a cikkeket, topicokat, meg is érted, hogy egy hozzászólásban ezt nem is lehet megválaszolni. :) De ha lesz majd kérdésed utána, arra szívesen válaszolunk ott is, itt is.
sziasztok!
Örülök hogy rátaláltam erre a fórumra,ahogy visszaolvastam a hozzászólásokat nagyon hasonló problémákkal küzdünk.
Nálunk is vannak hiszti rohamok nyilvános helyen, volt konyhaszekrényből lopkodás.Még nem szobatiszta a fiam pedig már 3,5 éves.
Mi is nagyon az elején vagyunk a dolgoknak.Most kaptuk meg a diagnózist,várjuk a szakértői Bizottság vizsgálatát az ovihoz...
Olvastam egy két érdekes dolgot,hordozható napirend kártyák...ezeket hogy használjátok a hétköznapokban és hogy vezettétek be?
sziasztok!
Tudnátok nekem esetleg segíteni?
A kisfiam óvoda választás előtt áll.Enyhe autista.Olyan óvodát keresnék neki ami ingyenes és kiscsoportlétszámú..esetleg egy kevésbé drága magán is szóba jöhet..(3 kerületben keresnék vagy nagyon közel hozzá)
További ajánlott fórumok:
- MMR oltás - autizmus. Lehet összefüggés?
- Ti megmondanátok egy ismerősnek ha a 3 éves fián az autizmus több tünetét észlelnétek?
- Láttok autizmus jelet az alábbiakból?
- Ezek az autizmus jelei lehetnek?
- Lehet autizmusom vagy Asperger-szindrómám ez alapján?
- Szerintetek lehetséges, hogy autizmusom van vagy mire gondolnátok?