Albérlet költségek (beszélgetés)
Édes istenem! 🥴
Brutális.
Mi is lepusztult panelt vettünk 5 évvel ezelőtt, már szépen csinosodik, de még nincs készen. Apránként dolgozgatunk rajta, ahogyan engedik a lehetőségek.
Tény, hogy sajnálatos módon nem korábban vettünk, pedig a felhasznált anyagi keret már rendelkezésre állt, amikor még jóval olcsóbban lehetett volna hozzájutni. Vigasz ebben, hogy még mindig jobb volt 5 éve venni, mintha ma kellene.
Azért baromság a saját lakás, mert ez az emberek többségének elérheteten vágyálom,pláne Budapesten.
Sokan vannak albérletben.
Ez inkább a kivétel. Az emberek többsége rendesen dolgozik, és a saját erejéből kihozza, amit tud. Ne higgy el mindent, amit a tv-ben látsz.
Te viszont irigynek és megkeseredettnek tűnsz. Bizonyára lehangol, hogy kilátástalannak vélsz egy általad áhított életszínvonalat. Törj ki ebből a "modernkori rabszolgaságból".
És én még csinositani, szépiteni, otthonossá sem tudnám tenni mert ott lenne a fejemben, hogy nem az enyém, bármikor felmondhatnak.
de lehet, hogy ezzel csak én vagyok igy.
Már miért lenne baromság? Nem értem. Inkább laksz albiban aminek a bérleti diját folyamatosan emelhetik, bármikor kitehetnek és akkor kereshetsz másikat. Én nem érezném magam biztonságban. Tömöd a zsebét másnak, miközben te nem gyarapszol.
Nekem több olyan ismerősöm van akinek sajátja van és kevesebb albiban.
Igen, dolgozni kell, spórolni és félretenni és hitelt felvenni. Mindenki igy kezdi.
A másik: nekem egy ismerősöm sincs aki a nagyapjához ment volna hozzá a pénz miatt.
Ha eleve le is mondasz róla, akkor nem is lesz soha.
Igen, spórolni kell, szűkösen kell élni. Van ismerősöm, aki egy év alatt összerakott egy milliót. Abból kiment Angliába. Öt év után eladó házat keres itthon. Persze, nem Budapesten, nem Rózsadombon.
Persze. Ez egy reális lehetőség bárki számára.
Te is kipróbálhatod. Biztos akad még 70 körüli gazdagabb öreg aki nem foglalt.
Azért olyan sok huszonéves lány nem lehet aki ezt csinálja.
Bizonyára vannak ilyenek, de például a közvetlen ismerőseim között egy sincs.
Az emberek nagy részének dolgoznia kell ahhoz, hogy a létszükségleteit megteremtse. Ez régen is így volt az egész világra jellemzően.
Az emberek jellemzően oda költöztek, ott telepedtek le, ahol a munka volt, vagy ott béreltek.
Nálunk nem volt ennek hagyománya, mert alapvetően mezőgazdasági termelésből élt az ország nagyobb része. A magasabb szintű tanulmányokat is csak a nagyobb gazdák gyermekei engedhették meg maguknak.
Az, hogy dolgozni kell a megélhetésért nem csak a mai időkben volt jellemző.
Szerintem meg ez a legyen saját lakás egy baromság. Reálisan nagyon keveseknek adatik meg, hogy saját lakásuk legyen.
Hacsak nem vagy valami gazdag fejes csókosa, vagy nem örökölsz egy vagyont. Vagy jól kell tudni házasodni, sokan például egy ATM automatát vesznek el. Pontosabban 2 lábon járó ATM automatát.
Ezért sok huszonéves lány elveszi a 70 éves nagypapát, szexért cserébe arany élete lesz a lánynak és halálakor minden pénzt ráhagy. Ők az aranyásók.
Valóban irreálisan magasak az ingatlanárak, de nem csak azok. Minden más pénzben kifejezett értéke nő, míg a hasznossága nem.
Értéktelenedik a pénz, különösen a Forint.
De, még mindig megéri a jelenben felvenni hitelt (fix kamatozással), mert a jelen értéke szerződsz és annyi lesz a hitel 25-30 évig.
Most lehet nagy teher egy 100 ezer forint körüli törlesztő, de 5-10 év múlva már nem jelent majd problémát. És ha rajta is van a jelzálog, de a tied. Eladhatod, cserélheted. Vagy ha jó áron tudod kiadni, akkor maga termeli meg a törlesztőt. Addig maradsz még te is albérletben.
Szóval, érdemes takarékoskodni és összerakni az önrészre néhány milliót.
Az állat nem játék. Szóval ha nem tudsz érte felelősséget vállalni, akkor inkább nem javaslom. :)
Ez a legkevesebb, hogy takarítasz utána. Ha ez sem megy, ne tarts állatot! :)
További ajánlott fórumok:
- Születéstől - 3 éves korig. Milyen költségekkel jár egy gyermek felnevelése?
- Autót szeretnék venni, de ez lenne az első.Milyen költségekkel jár egy kocsi?!
- Szalagavató költségek
- Rendőrségen tett feljelentés után milyen költségek terhelnek engem?
- Lakáshitel felvételekor mennyik a költségek?
- Kérlek segítsetek összeszedni, hogy milyen költségekkel jár egy házvásárlás hitelből?